Pik in dat dieselvoordeel!

Seat Toledo 2,0 TDI 170 pk
Ooit werd een dieselauto geprezen om zijn goede restwaarde. Twee ton op de klok? Geen punt, een diesel kan wel wat hebben, zo werd beweerd. En daar zit een kern van waarheid in, want de dieselmotor draait veel minder toeren dan een benzinegestookte versie en de thermische belasting van bijvoorbeeld de cilinderkop is stukken lager. Bovendien zijn zaken als de krukas, krukaslagers en drijfstangen zwaarder gebouwd.
Aan de andere kant: vanwege de hoge compressie worden deze delen ook zwaarder belast. Van die goede restwaarde is helaas niet zo veel overgebleven, nu de overheid het dieselrijden redelijk kostbaar heeft gemaakt. Mede daardoor zijn de prijzen van tweedehands dieselauto's enorm gedaald en kun je nu voor zeer interessante bedragen de mooiste middenklassers aanschaffen. Voor bedragen tussen de 6.000 en 11.000 euro stap je in een Ford Mondeo, Peugeot 407, Opel Vectra, Toyota Avensis of zelfs een nieuw model VW Passat. Geen oude afgetrapte bakken, maar auto's van de bouwjaren 2005 en 2006. Soms vers uit de lease, eerste eigenaar, dealer onderhouden. Kijk, dat wordt dan toch serieus het overwegen waard!
Wie ongeveer 20.000 kilometer per jaar rijdt, is met zo'n comfortabele, zakelijke dieselsedan maandelijks nog geen 100 euro extra kwijt t.o.v. de benzinevariant, die overigens duurder in de aanschaf is. Dus al met al valt 't best mee. Moet je natuurlijk niet de pech krijgen dat er iets stuk gaat aan het brandstofsysteem (injectoren, pomp) of de turbo. De voordelen van een jonge, grote zakensedan met dieselmotor (of station) zijn evident: veel comfort en ruimte, grote actieradius (lekker op vakantie!), vol met veiligheidsvoorzieningen en meestal ook meer dan genoeg opties. Kortom, ga eens rekenen, wikken en wegen en misschien wordt de volgende occasion wel een lekkere middenklasser. Check wel wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is, dat is vaak een dure grap.

Lezersreacties (64)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.