Pas op, nieuwe belastingen in aantocht

Net als begin dit jaar liet de belastingdienst afgelopen week weer eens een waarschuwing uitgaan. 'Leaserijders massaal betrapt op fraude', was de boodschap. Alle controles bij de Efteling en de bouwmarkten hebben zijn vruchten afgeworpen, aldus de fiscus. Ruim 4.000 leaserijders die beweerden niet privé te rijden – maar dat stiekem wel deden – zijn betrapt. Dit resulteerde in zo'n 12,6 miljoen euro aan boetes aan naheffingen. Zoals ik al eerder schreef, is dit volgens mij vooral bedoeld als bangmakerij. De timing is namelijk erg goed. De vorige keer omdat mensen hun belastingaangifte aan het doen waren, nu omdat mensen op vakantie gaan. In 2007 zagen we op precies hetzelfde moment gelijke berichten verschijnen. Die paar flitsauto's met grote letters erop zijn gewoon onderdeel van dat PR-plan.
De belastingdienst meldde verder dat er zo'n 230.000 mensen dit jaar hebben aangeven hun auto van de zaak niet privé te gebruiken. Dat is interessant: vorig jaar waren dat er nog maar 180.000. De stijging van de bijtelling van 22% naar 25% is hier ongetwijfeld debet aan. Maar de bedoeling van de stijging was extra inkomsten genereren voor de schatkist. Volgens de fiscalisten van AMD Automotive dacht Financiën met het verhogen 156 miljoen euro extra binnen te halen, maar de maatregel kóst de overheid nu ineens 144 miljoen euro. Saillant: de leasebranche had dit effect al voorspeld bij aankondiging van de maatregel september vorig jaar, maar Financiën luisterde niet.
Maar de overheid zit nu dus hoe dan ook met een tekort van 300 miljoen euro. Ze zouden natuurlijk kunnen proberen ergens datzelfde bedrag te besparen, maar gewoon een nieuwe belasting heffen is natuurlijk veel makkelijker. Wees dus op uw hoede!

Lezersreacties (25)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.