AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Pas op hoor, ik toeter!
31
Onder het mom 'De maat is vol, de tank is leeg!' gaan honderden vrachtwagens vandaag toeteren in protest tegen de hoge brandstofprijzen. Transportorganisaties TLN en EVO roepen alle truckers van Nederland op om tegen kwart voor twaalf drie keer te toeteren om te aandacht te vragen voor de dieselprijzen die de pan uit rijzen. Dat lees ik net in de krant. Meteen bekruipt me een gevoel van Hollandse halfslachtigheid. Goede slogan, maar wat is dit nou weer voor actievoeren?
Publieksvriendelijke acties noemen ze het, drie keer toeteren om te laten zien dat je het ergens niet mee eens bent. Nou nou, daar worden ze in Den Haag echt bang van hoor! Ik zie Wouter Bos al staan in z'n kantoortje, starend over de A12 met een kopje vers gezette muntthee in z'n hand: "Jongens, al die vrachtwagens staan te toeteren, moeten we misschien toch maar dat kwartje teruggeven?" Laat me niet lachen. Drie keer toeteren, daar wordt een chagrijnige buurman misschien nóg wat chagrijniger door omdat de herrie in z'n straat te hoog is, maar voor de rest haalt het geen zak uit. Drie keer toeteren, dat doe ik als ik vrienden ophaal om te gaan stappen of wanneer ik iemand wil groeten bij mij in het dorp. Drie keer toeteren om de brandstofprijzen te laten dalen: gaan we straks drie keer op de escapetoets drukken als we de prijzen van inkt te hoog vinden? Of demonstratief proppen vouwen als de aangekondigde belasting op reclamefolders straks de spuigaten uit loopt? Wat een slappe hap.
De transportsector in ons land heeft zoveel macht, want het werk wat die mannen en vrouwen doen is als het ware de olie in de machine die Nederland heet. Wil je protesteren? Toon dan lef en gooi het werk een paar dagen neer. Natuurlijk, de supermarkten en dus de consument zullen er meer van merken, maar dan weet de politiek in ieder geval dat we het menen. Als bestuurders van personenwagens dan ook nog eens de hakken in het zand gooien, kómen we misschien nog ergens. Boycot die oliemaatschappijen maar eens met hun miljarden aan jaaromzet. Of krijgt de actievoerder in mij nu heel erg de overhand?