AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Pantsergeval
Vorige week mocht ik een dagje doorbrengen in een heilig bastion: het hoofdkwartier van Mercedes Guard in Sindelfingen. Daar pantseren ze sinds de late jaren twintig Mercedessen en Maybachs. Ik was niet eerder in Sindelfingen geweest, maar verwachtte een kleine afdeling waar wat mannen aan een S-klasse zouden staan te sleutelen. Niet dus. Dit was een fabriek ín een fabriek (met pasjes en codes om erin te komen), inclusief lopende banden met daarop tientallen auto's.
Keizer Hirohito van Japan was in 1928 een van de eerste klanten - zijn gepantserde 770 staat inmiddels alweer decennia in het Mercedes Museum. Maar de klantenlijst van koningen, presidenten, pausen en andere hoogwaardigheidsbekleders is sowieso lang. Aardig wat van hen wisten aan de dood te ontsnappen dankzij de mannen van Guard (Mubarak, Gligorov en Johannes Paulus II bijvoorbeeld). Maar tegen sommige aanslagen is zelfs een 4 ½ ton wegende pantserauto niet bestand. Het voorbeeld van de Italiaanse rechter Falcone is bekend, maar wie herinnert zich deze nog?
Op 20 december 1973 reed de Spaanse generaal en minister-president Luis Carrero Blanco zijn dagelijkse route in zijn gepantserde Dodge Dart, toen de ETA op de loer lag. De auto was niet bestand tegen de klap die zou volgen. In het centrum van Madrid werd de Dart naar verluid tientallen meters de lucht ingeschoten om op het terras van een verderop gelegen appartement op drie hoog te belanden. De president, zijn chauffeur en lijfwacht overleefden de klap niet. Net als de Dodge trouwens.
Plaats een reactie