Onze auto's

Onze auto's
Het begon een paar jaar terug in het Noordbrabants museum met 'Knus -  Nederland in de jaren 50'. Dat was een tentoonstelling over – u raad het al - het Nederland in de jaren vijftig. Met een stortvloed aan krulspelden, transistorradio's en andere alledaagse voorwerpen van toen een doorslaand succes. Nederlanders waren blijkbaar toe aan een blik in hun nabije verleden. Een keur aan soortgelijke tentoonstellingen volgde.
'Onze auto's' – nu te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam – haakt daar ook op in. Want hier vind je een tiental vierwielers waaraan iedereen wel een herinnering kan oproepen. Van Citroen 2CV tot Willys Jeep, van Kever tot Mercedes 'Heckflosse'; volgens de organisatoren zijn het auto's die een grote invloed hebben gehad op de samenleving; die symbool staan voor een specifieke periode of levensstijl; die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de auto en de 'vormtaal' van de samenleving en die nog altijd populair zijn en als icoon worden ervaren. Dat mag dan allemaal waar zijn – in dat laatste schuilt 'm wat mij betreft het grootste manco van 'Onze auto's'. Ondanks (of juist dankzij) hun status als automobiel icoon, zijn de tentoongestelde auto's namelijk nog altijd hartstikke alledaags.
Huizen die in de jaren vijftig of zestig zijn gebouwd verkeren nog maar zelden in dezelfde staat als toen. De tobbe werd vervangen door een badkamer met douche, er kwam een keuken in met magnetron en inbouwkoelkast en alle huisraad werd decennia terug al bij de kringloopwinkel gedumpt. Daarom is het leuk om herinnert te worden aan hoe het ook alweer was voordat we de boel platwalsten en van een Piet Boon-interieur voorzagen. Met auto's ligt dat toch even anders. Kevers, Fiat 500's, Lelijke eenden en Mini's zie ik nog iedere dag. En de informatie erover - bij de Mini tref je foto's van de Beatles en Twiggy in minirok, bij de Kever die van Hitler erin – kent u volgens mij ook al. Misschien is 'Onze auto's' gewoon een beetje te vroeg georganiseerd.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.