Ongelooflijke prestatie van Wouter 'Youngtimer' van Embden

Saluerende militair | Foto: ANP
Toen vorig jaar in een vloek en een zucht ineens werd ingevoerd dat voor Youngtimers niet langer de dagwaarde maar de nieuwwaarde als basis voor de zakelijke bijtelling zou gelden, brak er behoorlijk paniek uit bij de bezitters van dit soort auto's. Hun lasten zouden zeer fors stijgen en veel protest was het gevolg. Da's niet zo nieuw, bijna elk besluit dat de politiek neemt roept wel ergens weerstand op. Kijk alleen maar al naar de volksvertegenwoordiging, waar een wet zelden tot nooit met 150 vóór en nul tegen wordt aangenomen. Evengoed probeerde Wouter van Embden de troepen te mobiliseren. Het leefde in ieder geval wel en ook bij veel van onze lezers was de verontwaardiging groot. (Bij mij niet trouwens, maar doet niets af aan het verhaal). Van Embden kreeg aandacht, kreeg steun via zijn site en wist de eerste politieke successen te boeken door Kamerleden van de oppositie voor zich te winnen. Vooral goed voor het geloof, want het is nu eenmaal de taak van de oppositie tegen regeringsbeleid te zijn. Bovendien zijn Kamerleden altijd erg goed in hun publiek naar de mond praten om een positieve indruk achter te laten, waarna je nooit meer iets hoort.
Ik was dus sceptisch. De kans dat de politiek een eenmaal ingevoerde wet terugdraait, is praktisch nihil. Dat het de reisbranche is gelukt met de vliegtaks verbaast me bijvoorbeeld ook nog steeds. Kunnen Bovag en RAI wat van leren als we naar de slurptaks kijken. Maar toen kwam ineens het bericht dat Van Embden ook de oorspronkelijke bedenker van het plan, CU-Kamerlid Cramer, had omgepraat. Da's toch knap. En langzaam kreeg Van Embden zo zijn gewilde meerderheid bij elkaar. Cramer trok zijn eigen amendement in, en de hoge bijtelling is van de baan. Wel gaat het tarief van 25% naar 35%, maar dat is nog steeds peanuts vergeleken met de eerdere plannen. Ik had destijds een weblog gepland waarin ik beloofde dat ik mijn schoenen op zou eten als het Van Embden zou lukken. Ben ik even blij dat dat er nooit van gekomen is… Wouter, chapeau!
De enige vraag: moeten we nu trots zijn op Cramer dat hij het lef heeft zijn standpunt te wijzigen of kwaad dat hij als Kamerlid een wet in elkaar draaide zonder de gevolgen te onderzoeken?

Lezersreacties (24)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.