Prima, die strengere belastingen!

Belastingaanslag | Foto: ANP
Om maar eens recht tegen de heersende opinie in te gaan: ik vind het een uitstekende zaak dat de belastingregels voor klassiekers zijn aangescherpt. In Nederland betaalt iedereen namelijk belasting voor zijn of haar auto. Onaangenaam, maar politieke realiteit. Alleen voor de verzamelaars van mooie klassieke auto's of juist de hobbyist die een oude oldtimer in zijn garage heeft staan, is dat wel sneu. De auto's komen bijna nooit op de weg maar de eigenaar moet wel de hoofdprijs betalen. Onze overheid is hard, maar heeft daarvoor destijds een vriendelijke oplossing gevonden: voor auto's ouder dan 25 jaar hoeft men geen wegenbelasting te betalen.
Dat was nog in de tijd dat het al bijzonder was als een auto na 25 jaar nog niet door zijn wielen was gezakt. Maar desondanks was het een vriendelijk gebaar. Vervolgens zag Jan en Alleman zijn kans schoon: mensen gingen klassiekers inzetten voor zijn woon-werkverkeer. Lekker goedkoop! Ondertussen wel zeer vervuilend. Want het gaat niet zozeer om CO2, wat enkel een mondiaal probleem is, maar vooral om zaken als fijnstof, NOx, koolstofmonoxide, benzeen en HC-verbindingen. Ja, ook bij benzineauto's.
Je praat dan zomaar over tien tot twintig keer zoveel vervuiling pér auto in verhouding met een nieuw EuroV-voertuig. Zeker in de grote steden, waar vervuiling echt een zeer lokaal probleem is (de ene straat wel, de ander niet), zijn het juist dit soort auto's die zorgen dat we af en toe boven de luchtkwaliteitsnorm zitten. Met alle gevolgen van dien. En ach, voor die ene oldtimerdag in het jaar zal je mij daar niet over horen. Maar in Amsterdam rijden genoeg van deze auto's rond die duidelijk voor dagelijks vervoer worden ingezet. Vooral omdat het steeds normaler is dat een auto na 25 jaar nog prima rijdt. En niet omdat de eigenaren zulke liefhebbers zijn, nee, omdat ze goedkoop willen autorijden. Dat was de overheid een doorn in het oog: logisch, daar was de regeling helemaal niet voor bedoeld. Dat gehuil van de achterban nu deze regel wordt aangepast aan de realiteit, vind ik dan ook bijzonder zielig. Het valt onder het typische hoge-heren-in-Den-Haag-geklaag. Iedereen die al een klassieker heeft, blijft in ieder geval gevrijwaard, dus echt nadeel heeft niemand. Alleen de aanwas zal minder hard gaan.
Stel dat wordt ontdekt dat er gezonde mensen zijn die door een kronkel in de huidige wet recht hebben op een gemeentelijke uitkering voor gehandicapten. Iedereen zou moord en brand schreeuwen en het terecht vinden als de wet wordt aangepast. Dit is precies hetzelfde.

Lezersreacties (61)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.