Milieuheffingen voor caravans

Caravans: vroeger had je er alleen tijdens de bouwvakvakantie last van, sinds moderne verschijnselen als vakantiespreiding en prepensionerende babyboomers is het verkeersbeeld het hele jaar vergeven van die krengen. Zeker als er een tijdje mooier weer dreigt dan normaal voor de tijd van het jaar, zoals nu. Waarom zijn die huisjes op wielen zo erg? Om diverse redenen. In de eerste plaats verpesten ze het uitzicht. En niet alleen op de snelweg waardoor de verkeersveiligheid vervolgens negatief beïnvloed wordt, ook op het woonerf en in de Vinex-wijk struikel je erover. Want nadat de caravanbezitter van zijn file-veroorzakende vakantie is teruggekomen, staat de sleurhut vaak nog tijden voor diens – of erger nog úw – deur de horizon te vervuilen. Dat de meeste gemeenten hiertegen een verordening hebben, is voor hele volksstammen caravanners blijkbaar geen beletsel om ons wekenlang deelgenoot te maken van hun verfoeilijke Hobby. Of Kip, Cabby, dan wel Tabbert.
Een minstens even ernstige caravannersmisdaad is het hierboven al even aangestipte extra oponthoud dat ze veroorzaken. Want zeker sinds ook caravan-eigenaren Het Nieuwe Rijden hebben ontdekt, zijn ze helemáál niet meer vooruit te branden. Simpelweg omdat ze ook heuvelopwaarts – lekker economisch – in de vijfde of zelfs zesde versnelling blijven hangen. Je moet als milieu- en portemonnee-minnende sleurhutbewoner immers wel iets doen om het fors toegenomen brandstofverbruik van je met eigenheimers en kilopakken Douwe Egberts volgestouwde trekauto een beetje binnen de perken te houden. Gevolg is uiteraard dat menig trucker de voortsukkelende caravanpensionado's weer wil inhalen. In de praktijk gebeurt dat meestal met een snelheidsverschil van zo'n 5 km/h, wat betekent dat een eveneens lekker efficiënt volgeladen vrachtwagen met oplegger minutenlang links blijft hangen, en het verkeer erachter idem dito. Uiteraard neemt het irritatiemoment sterk in tijd en niveau toe als de caravaneigenaar in kwestie nog even aan de inhalende vrachtwagenchauffeur wil laten zien dat z'n auto toch echt wel harder kán dan 80 km/h. De caravanner geeft een toefje gas bij en na een poging van vijf minuten moet de trucker uiteindelijk toch afhaken. Zo, de vakantieganger heeft het werkvolk getoond dat het met z'n mannelijkheid en motorvermogen wel snor zit. Dat de stoom bij de trucker én de andere achterliggers onderhand de oren uitkomt, zal 'm daarbij worst wezen. Hierna trapt de achteropkomende, anders altijd zo keurige dieselrijder-die-écht-ergens-heen-moet het gaspedaal uit ergernis richting schutbord. Met als gevolg dat de vrijkomende roetophopingen uit de uitlaat een plaatselijke zonsverduistering veroorzaken die Erwin Krol tijdens het weerbericht van acht uur dolenthousiast doet uitroepen dat we alwéér een uniek meteorologisch fenomeen hebben mogen aanschouwen. Ja, ja het zijn mooie tijden voor de jongens en meisjes in De Bilt.
Maar wat kunnen we nu doen om de caravan-aanbiddende landgenoot van z'n geloof af te helpen? Heel simpel: gezien alle milieu- en verkeersellende die deze vakantievierders direct dan wel indirect veroorzaken, moeten ze, analoog aan de vliegtaks die luchtvaartreizigers moeten afdragen, een slurptaks én een roettaks betalen, plus verplichte jaarlijkse bijdragen aan Veilig Verkeer Nederland en de Nederlandse Stichting tegen Horizonvervuiling (die bestaat vast en zeker). Als 't even kan, moeten deze heffingen ook gelden voor gebruikte caravans. Worden ze lekker duur van! Ofwel: help caravans de wereld uit, om te beginnen uit Nederland!

Lezersreacties (86)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.