Met uitrollen maak je geen vrienden
Ik wilde een extra mooi verbruik neerzetten met de Honda CR-V 1.6 i-DTEC. Het zuinige dieseltje in de flinke suv heeft heel wat in z'n mars en dat wil je zo'n testweek ook gewoon ondervinden. En waar kun je veel winst behalen? Bijvoorbeeld bij het laten uitrollen.
Ik doe dat de laatste tijd steeds fanatieker, maar stuit daardoor ook steeds vaker op geïrriteerde automobilisten. Zoals laatst in de Honda. Het verkeerslicht stond op rood, dat zie je natuurlijk extra vroeg vanaf zo'n hoge zitpositie, dus ik liet het gas los, de bak stond in drie, en de CR-V rolde rustig richting het rijtje voor het verkeerslicht.
Een Citroën C4-bestuurder achter me kon het duidelijk niet waarderen en manoeuvreerde zijn hatchback met een fanatieke stuurbeweging naast m'n suv. Hij keek me indringend aan, zo van: 'wat ben je aan het doen man'.
Hij had niet eens de tijd zijn gezicht uit de plooi te halen want hij moest flink in de ankers. Anders was–ie met z'n C4 vol in de achterkant geramd van de laatste auto van het rijtje voor het verkeerslicht.
En ik? Ik rolde vrolijk door richting de kortere rij op mijn rijstrook, nog voordat ik de CR-V stil moest zetten sprong het licht op groen.
Anticiperen, het werkt echt maar vrienden op de weg maak je er niet mee.

Stephan Vermeulen
Coördinator Tests
Na 20 jaar bij AutoWeek zo’n beetje alles wel gedaan en meegemaakt. Sinds 2012 chef redactie maar streeft er nog altijd naar om tien procent van zijn werk te laten bestaan uit bezigheden met auto’s zelf. Da’s tenslotte toch de reden dat -ie dit werk is gaan doen. Passie voor auto’s van kleins af aan, spelde op zijn twaalfde testjaarboeken, kocht de eerste AutoWeek een paar dagen voor zijn dertiende verjaardag van zijn zakgeld. Jawel, dat ene nummer dat in januari 1990 voor een gulden in de winkel lag. De oorzaak van dat velen nog denken dat AutoWeek de eerste jaren altijd een gulden kostte, maar op de tweede stond toch echt een prijs van Hfl. 1,95! Dat hij twaalf jaar later zelf in dienst zou treden bij het autoblad had hij nooit gedacht. Na de middelbare school bracht de opleiding HEAO-economisch linguistisch, zeg maar een soort CE met extra aandacht voor vreemde talen, hem bij de BMW-importeur, en later die van Opel. Een carrière in de autobranche was het beoogde pad, maar het liep anders. Eind 1999 zocht een journalistiek bureau een autoredacteur, en zo kwam hij terecht in de autojournalistiek. Iets meer dan twee jaar later was daar de overstap naar AutoWeek. Tests, nieuws, bijdrages aan de occasionrubriek en een jaar later ook in bezit van een racelicentie. Twintig jaar bij een werkgever, het is iets dat niet meer van deze tijd lijkt maar sowieso is het werk door de jaren heen zo vaak veranderd dat je bijna geen jaar hetzelfde doet qua werk. En de veranderingen in autoland gaan momenteel sneller dan ooit, dus ook dat maakt de werkzaamheden anders. Sinds 2021 naast chef redactie ook coordinator online.