AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Lowtech
72
De vele terugroepacties van 2010 haalden zelfs het Journaal. Voor de camera zag ik ernstig kijkende automotive-mannen schouderophalend toegeven dat auto's nu eenmaal gecompliceerde machines zijn geworden. Veel te gecompliceerd, wat mij betreft. Mijn nieuwjaarsboodschap aan de industrie luidt dan ook: doe je huiswerk beter, en maak auto's eenvoudiger.
Niet een beetje. Drastisch. Ik herinner me een congres waar Mercedes-techneuten, achtervolgd door gedoe met hun elektronika, tot vergelijkbare conclusies kwamen. Tot een keerpunt in het denken over het nut van high-tech heeft dit inzicht evenwel niet geleid en dat moet wel gebeuren, nu het met de auto qua gadgetfactor dezelfde kant opgaat als met de smartphone: de functie is uit zicht geraakt. Het bellen lijkt al bijna bijzaak, de Business Centers van providers staan bij panne met de mond vol tanden en geen dag kunnen die energievretende krengen zonder stroominfuus – terwijl gebruiksvriendelijke mobiliteit toch ooit de hoofdzaak was, nietwaar? Het gemiddelde instructieboekje van tegenwoordig heeft de dikte van een Statenbijbel en de leesbaarheid van een proefschrift.
Tijd voor reductie, niet alleen van uitstoot en gewicht maar ook van technologische overdaad. Innovatie is ook evaluatie, de moed je doelen te herzien. Autofabrikanten zouden hun producten radicaal moeten doorlichten op functionaliteit en bug-bestendigheid, waarna het grote strippen van overbodigheden kan beginnen. Weg met tierelantijnen als dodehoeksensors en lane departure warning systems. Laat mechanisch wat mechanisch kan. Elektrisch verstelbare spiegels? Stellen gaat net zo snel en comfortabel met een palletje. Ik droom van Astra's en Golfjes die minstens tweehonderd kilo lichter zijn dan de huidige, simpele en goed gebouwde middenklassers met airco en abs maar zonder terugroeptroep aan boord. Wat over die Tata Nano ook te zeggen valt, Tata heeft als eerste bouwer het reductiethema op de kaart gezet.
Ik zei het al eerder: dit megafail-klimaat biedt Saab de gouden kans om in het premium-segment een tot het bot doordachte, comfortabele, hyperbetrouwbare back-to-basics-auto op de weg te zetten. Helaas, King Victor wil head up displays en jets op wielen. Maar programmeurs moeten weer werktuigbouwers worden. Leve de lowtech.
Ik wens u alvast een gelukkig nieuwjaar en oersolide, terugroepbestendige auto's toe.

Bas van Putten
Columnist/Schrijver
Bas van Putten is schrijver en columnist voor diverse kranten en tijdschriften. Zijn wortels liggen in de muziek, maar zijn hart gaat al jaren uit naar auto's.