Laatste stuiptrekking
Na het faillissement van MG Rover is de Brit Krish Bhaskar druk bezig geweest de tent over te nemen. Dat is hem niet gelukt en nu heeft hij een ander plan bedacht om de Britse auto-industrie nieuw leven in te blazen. Hij wil in de Ryton fabriek in de West-Midlands Wolseley's, Riley's en Austin Healey's gaan bouwen. Nu worden er nog Peugeots 206 gebouwd, maar als die productie stopt, zal de fabriek waarschijnlijk dicht gaan; voor Peugeot is hij te ver verouderd.
Bhaskar wil onder de naam Riley een Mercedes CLS-concurrent gaan bouwen en het programma van Wolseley bestaat in zijn droom uit drie (!) SUV's. Austin Healey moet herleven met een assortiment van maar liefst vier sportauto's. Hij beweert zelf een miljard Britse ponden tot zijn beschikking te hebben en er zijn volgens hem ook externe financiers voor het project. "We hebben verschillende onderzoeken gedaan en er is bestaansrecht voor deze auto's," zegt hij. Daar geloof ik niets van. Austin Healey wil ik het voordeel van de twijfel geven, maar buiten Groot-Brittannië is er niemand onder de veertig te vinden die nog bekend is met Riley en Wolseley. En bij wie ze wel kent, hebben ze een discutabele naam. Het project van Bhaskar lijkt op een laatste stuiptrekking van de Britse auto-industrie. Ik vrees dat het echt over is. Probeer eerst maar eens de drie merknamen te kopen van respectievelijk de erfgenamen van Healey, BMW en Nanjing Automotive. Dat is al een hele opgave. Als je daarmee klaar bent Krish - en je hebt nog geld over - praten we verder.

Nic De Boer
Autojournalist
Al van jongs af aan ben ik autogek en verslind ik autoblaadjes. Ik wist dus ook al vroeg wat ik wilde worden: het werken bij een titel als AutoWeek lag voor de hand. Mijn eerste klus bij AutoWeek was het bemensen van de nieuwsdesk. Saillant detail: het allereerste bericht dat ik ooit schreef, was de aankondiging van de prijzen van de CityRover – een auto die achteraf nooit is gekomen. Toch was het helemaal in mijn straatje want ik heb een voorkeur voor auto’s die buiten het normale vallen en een bijzonder verhaal hebben. Sinds enige jaren ben ik occasionredacteur en werp ik mijn op als Beschermheer van de Roestplek. Moderne auto’s vind ik weldegelijk interessant maar een auto die al een tijdje ‘geleefd’ heeft, zegt me een stuk meer. Mijn eerste auto was een Citroën ID19B uit 1969. De nieuwste auto die ik ooit kocht, is uit 2002 en de kans is maar heel klein dat ik ooit een auto van later datum aanschaf.