AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Laat het ergens over gaan
24
Tot twee decennia geleden hadden de meeste merken nog iets eigens, dat liefhebbers in staat stelde met het ene dan wel het andere merk te dwepen. Autospotters konden ook hun lol op, zelfs bij nacht. Aan de hand van koplampen, maar ook via de vorm van de achterlichten viel vrijwel iedere auto voor een geoefend oog te identificeren. Door de ingezette eenvormigheid is het nu soms lastig het ene model van het andere te onderscheiden en ook qua karakter zijn veel auto's tegenwoordig vrijwel inwisselbaar. Maar er is hoop; het eind van de periode dat eenvormigheid schijnbaar de norm is, lijkt in zicht. Steeds meer producenten zoeken wegen zich te onderscheiden van de concurrentie, waarbij ze nogal eens inspiratie opdoen uit het merkverleden. Zo ook Citroën dat nu eindelijk de weg naar boven gevonden heeft, zo schijnt het toe.
De Fransen hebben nogal een historie opgebouwd met legendarische auto's als de DS, de CX en de GS, om er maar eens enkele te noemen die eenvoudig uit het geheugen vallen op te diepen. En dat schept verplichtingen die Citroën lang niet is nagekomen, getuige auto's als de ZX, de Saxo, de Xsara en noem ze maar op. Met de C4 probeerde de fabrikant weer voorzichtig wat eigenzinnigheid terug te brengen in z'n creaties door afwijkend design. De C6, het huidige vlaggenschip, doet echter pas weer volledig recht aan de double chevron die prominent op z'n neus prijkt. Citrofielen kunnen hun hart ophalen aan het vliegende tapijtgedrag van de auto en de in een modern jasje gestoken ontwerpgrappen als de concave achterruit. Met de nieuwe C5 doet Citroën het nog eens dunnetjes over, met dien verstande dat de rijeigenschappen van die auto ook voor automobilisten die minder Citroën-minded zijn beter te verteren zijn, zo leert onze kennismaking met de auto. Het Hydractive III-onderstel zorgt weliswaar voor een buitengewoon comfortabel weggedrag, maar de C5 gaat niet zoals de C6 als een zeilschip overstag. Ook in z'n uiterlijk is de C5 minder extreem dan z'n grote broer. Er zitten vleugjes Audi en BMW in. Maar toch blijft de auto duidelijk herkenbaar als Citroën. En dat is een goeie zaak. Zoals de zaken er nu voorstaan, zal er in de nabije toekomst weer meer te kiezen zijn, want, als gezegd, niet alleen Citroën legt meer nadruk op z'n traditionele merkwaarden. En dat betekent dat liefhebbers weer met hartstocht hun geliefde merk kunnen omarmen, en dat de felle discussies aan de borreltafel over auto's weer ergens over gaan. En daar houden wij autoliefhebbers van.
Lees ook
Weblogs
Weblog Bas – Met de Copen naar Hamburg is spelen met je leven
Weblogs
Weblog Bas - Geef die kleintjes subsidie
Weblogs
Weblog Joas – Hoffelijk rijden: ga op les in de VS
Weblogs
Weblog Bas – Waarom een elektrische GTI een illusie is
Weblogs