AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Klassieke truc
Ruim dertien jaar geleden werd de maatregel ingevoerd: auto's van 25 jaar en ouder werden vrijgesteld van wegenbelasting. Dat er sindsdien een onafzichtelijke stroom klassiekers ons land is ingevoerd, viel te verwachten. Maar dat mensen een klassieker rijden omdat die zo lekker goedkoop is, is natuurlijk onzin. Ook al betaal je geen wegenbelasting, rijd je op gas en heb je een superdeal met je verzekeraar: een klassieke auto blijft meer onderhoud vergen dan een moderne. Daar zijn alle zelfbenoemde DS-liefhebbers inmiddels aardig achtergekomen – al die vanuit Frankrijk ingevoerde strijkijzers staan tegenwoordig massaal op markplaats.nl tegen dumpprijzen.
Maar wat nog veel listiger was waren de mensen die nieuwere auto's om gingen bouwen naar oudere om zo 'lekker goedkoop' te kunnen rijden. Het schoolvoorbeeld van de auto waarmee dit gebeurde was de klassieke Range Rover. Nagenoeg nieuwe Range Rovers werden op een oud chassis gezet – of het nummertje van het oude chassis werd in het nieuwe getikt, net zo makkelijk - et voila: Nederland was weer een klassieker rijker. Ik heb zelfs eens een Discovery gezien met een import-klassiekerkenteken. Daar klopt natuurlijk niks van. Dat deze ombouwerij dan ook helemaal uit de hand liep, merkte ook de RDW. Zodoende werden er maatregelen getroffen en moest minstens een bepaald percentage van de klassieker ook echt klassiek zijn.
Dat er echter nog altijd volop mee gerommeld wordt, is zo klaar als een klontje. Deze Jaguar kwam ik van de week tegen. Het kenteken is van een XJ Series 1 van 1971, maar de auto zelf is een overduidelijk een XJ40 die ergens tussen 1987 en 1994 is gebouwd. Rara, hoe kan dat?
Plaats een reactie