AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Grijpgrage handjes
84
De aanscherping van de belastingregels voor klassieke auto's, zoals de Christen Unie – daarin gesteund door PvdA en Groen Links – voorstelde is terecht voorlopig van de baan. Helaas is het uitstel van executie, want in 2012, als de kilometerbeprijzing wordt ingevoerd, zal de overheid de belastingvrijstelling voor klassiekers alsnog bevriezen. Auto's met bouwjaren vanaf 1987 worden dus nooit belastingvrij.
Dit alles omdat er in Den Haag, en niet alleen daar, een soort onderbuikgevoel bestaat dat er steeds meer van deze 'extreem vervuilende oude auto's' voor dagelijks gebruik worden ingezet, omdat ze zo lekker goedkoop zijn. Met alle negatieve gevolgen voor de leefomgeving van dien. Die link is natuurlijk snel gelegd door milieufundamentalisten. Door ook voor de ouwetjes motorrijtuigenbelasting te innen, maakt de overheid het rijden met een klassieker onaantrekkelijk, en daarmee zou het milieu gebaat zijn, zo is de gedachte. En dezer dagen is dit inzicht eenvoudig en zonder noemswaardige tegenstand te verdedigen.
Maar de hele denktrant is onzin. Klassieke auto's zijn geen goedkoop, maar vies alternatief voor het prijzige woon-werkverkeer. Ten eerste gebruikt slechts een fractie van alle eigenaren van een klassieker z'n trots dagelijks. De meesten rijden slechts enkele honderden kilometers per jaar en vooral buiten de stad, op het platteland, daar waar de toerritten plaatsvinden.
En ten tweede: ja, natuurlijk, ook klassiekers vervuilen, maar niet in die mate zoals de boomknuffelaars ons willen doen geloven. De CO2-uitstoot, die direct gerelateerd is aan het brandstofverbruik, is zeker niet hoger dan die van moderne auto's. Klassiekers zijn immers door het ontbreken van comfort- en veiligheidsverhogende onderdelen honderden kilo's lichter dan hun verre nazaten die nu de showrooms bevolken, en hebben daardoor een geringer brandstofverbruik.
Dan het voor de natuurlijke leefomgeving veel bedreigender fijnstof. Dat wordt - net als de meest schadelijke vorm van stikstofoxide (NOx), stikstofdioxide (NO2) - vooral door dieselmotoren geproduceerd (banden en remmen buiten beschouwing gelaten). Klassieke auto's hebben echter veelal een benzinemotor, dus ze spelen een ondergeschikte rol waar het gaat om fijnstofemissie. Sinds pak 'm beet halverwege de jaren tachtig hebben benzinemotoren bovendien katalysatoren die de uitstoot aan stikstofoxide terugdringen. Kortom: de bezitter van een klassieke auto is niet iemand die lekker belastingvrij en vervuilend rijdt. Hij is, uitzonderingen daargelaten, een liefhebber die een stuk mobiel erfgoed tracht te conserveren, en z'n klassieker regelmatig gebruikt opdat die goed blijft werken.
Toch zal de klassiekerrijder uiteindelijk z'n 'straf' niet ontlopen en moeten geloven aan de afdracht van motorrijtuigenbelasting, omdat genoemde uitzondering als maatstaf wordt gesteld. Dat de rijksoverheid die eeuwig geld te kort komt, z'n grijpgrage handjes uiteindelijk naar eigenaars van oude auto's zou uitstrekken, viel wel te verwachten. Het is vooral het gegeven dat dat onder valse voorwendselen gebeurt, dat steekt.
Lees ook
Weblogs
Weblog Bas – Met de Copen naar Hamburg is spelen met je leven
Weblogs
Weblog Bas - Geef die kleintjes subsidie
Weblogs
Weblog Joas – Hoffelijk rijden: ga op les in de VS
Weblogs
Weblog Bas – Waarom een elektrische GTI een illusie is
Weblogs