AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Geruchtenmachine
48
De geruchten over het stoppen van Lancia met de productie van de Thesis zingen al sinds afgelopen voorjaar rond. En een dergelijk gerucht ben je natuurlijk al snel bereid voor waar aan te nemen. De Thesis heeft zich immers nooit als verkooptopper weten te ontpoppen. Integendeel. In totaal hebben in Nederland nog geen drieënhalf honderd Theses een baasje gevonden sinds z'n verschijnen in 2002. De geruchtenmachine ten spijt hield Lancia de Thesis echter met tussenpozen in productie. Dit jaar sleten de Italianen hier met moeite nog negen exemplaren. In april verdwenen de benzineversies al uit het gamma, en dat was een veeg teken. Nu ook de productie van de laatste versie met 2,4-liter multijet dieselmotor gestaakt wordt, valt het doek definitief voor de Thesis.
De importeur laat weten dat je er op bestelling nog wel eentje kunt krijgen, simpelweg omdat er in Nederland nog een klein voorraadje rest, maar feitelijk is het gedaan met Lancia's limousine. Een opvolger zit vooralsnog niet in de pijplijn. Met gemengde gevoelens neem ik afscheid van de auto. Hoewel hij op de Italiaanse thuismarkt best succesvol was, kreeg hij hier te lande niet zo veel handen op elkaar vanwege z'n straffe prijsstelling, de vrees voor een discutabele bouwkwaliteit en z'n extravagante uiterlijk, en werd hierdoor net zo min als de Kappa de gedroomde opvolger van de Thema.
Maar de merkwaarden van het Italiaanse merk droeg hij met flair uit. Hij was een elegante en statige verschijning in de klasse die de Duitsers met hun voorspelbare ontwerpen domineren. Goed, de Thesis doet kwalitatief onder voor een A6 en stuurt niet zo strak als een 5-serie, maar wat waren z'n gedistingeerde trekken en z'n fraaie interieur met onbewerkte mahoniehouten elementen en z'n klokkenwinkel die in het ontwerp naar het verleden knipoogde een verademing in de zakelijke klasse, die nu weer een tikkie saaiere wordt.