Eurlings: het brutaalste jongetje van de klas

Camiel Eurlings | Foto: ANP
Een boeiende powerstruggle binnen de Haagsche Burelen. Verkeersminister Eurlings heeft zich niet populair gemaakt binnen het Ministerie van Financiën nadat hij heeft geprobeerd zwart-op-wit te krijgen dat de bpm wordt afgeschaft. Volgens Financiën heeft Eurlings op het laatste moment een passage waarin het verdwijnen van de bpm werd beloofd, toegevoegd aan een concept-duurzaamheidsakkoord. Hierover zou vervolgens met het bedrijfsleven gesproken worden. Met maar één dag respijt konden de ambtenaren op Financiën – die waarschijnlijk een rolberoerte kregen toen ze de aanpassing onder ogen kregen – niets anders dan staatssecretaris van Financiën De Jager de meeting laten boycotten.
Dit op het oog kleine relletje is zeer belangrijk. De machtsverhoudingen zijn altijd duidelijk geweest: de ambtenaren op Financiën bepalen, de andere ministeries hebben te luisteren. Op alle dingen die keihard in het regeerakkoord zijn vastgelegd na (en soms zelf dan), bepaalt Financiën namelijk of ergens geld voor wordt vrijgemaakt. Daardoor gaat het ministerie over al het 'nieuwe' beleid van een kabinet. Wie tijdens carnaval de pot bewaart, bepaalt immers of er bier wordt gehaald.
Maar toen werd plotseling in het zogenaamde plan Nouwen afgesproken dat de bpm zou worden afgeschaft om plaats te maken voor een kilometerheffing. Zeg maar dag met je handje tegen 4 miljard euro per jaar aan gegarandeerde inkomsten. Niet zo vreemd dat De Jager zich met hand en tand verzet tegen welke toezegging dan ook. Maar dan Eurlings. Hij is dé groeibriljant van het CDA en heeft in theorie de ervaring, de intelligentie en het netwerk om het uiteindelijk tot premier te schoppen. Op dit moment bewijst hij dat hij naast die bagage ook het broodnodige killer instinct heeft. Eurlings heeft namelijk zijn reputatie verbonden aan de kilometerheffing. Faalt hij op dit dossier, dan is dat niet goed voor zijn loopbaan. Hij is er dus op gebrand om dit lastige onderwerp tot een succes te maken. Dat lukt hem alleen als er genoeg draagvlak is om de kilometerheffing in te voeren. En dat draagvlak krijg je alleen als je de BPM afschaft. Het bedrijfsleven (aangevoerd door Bovag en Rai) stelt dat immers als eis. Daarom is Camiel zo gebrand op het verdwijnen van de BPM en daarom durft hij zelfs de strijd aan te gaan met een collega CDA-bestuurder. Dit wordt nog leuk.

Lezersreacties (10)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.