Eerst heffing, dan quotum

Kilometerteller
Het 100-Watt peertje is verboden (wie gebruikte die dingen trouwens?), de tweetaktbrommer ligt steeds vaker onder vuur, je mag je huis straks niet meer verkopen als er geen dubbel glas en dak- en muurisolatie aanwezig is en autorijden wordt steeds duurder. Allemaal voor het milieu en het klimaat. Goede zaak, maar graag wel binnen het redelijke?
Komt er in de toekomst op onverwachte momenten een controleur binnenvallen om te zien op welke stand de thermostaat is ingesteld, hoe lang we douchen en of er niet al te veel gloeilampen hangen? Ik kijk inmiddels nergens meer van op. Daarom zou het mij niet verbazen als er op termijn een kilometerquotum komt voor iedere Nederlander met een auto. U leest het goed, een kilometerquotum. Net als het melk- en visquotum. Want als er ooit zo'n kastje in de auto komt, kan er precies in kaart worden gebracht hoeveel u rijdt. Dan komt er vanzelf een slimmerik die meent dat iedere automobilist een bepaald quotum toegewezen zou moeten krijgen.
Meer rijden? Vanzelfsprekend mag dat, maar dan wel tegen betaling. En dan waarschijnlijk gestaffeld. Dus de kilometers van 15.000 tot 20.000 kosten bovenop de standaardheffing 5 cent extra, die tussen 20.000 en 25.000 7 cent en ga zo maar door. Voor het milieu natuurlijk hè. Want als het meer kost, gaan we minder rijden, denken beleidsmakers. Misschien moet ik dit wel helemaal niet schrijven, want de kans is reëel aanwezig dat ik slapende honden wakker maak.

Lezersreacties (78)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.