Duurkoop
Auto's worden helemaal niet duurder, zegt vriend L. Zijn zus koopt een nieuwe A1 met alles erop en eraan. De inruilauto is de Polo die hun moeder in 1999 nieuw kocht. "Weet je wat die Polo kostte, een kaal kreng met als enige extra's een automaat en elektrische ramen? Drie-en-der-tig-dui-zend gulden." En die A1? Ongeveer hetzelfde bedrag in euro's.
Er van uitgaande dat de euro van nu hetzelfde waard is als de gulden van 1999 krijg je dus veel meer auto voor hetzelfde geld, redeneert L. Gewend als ik ben eurotarieven in guldens te vertalen sputter ik tegen. Volgens mijn omrekenmethode kost die Audi op zijn Hollands meer dan zeventig en dat blijft schrikken. Maar volgens het Economisch Bureau van de ING heeft L. gelijk, las ik op deze site. De bank heeft uitgerekend dat auto's de afgelopen decennia 'fors goedkoper' zijn geworden, de kleintjes bijna 20 %. 'Gecorrigeerd voor inflatie kosten de meest betaalbare modellen bijna eenvijfde minder dan begin jaren tachtig', lees ik. Ook duurdere auto's zouden een stuk voordeliger zijn geworden.
Ik weet het zo net nog niet. ING geeft als rekenvoorbeeld de Fiat Panda. Een Panda van 1983 had in euro's nu ruim 8500 moeten opbrengen; de nieuwe heb je voor 7000. Daar zit iets in. Onze Seicento kostte in 2000 nieuw 16.000 gulden. Daar heb je anno 2011 een beste Panda voor die veiliger en stiller is, twee deuren extra en meer luxe biedt dan onze youngtimer.
Anderzijds: dat zijn de kleintjes. Wie kopen die auto's? Particulieren die tot drie cijfers achter de komma moeten rekenen, een publiek dat de prijsvechters van nu met alle mogelijke middelen binnenboord proberen te houden. Daar draait de grote uitverkoop in crisistijd op volle toeren. Niks inflatie: harde noodzaak. Voor de zakelijke markt moet tegenwoordig ook worden gewerkt, maar de financiële speelruimte was er tot nu toe behoorlijk groter. Het verbaast me dan ook niet dat in de hogere segmenten de door de ING berekende prijsdaling een stuk minder spectaculair is. Daar rijdt men, bijtelling of niet, op kosten van de baas. De A1 beweegt zich op een prijsniveau dat Audi en andere premiumspelers zich kunnen veroorloven dankzij de leasemarkt - al werd die ene A1 van ons rekenvoorbeeld toevallig net privé gekocht en is de auto 'absoluut geweldig', volgens L. Maar door de crisis zal de prijzenslag snel doordringen naar de hogere echelons, vermoed ik. Over een jaar of vijf is een A1 van 33 mille ondenkbaar.

Bas van Putten
Columnist/Schrijver
Bas van Putten is schrijver en columnist voor diverse kranten en tijdschriften. Zijn wortels liggen in de muziek, maar zijn hart gaat al jaren uit naar auto's.