Downgraden?

Volkswagen Gol
Downsizen is hot vandaag de dag en zolang het om de centen gaat, heeft niemand er moeite mee een stapje terug te doen. Bovendien is er vaak geen eens sprake van achteruitgang, want een 1,2-liter benzine turbomotor presteert net zo goed als de oude 1.4 of 1.6 die hij opvolgt. En vaak zelfs beter. En waar de zakelijke rijder voorheen maar wat graag die sterke 1.9 dCi in zijn Mégane wilde, kiest hij nu met hetzelfde gemak voor een 1.5 dCi omdat de fiscale bijtelling een stuk lager is. Dan maar wat minder snel op de sprint van 80 naar 120 km/h, lekker belangrijk.
Ooit was het zo dat zaken als ABS en meer dan één airbag extra's waren, net als airconditioning, centrale vergrendeling en elektrisch bedienbare ramen. De keuze viel – als het op bijbetalen aan kwam - vaker op comfortverhogende zaken dan op veiligheidsvoorzieningen. Ofwel: liever airco dan zijairbags voor die twee mille. Stel dat we tegenwoordig konden kiezen voor een iets eenvoudiger onderstel, wat zouden we dan doen? Een voorbeeld: steeds meer auto's hebben rondom multilink wielophanging. Een fraaie constructie waarmee het weg- en stuurgedrag scherp is. Maar wat als de verkoper zegt dat je een fikse korting krijgt als je voor een iets eenvoudigere achteras kiest?
Zo wordt de komende generatie VW Jetta in de States met een semi-onafhankelijke wielophanging geleverd en hier in Europa met multilink. Voor iedereen die een klaverblad niet per se op racetempo hoeft te nemen, volstaat die simpele achteras. Zo zou je ook de voortrein kunnen 'downgraden'. Voor de doordeweekse ritjes is een niet al te gecompliceerd onderstel meer dan voldoende. Aangezien de meeste automobilisten het prestatiepotentieel van motor en wegligging bij lange na niet ten volle benutten, is dit dus helemaal niet zo'n gekke gedachte, mits de veiligheid niet in het gedrang komt. Wat denkt u, zou iemand voor een korting van circa duizend euro een beetje water bij de wijn willen doen?

Lezersreacties (51)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.