De snelste route?
Mijn ouders wonen in een heel klein Limburgs dorpje, vlak bij Maastricht. Het dorpje telt één straat waarin een groentehal, een kroeg en een schooltje zijn te vinden. Op de ruim 600 inwoners zijn er 17 verenigingen. Wat betekent dat als de voetbal is afgelast, het boogschieten ineens twee keer zoveel publiek trekt. Het is een rustig dorpje. Maar niet in de spits. In de spits is de straat van het dorpje veranderd in de sluiproute tussen Maastricht en Heerlen. Dat was nooit zo, dus wat is er veranderd?
In principe is een navigatiesysteem een duurzaam apparaat. Uit onderzoek blijkt dat mensen al gauw enkele procenten minder kilometers rijden bij het gebruik ervan. Ook is het veiliger dan met een kaart of uitgeprinte route over het stuur te navigeren. Om niet te spreken van de relaties die door het kastje gered zijn omdat er geen opmerkingen meer van de passagiersstoel komen in de trend van: "...eh, schat? Ik denk dat we daar rechts hadden gemoeten."
Maar het kan altijd slimmer. TomTom heeft met zijn HD-Traffic een intelligent navigatiesyteem op de markt gezet. Zodra je in een 'vertraging' dreigt terecht te komen, dan bekijkt hij alternatieve routes. Als er dus file staat op je route over de snelweg, dan stuurt hij je over een lokale weg. Hartstikke handig natuurlijk, maar niet voor kleine dorpjes langs lokale wegen. Omdat er op de snelweg regelmatig file staat en mensen tegenwoordig een navigatiesysteem hebben, is het 's ochtends en 's avonds spitsuur in dorpjes zoals die van mijn ouders. Mijn moeder vroeg aan mij wat je daartegen kan doen. Kun je TomTom opbellen?
Dit probleem is nog groter wanneer vrachtwagens voor de kortste route kiezen, zoals in Meppel. In plaats van de N33 nemen ze nogal eens, op aanraden van het navigatiesysteem, de route door het dorp. De gemeenten van Drenthe hebben samen met de provincie en enkele andere partijen een eigen navigatiesysteem systeem voor vrachtwagens gelanceerd. Dit systeem houdt rekening met o.a. de hoogte, breedte en het gewicht van de vrachtwagen. Dit voorkomt dat een chauffeur een route neemt waarbij hij 'vast' loopt omdat hij niet onder of over een brug door kan. Ook geven de gemeenten en provincie werkzaamheden door, zodat actuele informatie beschikbaar is.
De vraag is dus: moet de overheid invloed krijgen op
'de snelste route' van jouw navigatiesysteem?
Links:
http://videos.apnicommunity.com/Video,Item,3594635195.html
http://nos.nl/audio/143269-test-met-navigatiesysteem-voor-vrachtwagens.html