De duurtest-Bluemotion is binnen!

Volkswagen Polo Bluemotion | Foto: Luc Verbeke
Gisteren hebben we een Volkswagen Polo Bluemotion aan het duurtestwagenpark toegevoegd. Gans Nederland zit op deze auto te wachten en bij ons staat hij al in de garage. Aan mij de taak om de eerste tank leeg te rijden en het allereerste verbruik te noteren. Dat is in één dag niet gelukt. De rit bracht ons naar Vlaanderen voor een reportage voor onze komende België-special.
Gisteravond tankte ik de auto weer af bij mij om de hoek, waar ik 'm die ochtend in alle vroegte ook had volgetankt. Die dag hadden we 685 kilometer afgelegd en bij 35,87 liter klotste de diesel in de hals van de vulopening. Dat betekent een verbruik van 1:19,1. Voorwaar niet slecht, maar voor de fabrieksopgave kom ik maar mooi 11,2 kilometer per liter te kort. Volkswagen belooft namelijk 1:30,3.
Dat fabrieksverbruiken bijna nooit realistisch zijn, heeft te maken met de manier waarop dat wordt gemeten. Bij die NEDC-meting, wordt veelvuldig traag opgetrokken en afgeremd en wordt er maar een heel klein stukje 120 km/u gereden, zoals dat in de dagelijkse praktijk eigenlijk nooit gebeurt.
Verder heb ik niet bijzonder mijn best gedaan om zuinig te rijden. Ik reed zoals ik dat normaal doe, al heb ik wel veelvuldig de cruisecontrol gebruikt en heb ik de verleiding weerstaan het start/stop-systeem uit te zetten. Ook moet ik aantekenen dat de auto nog niet was ingereden. Toen ik thuiskwam, stond de teller net niet op duizend kilometer.
Al met al, ben ik best tevreden met het door mij gescoorde verbruik. Bij mijn terugkomst, vanochtend op de redactie, wordt mijn illusie echter meteen wreed doorgeprikt. "Eén op negentien? Dat haalde mijn Daihatsu Charade Turbodiesel uit 1988 ook al," roept een iets te bijdehante collega achter mijn rug. Een aerodynamisch pakket, een onhandig afgestelde versnellingsbak en een start/stop-systeem had-ie daarbij niet nodig.

Lezersreacties (123)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.