AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Calimero-syndroom
54
Links blijven hangen op de snelweg lijkt meer en meer een nationale sport te worden. Stilletjes aan gedogen we blijkbaar van elkaar dat we ons aan het Amerikaanse keep-lane-systeem conformeren. Dat de sterke arm er steevast op hamert toe te blijven zien op de naleving van het zo veel mogelijk rechts rijden – zoals de wet voorschrijft – lijkt maar bitter weinig indruk te maken. Want geheel in lijn met het Amerikaanse systeem blijven veel automobilisten niet alleen hardnekkig op de gekozen rijbaan rijden, ze halen elkaar ook links en rechts in, met alle gevaren en vormen van agressie van dien.
Vooral als je zelf in een niet zo vorstelijke auto rijdt, tonen medeweggebruikers weinig haast de linkerbaan voor je vrij te maken zodra dat kan. Dat merk ik als ik met collega Stéphan Vermeulen per Kia Picanto CRDi richting redactie tokkel. Wanneer je aanhoudt, kan zo'n oliegestookte Picanto er toch nog behoorlijk de sokken in zetten. En dat doen we dan ook. Op de linkerbaan passeren we met onze dappere, kleine Koreaan talloze automobilisten, totdat we stuiten op een Mercedes C-klasse Combi, die niet van zins is ons doorgang te verlenen. Ondanks dat a. wij de geldende maximumsnelheid rijden en de Benz die niet haalt, en b. er op de rechterbaan meer dan voldoende ruimte is, en de Mercedes-rijder overduidelijk niet bezig is met een inhaalmanoeuvre. Knipperlicht aan, grootlichtsignalen geven, heen en weer wiebelen in z'n binnenspiegel, het haalt allemaal niets uit; onze voorligger geeft geen krimp. Dat hij wel degelijk op de hoogte is van onze aanwezigheid, verraadt hij op het moment dat we zelf maar de rechterbaan kiezen omdat we er toch niet langs komen, en we wat last beginnen te krijgen van het Calimero-syndroom. De dreiging van de vernedering van een hem rechts inhalende Picanto dringt zich aan de bestuurder van de Mercedes op, en plotseling accelereert hij, om het gaspedaal te vieren als wij ons weer achter hem scharen en hij ons weer in z'n binnenspiegel ontwaart.
Een niet alleen erg flauw, maar ook potentieel gevaarlijk weggedrag; dit soort taferelen om anderen in te halen, of juist achter je te houden zonder aanwijsbare reden, leidt niet zelden tot kleine berichten in de krant over elkaar klemrijdende en aftuigende automobilisten. Het weggedrag van de Nederlander én de huidige wegcapaciteit in overweging nemende, zou de overheid eens moeten studeren op de haalbaarheid van het keep-lane-systeem hier te lande. Een eventuele invoering daarvan zou duidelijkheid scheppen over hoe je je op de snelweg dient te gedragen en de verwarrende situaties en frustraties die nu ontstaan, voorkomen; wie links wil blijven rijden, is daartoe dan wettelijk gerechtigd, en roept niet de toorn van andere weggebruikers over zich af. En diegene hoeft op zijn beurt niet te schrikken of zelf in boosheid te ontsteken als hij rechts wordt gepasseerd, want ook dat mag immers wanneer je het Amerikaanse systeem implementeert. En achter het stuur van je Picanto drijf je niet langer een berijder van een Mercedes tot waanzin.
Lees ook
Weblogs
Weblog Bas – Met de Copen naar Hamburg is spelen met je leven
Weblogs
Weblog Bas - Geef die kleintjes subsidie
Weblogs
Weblog Joas – Hoffelijk rijden: ga op les in de VS
Weblogs
Weblog Bas – Waarom een elektrische GTI een illusie is
Weblogs