BPM-paniek om niets

Stapel geld
De komkommertijd is nog niet helemaal voorbij, zo blijkt vanochtend. Het AD kwam blijkbaar nieuws te kort en besloot plannen die al een jaar bekend zijn nog eens te bekijken. Vorig jaar tijdens Prinsjesdag werd het BPM-afbouwplan tot en met 2013 bekend. Vanaf 2010 gaat de BPM met grote stappen omlaag. Nu zitten we nog op 40 procent, vanaf januari is dat 27,4 procent, in 2011 nog maar 19 procent en zo verder. Niet te hard juichen, in plaats daarvan komt er een CO2-taks die je kunt zien als een zware versie van de huidige slurptaks.
Niet alleen ga je per gram betalen, er zijn ook drie schijven. In de eerste schijf betaal je volgend jaar 35 euro per gram te veel, in de derde schijf maar liefst 246 euro per gram. Het effect hiervan is helder: in plaats van een algemene belasting op auto's die afhankelijk is van hun prijs, wordt het verbruik van de auto bepalend. De huidige slurptaks heeft door de invoering al laten zien welke auto's het meest last hebben van dit soort maatregelen. Niet Porsches of Ferrari's, maar modellen als de Opel Antara, Kia Sorento V6 en de Hummer H2: 'relatief' goedkope auto's met verouderde onzuinige motortechniek prijzen zichzelf voortaan volledig uit de markt. Merken als BMW en Audi hebben daarentegen zulke grote stappen gemaakt met het terugdringen van CO2, dat ze niet eens zo veel last hebben van de slurptaks. Ja oké, een 760Li zal er niet aan ontkomen, maar voor een 730d betaal je dit jaar geen slurptaks. Innovatie wordt zo beloond.
Maar wat is nu de klacht? "Vieze en slurpende auto wordt goedkoper', kopt het AD. Nog los van het feit dat schoon en zuinig weer eens op één hoop worden gegooid is dit een erg kortzichtige redenatie. Als voorbeeld noemt de krant de 911 GT2 en de Ferrari California. Die worden volgend jaar stukken goedkoper, ondanks hun hoge CO2-uitstoot. Feitelijk juist, maar dit komt vanwege hun zeer hoge catalogusprijs. Als een auto drie ton kost, heeft hij komend jaar ontzettend veel voordeel van de BPM-afbouw (zo'n 25.000 euro). Ook al komt er dan vijftienduizend euro aan CO2-taks bij, dan wordt de auto nog goedkoper. Totaal irrelevant, aangezien deze modellen nauwelijks worden verkocht, en maar weinig kilometers maken.
Relatief betaalbare auto's, laten we zeggen, alles onder een ton, die flink onzuiniger zijn dan hun concurrenten, prijzen zichzelf volledig de markt uit. Voorbeelden? Een Grand Cherokee, een Insignia OPC, een Grand Voyager V6 en de Audi S5 met V8. Je ziet aan dat laatste model dat de markt zichzelf al aanpast. De nieuwe Audi S4 met V6 en compressor, stoot 219 gram uit, de 'oude' S5 288 gram.
Niet alleen heeft het systeem dus effect, fijne premiummodellen zoals een met opties volgehangen BMW 3-serie worden stukken goedkoper. Mij hoort u niet klagen. En ter info, deze hele ombouw richting CO2-taks staat los van de afbouw van de BPM om plaats te maken voor de kilometerheffing.

Lezersreacties (83)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.