belofte maakt schuld

pixon

Toen ik bij de Primafoonwinkel een nieuwe gsm uitzocht dacht ik aan de Rollenbanktest van Autoweek, waarin een handvol testauto's onder de maat bleek te presteren. Wat doe je als je auto zijn opgegeven vermogen niet haalt, terwijl je 'm speciaal voor z'n pk's gekocht had? Wat doe je als een telefoon zijn specificaties niet waarmaakt, terwijl die bij aanschaf wel de doorslag gaven?

Die vragen speelden door mijn hoofd omdat ik na slechte ervaringen met de N70 en N95 geen Nokia meer wilde. Ik zocht een telefoon die langer dan een dag standby blijft. Een telefoon waarvan de internetfunctie niet zomaar uitvalt, een met een camera zonder kuren.
Mijn redelijke alternatief werd de Samsung Pixon. Gezegend met een althans voor mij onbezoedelde reputatie, een acht megapixel camera, een gesprekstijd van 270 minuten en een standbytijd van 400 uur. Daar kon de Nokia N96, die ik als onverbeterlijke Nokia-verslaafde toch nog een seconde overwoog, met respectievelijk 220 minuten en 230 uur een punt aan zuigen.

Een Samsung. Tsja. Maar onderdruk de Kia-associaties en je ziet een mooie telefoon met touch-screen en een batterij met enig uithoudingsvermogen. Tenminste: op papier. Toen ik thuis na aankoop deed wat ik vooraf had moeten doen - op internet ervaringen van andere gebruikers checken - vielen de schellen van mijn ogen. Fijne telefoon, schrijven mijn lotgenoten; wat jammer dat-ie zo snel leeg is.

Terecht zegt u: had je maar beter uit je doppen moeten kijken. Maar toch. Wat nu?

Echt een vraag voor een Citroën C6-rijder die in Autoweek leest dat zijn zescilinder HDI-diesel niet 208 maar 190 pk levert. En vanaf vandaag ook echt een vraag voor mij.

Zondagochtend laadde ik de Pixon op. Sindsdien voerde ik vijf telefoongesprekken in het genre 'schat, staat de Bokma koud?' met een gezamenlijke lengte van hooguit tien minuten. 's Nachts schakelde ik hem natuurlijk uit. De tussenstand, na anderhalve dag; nog twee streepjes op de batterij-indicator. Die accu gaat de avond niet meer halen. Benieuwd hoe ze bij Samsung de standby-tijd hebben uitgerekend.

Enfin. Behalve auto's die hun opgegeven topsnelheid, acceleratie, vermogen en verbruik niet halen hebben we dus ook telefoons die te hoog van de toren blazen. Vreemd eigenlijk dat we het accepteren, want waarom zouden we? Belofte maakt schuld.

Lezersreacties (48)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.