Belastingmisbruik

Geld
Wat een prachtig nieuws gisteren! Staatssecretaris de Jager liet weten dat hij wel wat voelt voor een derde bijtellingstarief voor leaserijders, naast de huidige tarieven van 25 procent voor 99 procent van de mensen en 14 procent voor die paar verdwaalde geesten die met een Aygo of Prius rondtuffen. De Jager denkt aan 20 procent voor auto's die tussen de 110-140 (benzine) en 95-116 (diesel)gram CO2 oer kilometer uitstoten. Interessant, want nu komen er ineens een stuk meer auto's in beeld dan de zeven(!) modellen die nu onder de gunstige 14 procentsregeling vallen. Denk aan de Polo Bluemotion, Ibiza Ecomotive, Mini Cooper D en BMW 116i. Aangezien Financiën al eerder heeft laten weten met meer gedifferentieerde leasetarieven te komen, ben ik ervan overtuigd dat dit derde tarief er gewoon komt. Aangezien de bijtelling eerder dit jaar is verhoogd, blijft dit overigens een sigaar uit eigen doos.
Wat mij echter meer stoort, is de manier waarop de overheid de bijtelling misbruikt om onze autokeus te sturen. Bijtelling is niets anders dan inkomstenbelasting over loon in natura, die in dit geval bestaat uit het privé-gebruik van een auto van de zaak. De vaak gehoorde kreet: 'daar rijd je zelf geen auto voor', slaat dan ook nergens op. Je betaalt niet om die auto te gebruiken, je betaalt belasting over het fictieve privé-voordeel. Zielige mensen die klagen over het oneerlijke voordeel van leaserijders, klagen waarschijnlijk ook veel over het oneerlijke hogere salaris van hun buurman. Dat gedrag kennen we in dit land maar al te goed.
Sowieso is de belastingdienst goed in het heffen op loon in natura. Nadat eerder kerstpakketten en lunch op het werk aan de beurt waren, wil de fiscus nu bijvoorbeeld ook belasting gaan heffen over de kleren die kledingverkopers met korting kunnen kopen. Hun bazen doen dat zodat hun personeel er zelf netjes bijloopt, geen vreemde gedachte als je kleding verkoopt. 'Niets mee te maken', zegt de dienst: 'privé-voordeel, dus lappen maar'. Ik wacht nog op het bericht dat mensen die op een kantoor werken, belasting moeten gaan betalen over de energiekosten van hun baas. Mensen die thuis werken moeten hun stook- en stroomkosten gewoon zelf betalen, dus ook dat lijkt me privé-voordeel. Om maar niet te beginnen over het wc-papier dat de zaak gratis ter beschikking stelt.
Maar om terug te komen op de auto's; de belastingdienst heft dus geld omdat je belasting moet betalen over loon (in natura). Maar nu ineens verschilt de hoogte van die heffing afhankelijk van hoe jij je loon ontvangt. Wat is dat voor onzin? Mijn privé-voordeel wordt toch niet ineens kleiner als ik een Prius rijd? Gaan we dit straks doorvoeren naar echt geld? Iemand die in een chemische fabriek werkt moet dan 70 procent belasting betalen en iemand die bomen plant 10 procent. Dat zou nog eens een vacaturegolf op gang brengen!

Lezersreacties (54)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.