Ban de baggerbanden

Stapel banden
Banden. Vier plakken rubber, per stuk – ongeveer - ter grootte van een ansichtkaartje vormen de verbinding tussen een auto en het wegdek. Is het slim om dan juist op dat onderdeel te besparen? Bandentests met flutmerken (veelal uit China) tonen onomstotelijk aan dat goedkoop autoschoeisel tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Zo klapte één van de banden totaal uit elkaar bij een snelheid van 220 km/h. Oh, u rijdt nooit zo hard? Wie weet gebeurt het in sommige gevallen ook wel bij 120 km/h. Als u bijvoorbeeld met vijf personen en veel bagage onderweg bent en één van de goedkope flutbanden heeft te weinig spanning. Bam!
Nog dramatischer zijn de rijeigenschappen op nat wegdek. Een meters langere remweg, veel eerder aquaplaning en weinig grip. Oh, u rijdt altijd voorzichtiger als het regent? Maakt niets uit, een noodstop is meestal niet te voorzien. En dan kan die vijf meter net het verschil maken. En vaak is het zelfs meer, afhankelijk van het merk en de snelheid. Er mag heel veel niet in dit land, omwille van onze veiligheid en gezondheid. Te hard rijden mag niet, bellen zonder carkit mag niet, roken in de kroeg mag niet en ga zo maar door. Heel goed, dat er regels zijn, maar waarom zou je dan wel op banden mogen rijden die uw eigen veiligheid en die van anderen in gevaar brengen?
Rijden met minder dan 1,6 mm profiel mag immers ook niet omdat dat gevaarlijk is? Wat mij betreft zou het een goede zaak zijn als een onafhankelijke keuringsinstantie eisen zou vaststellen waaraan een band domweg moet voldoen. Een auto moet ook aan bepaalde veiligheidseisen voldoen, dus waarom een band niet? Maar tot het zo ver is, bepaalt u als consument natuurlijk wat er om de mooie wielen van uw trotse bezit komt. Raadpleeg eerst de testverslagen, en maak dan een keuze. Doe dat trouwens ook voor de zogeheten 'tweede auto', waarmee in de regel vrouw en kinderen op pad gaan. Heel vaak wordt dan geredeneerd "daar rijden we alleen maar korte stukjes mee". Ja, en?

Lezersreacties (75)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.