Autovrije dag: machtsmisbruik

Autovrije dag in Amsterdam
Na het geweldige 'succes' van vorig jaar heeft de gemeente Amsterdam besloten in september opnieuw een autovrije zondag te organiseren. Succes is een breed begrip: de A10 stond de vorige keer vol onwetende, boze, automobilisten en her en der werden verkeersregelaars bedreigd of zelfs mishandeld door mensen die graag hun huis wilden bereiken. Maar de mooie wereld van PR heeft al lang geleden ook de ambtenarij bereikt, dus kraait de gemeente constant halleluja over afgelopen editie. "De stad was autoluw, dus was het een succes." Ja logisch als je de boel afzet. Die honderden boze stilstaande automobilisten waren voor het Pvda/GroenLinks college niet meer dan een paar vervelende insecten tijdens een zonnige picknickdag.
Aangezien ik binnen de ring woon, moet ik die dagen rekening houden met deze beslissing. Op een zondag bereik ik 3 minuten nadat ik in de auto ben gestapt de A10, dus ik vertik het om een ruim kwartier in een tram te gaan zitten om vervolgens op een station uit te zoeken hoe laat de volgende trein gaat. Het openbaar 'een prima alternatief' noemen is dan ook onzin. Natuurlijk, als ik in het centrum moet zijn, pak ik ook de fiets of het OV. Maar, geacht college, er zijn ook inwoners van Amsterdam die wel eens buiten de stad komen. En als het even kan, willen ze ook weer terug naar huis.
Wat me vooral stoort is de gemeente de stad een dag 'autovrij' kan maken zonder dat ze daar een reden voor heeft. Kijk, is er de jaarlijkse Dam-tot-Dam loop, dan snap ik dat het centrum moet worden gesloten voor wegverkeer. Wordt er een film opgenomen? Afzetten die hap. Een Chinese nieuwjaarsoptocht door de Jordaan? Sluit de boel maar af. Dat soort evenementen zijn inherent aan het wonen in de stad, dus daar zal je me niet over horen. Maar nu sluit de gemeente de stad af onder het motto: 'omdat wij denken dat dat goed voor u is'. Wat is dat voor communisme? Ik bepaal zelf wel wat goed voor mij is.
Oh ja, het milieu. We willen met zijn allen een schonere lucht. Prima! Doen! Ik steun ook maatregelen als het verbieden van Euro-0 en Euro-1 auto's in de stad omdat dat echt zoden aan de dijk zet. Fijnstof bijvoorbeeld, is in sommigen straten zó'n lokaal probleem, dat je met het weghalen van de twee meest vervuilende diesels al voorkomt dat je de luchtkwaliteitsnormen overschrijdt. Maar één zo'n dag? Hoeveel symboolpolitiek wil je hebben? Het spelen-op-straat-verhaal is ook onzin: Amsterdam barst van de parken en speelpleintjes en omdat taxi's (en auto's die al binnen de ring zijn) blijven rijden, is hinkelen op de Overtoom ook nu geen goed idee.
Maar, zo voert de gemeente aan, Amsterdammers zijn in ruime meerderheid vóór de autovrije dag. Nou is mij niets gevraagd, dus dat onderzoek wil ik wel eens even zien. Dat kon. De cijfers: van de 811 ondervraagden geeft 62 procent aan positief tegenover een autovrije zondag te staan. 18 procent is negatief, de rest is neutraal. Van die niet-autobezitters (285 ondervraagden) is zelfs 75 procent positief. Ja logisch, die hebben nooit een auto nodig, anders hadden ze er wel een. Maar ook bij de autobezitters (526 ondervraagden) is 55 procent vóór aan autovrije zondag en slechts 22 procent is tegen. Tsja, hier kan ik niet omheen. Ik zou kunnen klagen over de kwaliteit van het onderzoek, maar dat had ik ook niet gedaan als de uitslag andersom was geweest. Amsterdammers willen het blijkbaar. Waarom in vredesnaam? Wie kan mij een écht goede reden geven om de auto een dag te laten staan?

Lezersreacties (22)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.