Alto versus Nano

Suzuki Alto dertig jaar
Laatst kwam er een persbericht voorbij over het dertigjarig bestaan van de Suzuki Alto. Daarbij zat deze leuke foto waarbij in één beeld wordt gevangen hoe gebruiksvriendelijk het modelletje is: het hele gezin past er in, inclusief bagage. Schitterend, zulke foto's van klassiekers met mensen in de bijbehorende mode.
Auto's worden per generatie groter en in dertig jaar tijd is de Alto gegroeid van 3,20 meter naar 3,50 meter voor het nieuwe model. Zo groot zijn alle kleintjes in het A-segement tegenwoordig.
In het begin van het nieuwe decennium verschijnt de Tata Nano op de Europese markt. Die wordt gepresenteerd als het Ei van Colombus en is de auto die India vanaf een tweewieler in een vierwieler moet brengen. Als je de uitgebreide aandacht voor dit autootje in de wereldpers moet geloven, lijkt het wel of de kleine auto opnieuw is uitgevonden.
Laten we de specificaties van de Suzuki Alto van dertig jaar geleden er even bijpakken en ze vergelijken met die van de Nano. De Alto woog destijds 555 kilo. Vandaag de dag legt de Nano 580 kilo op de schaal. De motor van de allereerste Alto was een driecilinder met 543 cc en 31 pk. De Nano heeft een cilinder minder, 624 cc en 35 pk. De lengte van de Alto was dus 3,20 meter. De Nano is tien centimeter korter en met 1,50 meter ook tien centimeter breder. De hoogte verschilt met 26 centimeter flink in het voordeel van de Nano.
De Indiase schepping haalt 115 km/u en verbruikt 4,3 liter op 100 km waar de allereerste Alto 109 km/u haalt en 4,8 liter per 100 km lust. De technische gegevens liggen dus akelig dicht bij elkaar en zo vernieuwend is die Nano dus helemaal niet, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen, dat de Europese versies iets andere specificaties krijgt.
Verbazend om te zien hoe weinig er is veranderd in dertig jaar. En Suzuki: is het niet tijd voor een model ónder de Alto? Want kleine auto's is waar jullie goed in zijn en als je niet oppast, gaat Tata er straks met de poet vandoor in het A-min segment. Jullie hebben nog een mooie blauwdruk liggen. Vergeet alleen de kreukelzone niet.

Lezersreacties (20)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.