Forza 3 is los. Is 't wat?
En het spelen ging niet met controller, maar in een playseat met drie gigantische schermen om me heen. Weer eens wat anders. En dat geldt ook voor de versie van het spel die ze erop draaien. "Ik heb wel de indruk dat ze de R8 V10 iets braver hebben gemaakt dan de echte", zeg ik nog tegen Audi PR-man Mark tijdens het spelen van het definitieve spel met normale controller. "Hij heeft nauwelijks overstuur, de echte is toch wel wat wilder." Vervolgens stap ik in de playseat. "Dit is niet de definitieve versie, dus hij speelt misschien wat anders", waarschuwt de begeleider als ik eis dat net als daarnet alle hulpmiddelen (ESP, ABS, remhulp, etc.) uit worden gezet. Jaja, het zal wel, racen met die hap. Wat is de recordtijd tot op heden? Zo langzaam? Met alle hulpmiddelen aan? Een eitje. Vervolgens knal ik in de tweede bocht over een hobbel waarbij het stuur bij het neerkomen nét niet helemaal recht staat. De eerste slip heb ik nog net, maar de contraslip is niet te houden. Wham! In de muur. He?!? Nog eens. Deze keer ga ik iets te heftig van mijn gas in een bocht heuvel-af. Lift-off overstuur bij de vleet en een zetje van een tegenstander doet de rest. Klabam! *(@&$*&!! M'n eer te na ga ik net zolang door tot ik nu hééél geconcentreerd rijdend toch de recordtijd haal. Helaas pak ik per ongeluk een stuk gras mee zodat ik er inclusief strafseconden toch boven zit. (Die strafseconden zijn bij het definitieve spel trouwens ook verdwenen: nu geldt dat iedereen die een foutloze ronde rijdt automatisch boven iemand staat die ergens een stukje gras heeft meegepakt.)
Maar goed, terug naar het spel. Zoals ik in eerder al aangaf ken ik GT5 Prologue niet, dus ik kan niet zeggen die serie zich verhoudt tot Forza. Maar Forza3 is ieder geval top, zo kon collega Stéphan, die nooit games speelt, goed uit de voeten met Forza3 met alle hulp uit omdat het zo op echt autorijden lijkt. Wel is de game ietsje gemakkelijker qua wagenbeheersing dan deel twee. Een tip voor mensen die het toch vooral om het realisme doen: zet alle systemen uit en schakel altijd zelf. Heel moeilijk in het begin, maar je leert snel. Gewoon niet meteen in 400 pk+ auto's beginnen en het niveau van de tegenstanders laag houden. En uiteindelijk is het op deze manier echt het leukste. Je snapt ineens wat lift-off overstuur is en waarom een sper wat toevoegt. Denk echter niet dat je beter gaat autorijden. Games zijn erg goed om circuits te verkennen, maar niet om te leren racen. G-krachten kun je niet simuleren. Andersom werkt het wel. Mijn rondetijden gingen op de Xbox met bakken omlaag toen ik mijn racecursus had gedaan.
Voor iedereen die online een keer de strijd aan wil gaan met Forza3: zet in de comments je Xboxlive naam, misschien voeg ik je toe. Wees gewaarschuwd: ik race online alleen met en tegen factoryspec auto's. Wie het best in menuutjes kan rommelen met de specs van de auto vind ik namelijk niet relevant.

Roy Kleijwegt
Autojournalist
Roy Kleijwegt (1981) heeft Journalistiek gestudeerd en liep in 2004 bij AutoWeek stage. Hij werkte daarna een aantal jaar bij het vakblad Automotive maar keerde hij in 2008 terug bij AutoWeek als testredacteur en politiek expert. Hij houdt van supercars en lichte sportwagens, van moderne auto's met coole gadgets en de mensen achter bijzondere automerken. Waar velen de opkomst van EV’s zien als een ramp, vindt Roy de transitie bijzonder interessant. Evengoed zijn zijn favoriete auto’s hoogtoerig en atmosferisch: hij moest een traan laten tijden het testen van een Ferrari 812 Superfast. Roy heeft weinig met klassiekers, hoewel de liefde voor youngtimers groeit nu hij ouder wordt. Hij reed in zijn vrije tijd op z'n Kosmic Rotax kart maar die is door tijdgebrek verkocht. In zijn vrije tijd geniet hij van sporten, poker en zijn gezin. Roy heeft veel interesse in BPM-wetgeving en andere politieke zaken en probeert op dat vlak de mopperende Nederlander uit te leggen hoe dingen werken. Voor zijn eigen deur staat een Tesla Model 3.