Volkswagen Passat Variant
Niks aan de hand variant
- Sandor van Es
- Eerste rijtest
'Niets aan de hand auto'. Zo omschreven we de eerste kennismaking met de nieuwe Passat, een indruk die tijdens de multitest (AW 29) werd bevestigd. Geen wonder dus dat de stationvariant weinig verrassingen in petto heeft.
Het gaat lekker met Volkswagen. Eind juli stond het merk met 28.410 stuks bovenaan de Nederlandse verkooplijst. Dat komt niet zo heel vaak voor. Het succes is mede te danken aan de nieuwe modellen die dit jaar werden geïntroduceerd. Zoals de Golf Plus en natuurlijk de zesde generatie van de Passat, waarvan er intussen al zo'n 3.500 zijn verkocht. Vanaf 29 september wordt daar de Variant aan toegevoegd. Een belangrijk model, want traditiegetrouw kiest ongeveer 50 procent van de Passat-kopers voor de stationuitvoering. In Nederland is dat zelfs 60 procent. Nu we trouwens toch met cijfers aan het strooien zijn; van de 233.000 in Nederland verkochte Passats ooit (sinds 1973) rijden er op dit moment nog steeds 128.000. Dat zegt ook wel iets over de succesvolle middenklasser van Volkswagen.
Ruimte en het praktische nut daarvan, daar gaat het natuurlijk om bij een stationwagen. Met een lengte van 4,77 meter en een breedte van 1,82 is de Variant, ten opzichte van z'n voorganger, respectievelijk 9,2 en 7,4 centimeter gegroeid. Dat zie je er echter niet direct aan af, wat te danken is aan de dynamisch aflopende daklijn, in combinatie met de relatief hoge taille. De op de Phaeton geïnspireerde achterlichten zijn overgenomen van de sedan. Dat is uiteraard ook de chromen omlijsting van de grille. Die geeft, net als de optionele (behalve voor de Highline) aluminium dakrailing, de auto een stijlvol accent.
Stouwen met die hap
Hoe vertalen de gegroeide buitenmaten zich naar de ruimte binnenin? Onder de afdekking van het bagagedek is liefst 603 liter beschikbaar. Dat is inclusief de 90 minder praktische liters die gewonnen zijn door het reservewiel achterwege te laten. In plaats daarvan een bandenreparatiesetje. Vreemd genoeg zijn er geen run-flatbanden gemonteerd, naar onze mening een betere oplossing voor als je geen reservewiel of Space Master wil monteren. Maar goed, al met al is de laadruimte 108 liter groter dan voorheen. Bij volledige benutting van de bergmogelijkheden, als je de bank (twee ongelijke delen) neerklapt en zodoende een vlakke vloer creëert, kun je volgens VW een indrukwekkende 1.731 liter verstouwen. Dan passen er objecten in van 1,96 meter lang (in plaats van 1,13 met achterbank in normale positie). Klap je ook nog eens de passagiersstoel voorover, dan loopt de laadlengte op tot 2,90 meter. Met die korte carveski's van tegenwoordig niet meer nodig als je naar de wintersport toert – tenzij je Eddie 'The Eagle' Edwards heet en hebt ingeschreven voor de befaamde Vierschanzen-Tournee. Maar voor verhuis- of verbouwklussen wel handig, natuurlijk. Om de maten compleet te maken; de breedte achterin is maximaal 1,30 meter, tussen de wielkasten één meter precies.
Eveneens erg handig is het optionele bagagemanagementsysteem, dat bestaat uit twee rails, een hekje, een variabele band en een net. Van een boodschappentas tot een mountainbike, van een verhuisdoos tot een workmate; het is met dit systeem allemaal te vast te zetten. Zo voorkom je dat bij thuiskomst je koekjes kruimels zijn en je fruit vruchtenpulp. Overigens zijn spullen gemakkelijk in te laden; de ruimte onder de achterklep is 2,06 meter en de tildrempel is 62 centimeter laag. Als extra kun je een elektrisch bediende klep bestellen, die met een druk op een knop uit zichzelf opent of sluit en die een traploos instelbare openingshoek heeft.
Doe maar 'n tweeliter
We schreven het al in onze multitest met de Passat sedan, het zitcomfort voor- en achterin is een absoluut pluspunt van de nieuwe Passat, dat geldt natuurlijk ook voor de Variant, die op de achterbak na hetzelfde interieur heeft. De positie achter het stuur is fenomenaal in te stellen, het enige puntje van kritiek is dat we de standaardvoorstoelen een tikkeltje aan de vlakke kant vinden.
Volkswagen verkondigt trots dat de prijslijst van de Passat Variant begint bij E 29.345, en dat met standaard onder meer Climatic, ESP, afstandsbediening, cruisecontrole, een boordcomputer en een elektronische handrem. Daar zit echter een heel dikke 'maar' aan; het instapmodel is namelijk uitgerust met een 102 pk sterke 1.6. Als je daar een caravan achter hangt, krijgt de auto al moeite met de Utrechtse Heuvelrug. Laat staan als je 'n Alp op je weg vindt. Ook met een stapje hoger, de 115 pk sterke 1.6 FSI, ben je nog steeds aan de ondergemotoriseerde kant. De Variant zet zo'n vijftig kilo meer op de schaal dan de sedan en weegt in de lichtste uitvoering 1.373 kilo. In de heuvelachtige omgeving rondom Heidelberg, waar de introductie plaatsvindt, moet de 1.6 zestienklepper er af en toe flink aan sleuren om de gang er een beetje in te houden. De bijbehorende toerentallen zijn niet echt bevorderend voor het comfort. Nee, dan ben je beter af met de 2.0 FSI. Of nog beter, de overheerlijke 2.0 TDI, waarmee we ook even een blokje om zijn geweest. Vooral het koppel van 320 Nm en de daarmee gepaarde souplesse maken indruk. Daarbij is 'ie stukken minder luidruchtig dan de 1.9 TDI die we in de multitest hadden. Past helemaal bij een auto van dit formaat en deze uitstraling. Maar ja, daar betaal je dan ook voor. Vanaf E 36.110, om precies te zijn. Het motorenprogramma wordt overigens, voor zowel de vierdeurs als de station, in november uitgebreid met de 3.2 V6 (250 pk), die standaard vierwielaandrijving krijgt. In december volgen de 2.0 FSI turbo (200 pk) en een nog sterkere 2.0 TDI (170 pk).
Voor ieder wat wils
Ook het onderstel is identiek aan dat van de gewone Passat. Op één ding na, en dat is de fractioneel andere dempersetting, die er rekening mee houdt dat de Variant waarschijnlijk iets vaker zwaarder beladen is. De Passat heeft nog wel eens de neiging dat de achterkant een tikkeltje vertraagd volgt bij een abrupte ruk aan het stuurwiel. De vijfdeurs heeft dit nog steeds, maar dan in enigszins mindere mate. Als we de auto in Nederland onderwerpen aan een uitgebreide test zullen we er verder induiken.
Net als de sedan is de Variant in vier uitrustingsniveau's te bestellen. Aan de reeds indrukwekkende optielijst is voor beide nog een aantal nieuwe zaken toegevoegd. Ten eerste een geïntegreerde kinderstoel, met kussens die je aan de hoofdsteun klikt. Verder is de cruisecontrole uit te breiden met automatische afstandsregeling in combinatie met noodstopsignalering, die de remmen op scherp zet. Ten slotte is er automatische, hydro-pneumatisch geregelde niveauregeling verkrijgbaar. Volkswagen omschrijft het als zinvolle overdracht van technologie uit de topklasse. Feit is dat er straks een breed scala aan Passats staat, en dat er zodoende voor heel veel mensen wat wils is. In Nederland moet dit leiden tot minimaal 2.500 verkochte Variants dit jaar, en 7.000 stuks in 2006.