Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI Comfortline (2005)

Vedette Variant

Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI Comfortline
De introductie van een nieuwe Volkswagen Passat betekent altijd: even wachten op stationwagonversie: de Variant. Die verkoopt altijd beter dan de sedan. De nieuwe maakt ook kans op groot succes. Hij zit buitengewoon goed in elkaar en biedt gigantisch veel ruimte.

De chromen grille van de nieuwe Passat Variant is al aardig ingeburgerd. Wat ook opvalt aan de voorzijde van de Passat zijn de koplampen, met een druppeltje. Let maar op, we zien dergelijke lichten in de toekomst op meer modellen van VW terug.
De Passat Variant staat al sinds de jaren tachtig bekend als een bijzonder ruime auto. Het is dus geen verrassing dat de nieuwe die traditie voortzet. Je ziet meteen dat 'ie ook een flinke hap aankan als het op bagage aankomt. De auto is 4,77 meter lang en de bagageruimte meet maar liefst 610 liter. Met de achterbank plat ontstaat een geheel vlakke laadvloer en 1.731 liter laadvolume.
Op de werkplek van de bestuurder moet alles natuurlijk kloppen. Volkswagen weet dat als geen ander. Kijk je recht voor je in het chique instrumentarium, dan waan je je zo in een Audi. De klokken liggen op dezelfde manier verzonken als die in een Audi A8. De Passat-rijder zal blij zijn met de gelijkenis. Zoals gebruikelijk treffen we fraaie materialen aan. Vooral de zachte kunststof bovenop voelt goed aan en geeft een luxe gevoel.
Qua bedieningsgemak is de Volkswagen een topper. De hendels en knoppen zitten op de meest logische plaatsen. Het enige dat gewenning vraagt, is de bediening van de cruise control. Wanneer je bijvoorbeeld de snelheid met een paar kilometer wilt verhogen, moet je de hendel lang vasthouden terwijl bij een korte tik tegen de hendel, de cruise control met stappen van 10 kilometer per uur harder gaat. De zitpositie is ronduit voortreffelijk, net als die in de vorige generatie.


Explosieve sprints
In de Passat Variant in deze test hangt de 2.0 TDI met 140 pk. Het is altijd weer prettig om met deze krachtbron op pad te zijn. Tenminste, als je je niet te veel stoort aan het nadrukkelijk aanwezige motorgeluid. De meeste Passat-rijders zullen het voor lief nemen, want de pompverstuivertechniek zorgt voor explosieve sprints.
We hebben de Passat met DSG-bak: de transmissie met dubbele koppeling. Als je de DSG in D rijdt, merk je tijdens het optrekken bijna niets van het wisselen van verzet. De transmissie kent ook een Sstand, waarbij de Direct Shift Gearbox de motor beter op toeren houdt. Maar da's bij een diesel helemaal niet nodig, dus we gebruikten de mogelijkheid amper. In D heeft de Passat 2.0 TDI 8,7 seconden nodig om van 80 naar 120 km/h te sprinten. Handmatig schakelen kan ook, met de pook of de kleine flippers bij het stuur. Trap rond de 80 km/h niet in een keer het pedaal naar de bodem, want dan schakelt de DSG zelf terug naar drie. We zouden graag zien dat de bak wat minder ijverig zelf nadacht, zeker in de handmatige stand.
Een minpuntje is de besturing: die biedt minder gevoel dan vergelijkbare concurrenten. Zeker rond de middenstand werkt de installatie licht en weinig communicatief.

Ten slotte de standaarduitrusting: die mag wat rianter, Volkswagen. Zowel airconditioning als een audio-installatie af-fabriek is niet standaard. Maar goed, de algehele conclusie is dat Volkswagen met de nieuwe Passat Variant een auto neerzet die gewoon klopt en op de Nederlandse leasemarkt zeker weer goed zal scoren.

Signalement

Merk Volkswagen
Model Passat Variant 2.0 TDI 140pk Comfortline
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 6 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 42.330

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.968 cc
Maximaal vermogen 103 kW / 140 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 320 Nm bij 1.750 tpm
Inhoud brandstoftank 70 l
Lengte / breedte / hoogte 4.774 mm / 1.820 mm / 1.517 mm
Wielbasis 2.709 mm
Massa leeg 1.507 kg
Laadvermogen 663 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.800 kg / 750 kg
Banden205/55R16Prijzen
Topsnelheid 203 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,9 s (fabrieksopgave: 10,1 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 4,1 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 8,7s
Brandstofverbruik 6,6 l/100km
CO2-uitstoot 174 g/km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum