Toyota Yaris 1.0 16V VVT-i Linea Sol (1999)

Laat maar zien!

Toyota Yaris 1.0 16V VVT-i Linea Sol
De nog niet zo lang geleden gepresenteerde Toyota Yaris is - zoals we bij de introductie constateerden - een heel bijzondere auto. Dus mag de Yaris nu in een uitgebreide AutoWeek test eens laten zien wat hij kan!

Kort samengevat belooft de Toyota Yaris het volgende: vlot Europees ontwerp met bijpassend weggedrag, mini-ruimtewagen met variabel interieur, hypermoderne motor met veel pit en toch extreem zuinig. Je zou haast zeggen dat je wél alles kunt hebben in de kleine klasse, want daarnaast maakt bijvoorbeeld de standaard aankleding zeker indruk. Die Yaris is een waar bergbakken-festival in en om het dashboard. Een topscore in originele vormgeving, met dat rare digi-paneel. Enkele mispuntjes: geen nuttige hoogteverstelling op de gordels voorin, althans, niet in een driedeurs Yaris; dat heeft alleen de vijfdeurs versie... We zeuren nog even door, en wel over het instappen. Het walk-insysteem heeft een micro-pedaaltje onder aan de stoel, waarbij theoretisch de hele (rechter) stoel naar voren glijdt en de leuning omklapt. Nou, weinig spontaan glijden, en de leuning klapt niet meer terug in zijn oorspronkelijke stand. Toyota presenteert de Yaris als een soort ruimtewonder, maar de ruimte boven de achterbankzitting is net genoeg voor mensen van 1 meter 75. De beenruimte is dik in orde, mits de bank in zijn achterste stand staat. Want: hij kan schuiven. In de voorste stand komt 'ie heel dicht tegen de voorstoelen aan. De testauto had hoogteverstelling op de stoel van de bestuurder. De Yaris-meubels zijn zacht en vlak. De achterbank is deelbaar. Met de bank helemaal naar achteren is de kofferruimte niet super. Schuif de bank 13 cm naar voren, en er gaan een tas plus een koffer van de grootste maat extra in.

Mooi motortje
Voorin huist een dotje van een éénliter, opgetuigd met haast alle technische toeters en bellen die je maar kunt bedenken. Directe ontsteking met op de bougies gemonteerde bobines, veel kleppen en nokkenassen, bovendien VVT nokkenasverstelling. Dat levert maar eventjes 68 pk op. Hij levert echter maar 90 Nm trekkracht bij 4100 toeren. Daarmee is hij niet bijster soepel. Hij moet een beetje ploeteren om prestaties te leveren. En dan is die hoogtoerig razende Yaris ronduit lawaaiig bij hoger tempo, getuige de gemeten 75 decibel bij 120 km/h. Een grote aandachttrekker in de Yaris is dat echoput-diepe gat midden in het dashboard waar de meters verschijnen als het contact aan gaat. Kunstig, zoals die meters ergens ter hoogte van de radiateur lijken te liggen. Het werkt echt, dat je ogen zich niet opnieuw hoeven instellen wanneer je blik van de weg naar de snelheidsmeter gaat. Een beetje raar dat je in elke versie van de Yaris notabene een boordcomputer hebt, maar geen thermometer voor de motor. Wel weer doordacht is een dim-knopje voor het licht van de meters. Die gaan op 'schemerlamp' als je de hoofdverlichting aan doet, maar kunnen weer op 'dagstand' geschakeld worden wanneer je overdag met licht aan rijdt. Wat de vering betreft kiest Toyota voor comfort: soepele vering, ten koste van iets meer hellen in bochten en iets meer reactie op gas loslaten in een snel geronde bocht. Hij stuurt erg precies, licht en redelijk gevoelig. De duurste Yaris beschikt over drie hoofdsteunen achterin. Waardoor het zicht door de kleine zijruiten en achterruit nog verder afneemt. Onbegrijpelijk is waarom het omklappen van de achterbank zo'n omslachtig proces moet zijn. Bank helemaal naar voren (moet je midden-vooraan de zitting een beugel optillen), dan knoppen omhalen die voorop in de bankleuning zitten. Een of beide leuningdelen voorover klappen, dan weer achterom lopen en midden-achteraan de zitting een beugel optillen om de zitting op te klappen... Waar de Yaris gigantisch scoort is in de aankleding, wat er allemaal op en aan zit. Een radio/cassettespeler vanaf de basisversie, om te beginnen, plus de al genoemde boordcomputer die samen op één beeldschermpje zijn aangesloten. Al vanaf het tweede luxeniveau Linea Terra heb je zowel ABS als een tweede airbag en stuurbekrachtiging. Voor de Linea Sol zoals wij hadden komen er elektrische raam- en spiegelbediening bij. De Yaris slaat van binnen en van buiten in veel opzichten een leuk figuurtje. Er zijn minpunten, maar daarbij moet ieder voor zich weten of ze die belangrijk vinden.

Signalement

Merk Toyota
Model Yaris 1.0 16v VVT-i Linea Sol
Carrosserie 3-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 13.690

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 998 cc
Maximaal vermogen 50 kW / 68 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 90 Nm bij 4.100 tpm
Inhoud brandstoftank 45 l
Lengte / breedte / hoogte 3.610 mm / 1.660 mm / 1.500 mm
Wielbasis 2.370 mm
Massa leeg 865 kg
Laadvermogen 485 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 650 kg / 400 kg
Banden175/65TR14Prijzen
Topsnelheid 155 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 14,7 s (fabrieksopgave: 13,6 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 14,0 s / 18,4 s
Brandstofverbruik 5,7 l/100km
CO2-uitstoot 137 g/km

PRIVATE LEASE Toyota Yaris

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum