Test: Nissan Qashqai e-Power

EV met eigen elektriciteit

110 reacties

Video

Met de Qashqai e-Power komt Nissan misschien wel met de leukste auto van het jaar. Althans in technisch opzicht. Het is een seriehybride, dat is op zich al uniek – én hij heeft een verbrandingsmotor met variabele compressie en dat is nog unieker. Maar wat schiet je er in de praktijk mee op?

De jongste generatie van de Qashqai is alleen verkrijgbaar met benzinemotor en naar keuze een hand­geschakelde zesbak of een cvt. Althans, tot voor kort, want aan het bestaande gamma is een variant met een hybride aandrijflijn toegevoegd. Dat is in dit geval techniek die net even anders is dan normaal. Vanbinnen en vanbuiten verandert dat nagenoeg niets aan de auto; er is nog steeds alleen maar een tankklepje, want inpluggen hoeft niet. Op het eerste gezicht is het verschil met de conventioneel aangedreven Qashqai dat de middentunnel enkele andere knoppen en een andere pook heeft en dat je 35 liter bagageruimte moet inleveren omdat er een accu onder de vloer zit. Kortom, voor wie er geen oog voor heeft is de Qashqai nog steeds de keurige middenklasse cross-over met een netjes afgewerkt, maar ietwat rommelig ingericht dashboard en stoelzittingen die aan de korte kant zijn. Maar daar zullen we nu niet over zeuren. Waar het hier om gaat, is de aandrijftechniek. En die is bijzonder. Op dit vlak is de Qashqai e-Power misschien wel de interessantste auto van het jaar. Het is een seriehybride, dat is op zich al uniek, waarvan de benzinemotor ook nog eens een variabele compressie­verhouding heeft. Dat maakt deze motor  aanmerkelijk efficiënter.

a href=

Nissan Qashqai e-Power, het staat voor een serie hybridesysteem. 

Driecilinder die met dynamo elektromotor voedt

Alle volwaardige hybrides die we in Nederland kennen, zijn parallelhybrides: al naar gelang de omstandigheden drijft de elektromotor of de verbrandingsmotor de wielen aan of doen ze dat samen. Bij een serie­hybride zorgt alleen de elektromotor voor de aandrijving. De verbrandingsmotor heeft geen mechanische verbinding met de wielen. Simpel voorgesteld is een serie­hybride dus een elektrische auto met een eigen elektriciteitscentrale aan boord. In het geval van de Nissan Qashqai e-Power bestaat die centrale uit een 1,5-liter drie­cilinder benzinemotor (156 pk en 250 Nm) met een dynamo die de elektromotor (190 pk en 330 Nm) voedt. De maxima van de e-motor liggen hoger dan wat de turbo­motor kan leveren, als er moet worden gepiekt zorgt een kleine accu (slechts 1,97-kWh netto capaciteit) voor extra elektriciteit. Bij rustig rijden of afremmen wordt de accu weer opgeladen.

Rijdt beter dan Qashqai met cvt

Na het indrukken van de EV-knop kom je op alleen een volle batterij slechts twee tot drie kilometer ver. Aardig detail is dat de verbrandingsmotor zodanig geprogrammeerd is dat zijn toerental evenredig oploopt met de snelheid van de auto. Dit geeft een veel natuurlijker effect dan het gegier bij sommige hybrides wanneer je het gaspedaal intrapt. De Qashqai e-Power rijdt verder echt als een elektrische auto, er is geen tussenkomst van een transmissie of koppeling. Dit doet de Qashqai met cvt, die soms met horten en stoten zijn werk doet, direct vergeten. En dan te bedenken dat de e-Power vlotter en zuiniger is dan die variant met cvt, maar vergelijkbaar aangekleed wel voor hetzelfde bedrag in de prijslijst staat. Wat ons betreft is de keuze dan snel gemaakt.

Signalement

Merk Nissan
Model Qashqai e-Power N-Connecta
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 42.990

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 3-cil. in lijn, hybride
Cilinderinhoud 1.497 cc
Maximaal vermogen 140 kW / 190 pk bij 4.600 tpm
Maximaal koppel 330 Nm bij 2.400 tpm
Accu capaciteit (bruto) 2 kWh
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.429 mm / 1.838 mm / 1.625 mm
Wielbasis 2.666 mm
Massa leeg 1.587 kg
Laadvermogen 593 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 750 kg / 750 kg
Banden235/55R18Prijzen
Topsnelheid 170 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 7,9 s
Brandstofverbruik 5,3 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 120 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (110) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum