Test: Mini JCW Countryman ALL4 – potente midi-SUV met Go Kart-rijmodus

Kan deze maxi Mini de hoge verwachtingen waarmaken?

Mini JCW Countryman ALL4 - rijdend
Mini JCW Countryman ALL4 - rijdendMini JCW Countryman ALL4 - rijdendMini JCW Countryman ALL4 - exterieurMini JCW Countryman ALL4 - exterieurMini JCW Countryman ALL4 - interieurMini JCW Countryman ALL4 - interieur

In de Go Kart-rijmodus jagen we de Mini JCW Countryman All4 over uitdagende bergwegen van bocht naar bocht. Maar is zo’n Mini SUV daarvoor wel het geschikte materiaal? Hoewel er aan alle kanten Mini op staat, is de auto namelijk groter dan de Austin Maxi van weleer.

Hoe Engels is een Mini JCW Countryman?

Voor de Nedcar-fabriek is de Mini Countryman een gesloten boek. Een compleet nieuwe, derde generatie loopt voortaan in Leipzig van de band. Hiermee is het voor het eerst dat er Mini’s in Duitsland worden gebouwd. De keuze voor de BMW-fabriek in Leizpig is daarbij een logische. Daar worden namelijk ook de BMW’s X1 en X2 gebouwd, auto’s waarmee de Countryman grote verwantschap vertoont. Ze delen naast dezelfde schaalbare platformarchitectuur ook dezelfde aandrijftechniek. Zodoende is de Countryman net als de genoemde BMW’s voortaan verkrijgbaar met een volledig elektrische aandrijflijn. Fijn. Aan de andere kant van het spectrum, voor de petrol heads: de aandrijflijn van de sportief getinte X1 M35i vinden we terug in de Mini JCW Countryman All4. JCW staat daarbij voor John Cooper Works, een label met een grootse sportieve historie dat tegenwoordig wordt gebruikt voor heetgebakerde Mini-varianten. Het betekent dat de Mini SUV is voorzien van een 300 pk tweeliter viercilinder in combinatie met een zeventraps DCT-automaat en aandrijving op alle vier de wielen. John Cooper Works, onze verwachtingen zijn hooggespannen, maar Engels is hij geenszins.

Mini JCW Countryman ALL4 - exterieur

Veel Engelser dan Mini, Countryman en John Cooper kan een naam niet klinken. Toch komt de auto gewoon uit Duitsland

Wil de auto een beetje vooruit?

De Countryman kent maar liefst acht verschillende belevingsmodi, van eco en comfortabel tot offroad (het blijft tenslotte de SUV in de Mini-familie). Bij de eerste kennismaking met de auto – op een uitdagende slingerweg – is de voorkeurskeuze voor ons de Go Kart-modus. Dat is in Mini-jargon de sportstand. In deze stand toont de auto zich het meest explosief. De viercilinder zit vol levenslust, al hadden we de reactie op het gaspedaal toch nog iets scherper verwacht. De versnellingsbak weet doorgaans prima wat er moet gebeuren; toeren maken wordt daarbij niet geschuwd. Je bemoeien met de versnellingskeuze doe je via de schakelpeddeltjes achter het stuur. Opmerkelijk genoeg reageert de versnellingsbak de ene keer wat vlotter op de flippercommando’s dan de andere keer. En dat is helaas te weinig consistent bij het verkennen van de grenzen. Jammer.

Mini JCW Countryman ALL4 - rijdend

Met 300 pk en 400 Nm is de Mini SUV bovengemiddeld goed gemotoriseerd.

Ligt de Countryman als een go kart op de weg?

In beginsel is de Countryman een voorwielaandrijver – het is tenslotte een Mini – en dat merk je ook wanneer je vlot een bocht in duikt. Hij blijft lang neutraal en gaat daarna door in beheerst onderstuur. Het kost geen enkele moeite om de auto de gewenste koers te laten volgen; grip is er meer dan genoeg. Wel missen we net een stukje directe communicatie, het kart-achtige dat nodig is om precies te weten wat er zicht tussen de banden en het niet altijd even strakke asfalt afspeelt wanneer rijden dreigt over te gaan in glijden. Het onderstel is stevig van opzet, alleen staat het nog altijd behoorlijk wat beweging van de koets toe. Toegegeven, het is een hoog op de poten gezette SUV, maar in de haarspeldbochten helt de koets toch net even gemakkelijker naar buiten dan we hadden verwacht bij een auto met JCW-label. De veren en de stabilisatoren mogen wat dat betreft nog een tandje steviger. En als het kan wellicht ook een herkalibratie van de schokdempers, want in verticale richting beweegt de auto ook net even te veel om aan te sluiten bij de verwachte go kart-beleving.

Mini JCW Countryman ALL4 - rijdend

De Countryman ligt goed op de weg, maar een kart-achtig gevoel krijgen we niet.

Hoe is BMW’s nieuwe multimediasoftware?

Het geblaf en gesis, de extra plofjes voor tussengas, het is er alleen voor de inzittenden. Synthetisch georkestreerd komt het tot ons via de Harman Kardon-geluidsinstallatie. Via het multimediasysteem is het uit te zetten. Dat multimediasysteem met zijn grote ronde scherm zit centraal op het dashboard, de traditionele knipoog naar de centraal geplaatste snelheidsmeter van weleer. Het systeem draait op BMW’s nieuwste softwareplatform: OS 9. In verschillende BMW’s ervaren we OS 9 als een aardige stap vooruit in bedieningsvriendelijkheid ten opzichte van OS 8 en OS 8.5. In de Mini komt het beduidend minder goed uit de verf. Het infotainmentsysteem is een bonte kermis, die behoorlijk wat aandacht vraagt. Daarbij helpt de ronde vorm van het scherm ook niet echt.

Mini JCW Countryman ALL4 - interieur

De eerste auto met een rond oled-scherm. Prachtig, alleen vraagt het multimediasysteem wel de nodige aandacht.

Moeten we onze verwachtingen bijstellen?

In basis is de Mini JCW Countryman All4 absoluut geen verkeerde auto, integendeel zelfs. Op slingerende bergwegen biedt hij een flinke dosis pret. Maar of hij het JCW-label waard is? Nee, deze Mini SUV zou beter af zijn met een iets minder pretenties, met een bescheidener typeaanduiding. Dan maakt de auto de verwachtingen waarschijnlijk beter waar. Al blijft het prijskaartje van € 76.990 dan nog altijd vrij stevig. Voor een gooi-en-smijt-speeltje blijf je bij Mini aangewezen op de compacte driedeurs hatchback.

  • +Prettige stoelen
  • +Mooi afgewerkt
  • -Mist jcw-scherpte
  • -Druk infotainmentsysteem

Oordeel

4 sterren

De Mini JCW Countryman ALL4 levert bovengemiddeld veel rijplezier, maar het JCW-label wekt net iets te hoog gespannen verwachtingen.

Signalement

Merk Mini
Model Countryman JCW ALL4 John Cooper Works
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 7 versnellingen, automaat met dubbele koppeling
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 78.638

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.998 cc
Maximaal vermogen 221 kW / 300 pk bij 5.750 tpm
Maximaal koppel 400 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 54 l
Lengte / breedte / hoogte 4.447 mm / 1.843 mm / 1.645 mm
Wielbasis 2.692 mm
Massa leeg 1.660 kg
Laadvermogen 575 kg
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 5,4 s
Brandstofverbruik 7,8 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 177 g/km

    Gerelateerde forum topics

    Lezersreacties (41) (gesloten)

    Maak melding van misbruik

    Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

    Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

    De discussie is gesloten.
    Reageren is niet meer mogelijk.

    Praat verder op het forum