Test: BYD Dolphin Surf - verrassend comfortabel voor zo'n kleintje

De keuze is inmiddels reuze

25 reacties

Video

Een jaar geleden was er nog nauwelijks keuze voor wie voor zo’n 25 mille een EV zocht, maar nu is de BYD Dolphin Surf zomaar de zevende auto in deze categorie. De kleine BYD zal dus met meer dan alleen die felle lakkleur moeten komen om op te vallen in dit segment.

Alweer een nieuwe BYD? Ze gaan wel snel daar!

Dat klopt zeker, hoewel BYD hiermee feitelijk een bestaand model naar Europa haalt. De BYD Dolphin Surf is stiekem helemaal niet zo nieuw, maar wordt in China al sinds 2023 gevoerd als BYD Seagull. Met succes, want sindsdien gingen er al bijna een miljoen Seagulls over de toonbank. Daar kost hij dan ook grofweg de helft van wat de auto als Dolphin Surf bij ons moet kosten, maar met €22.990 is zijn vanafprijs alsnog scherp te noemen.

Zijn er in de prijsklasse van de BYD Dolphin Surf meer opties?

Absoluut, dit is zelfs de zevende EV in de prijsklasse tot 25.000 euro. Tel maar mee: Dacia Spring, Citroën ë-C3, Fiat Grande Panda, Hyundai Inster, Dongfeng Box en Leapmotor T03. In de toekomst gaat Volkswagen zich er nog tegenaan bemoeien met een ID.1, maar dan zijn we weer een paar jaar verder.

Is de BYD Dolphin Surf identiek aan de Chinese BYD Seagull?

Niet helemaal. Zo heeft de auto bij ons twee ruitenwissers in plaats van één (maar nog altijd geen achterwisser) en maken de dikkere bumpers de Surf maar liefst 20 centimeter langer dan het origineel. Waar een Seagull met een blauw of roze (!) interieur leverbaar is, houdt de Europese versie het bij een stemmige combinatie van zwart en grijs.

Hoe bevalt dat interieur van de BYD Dolphin Surf?

Net als in de grotere (eigenlijk ongerelateerde) Dolphin is er vrij veel hard plastic in het dashboard verwerkt, wat in dit segment zeker geen schande is. De bouwkwaliteit is netjes en de vormgeving origineel, zoals we dat inmiddels ook van BYD gewend zijn. Zelfs het typische, draaibare infotainmentscherm is gewoon terug te vinden in deze kleinste en goedkoopste BYD, al is het een flinke slag kleiner dan in andere modellen. Het infotainmentsysteem werkt prima en is standaard voorzien van Android Auto en Apple Carplay, al is het wel jammer dat het drop-downmenu waarin je de snelheidswaarschuwing uitschakelt, vaak traag of niet reageert.

BYD Dolphin Surf

BYD Dolphin Surf

Hoe ruim is de BYD Dolphin Surf?

Met een lengte van net geen 4 meter valt de Surf middenin het nieuwe, elektrische A-segment. Waar een Inster of ë-C3 toch wat SUV-erig oogt, heeft de BYD eerder wat weg van een kleine MPV. Een heel kleine, maar voor zo’n compact model is het ruimteaanbod echt heel behoorlijk. Op de strikt tweezits achterbank zitten de meeste volwassenen nog heel behoorlijk en de bagageruimte is met 308 liter goed vergelijkbaar met die van veel concurrenten, die daar niet zelden een krappere achterbank tegenover zetten. Een hoedenplank ontbreekt in de BYD, maar de standaard donkergetinte achterruit houdt nieuwsgierige blikken aardig buiten.

BYD Dolphin Surf

Hoe zit het met de actieradius van de BYD Dolphin Surf?

Ook de kleinste BYD is voorzien van BYD’s Blade Battery. Dat is een uit ‘plakken’ opgebouwde LFP-batterij, die je dus als het goed is straffeloos tot 100 procent vol kunt laden. Eerlijk is eerlijk: in het geval van basisversie Active is dat maar goed ook. Die heeft namelijk maar 30 kWh in huis en komt daarmee niet verder dan een kilometer of 220, zelfs volgens de WLTP-cyclus. Veruit de meeste Nederlanders zullen dan ook kiezen voor een Boost, die net als de Comfort – de versienamen zijn bewust alfabetisch – een (netto) 43,2 kWh grote batterij heeft. Daarmee moet een rijbereik van meer dan 300 kilometer mogelijk zijn en dat is aardig marktconform in dit segment, hoewel een Inster in het gunstigste geval 370 kilometer haalt. De Active en Boost-versies van de Dolphin Surf delen dezelfde 88 pk sterke elektromotor, de Comfort is met 156 pk opmerkelijk krachtig voor deze ‘onderklasse’.

Hoe rijdt de BYD Dolphin Surf?

Met die topversie rijden wij onze eerste kilometers en de Comfort heeft inderdaad meer dan genoeg vermogen. Zijn voorwielen hebben er soms zelfs wat moeite mee om de boel op de weg te krijgen, hoewel de elektronica vlot ingrijpt en de auto altijd veilig en voorspelbaar blijft. Zijn rijgedrag is uitgesproken comfortabel, opmerkelijk comfortabel zelfs voor zo’n kleine auto. Het onderstel is zacht, maar niet slap en voelt doortimmerd aan. In een snelle bocht helt hij stevig over, maar de directe besturing en dito gasrespons geven hem toch een levendig karakter. Best prettig, dus. Het geluidsniveau aan boord blijft ook buitengewoon redelijk en ronduit indrukwekkend is het aanbod aan rijassistentiesystemen. De Dolphin Surf heeft bijvoorbeeld standaard adaptieve cruisecontrol en een (wat rafelig werkende) actieve stuurassistent, voorzieningen die de concurrentie vaak niet eens biedt. De zitpositie is hoog, maar mede dankzij het in diepte verstelbare stuur niet onprettig. Naar voren toe biedt het vele glas veel overzicht, bij achteruitrijden ben je al snel dankbaar voor de (standaard) achteruitrijcamera of (niet standaard) 360-graden-camera.

BYD Dolphin Surf

Wat zit er verder op en aan de kleinste BYD?

Nu het toch over de uitrusting gaat: dat is misschien wel het belangrijkste ‘usp’ van deze auto. Iedere Surf heeft standaard de genoemde rijhulpjes, de camera en het scherm, maar ook kunstleer en de mogelijkheid om je telefoon of smartwatch als sleutel te gebruiken. De Boost voegt er behalve de grotere accu ook elektrische stoelverstelling (!) en lichtmetaal aan toe, plus een regensensor en elektrisch inklapbare buitenspiegels. De Comfort is nog wat luxer en is bovendien de enige versie met stoelverwarming. Te midden van alle luxe valt het trouwens wel op dat geen enkele Dolphin Surf automatische climatecontrol heeft. Dat is echter één van de weinige steekjes die deze kleine nieuwkomer laat vallen. De Dolphin Surf zit goed in elkaar, oogt en voelt compleet en biedt voor zijn geld heel behoorlijke specificaties, veel luxe en veel ruimte, al zijn er inmiddels heus concurrenten waarvoor dat ook geldt.

BYD Dolphin Surf
BYD Dolphin SurfBYD Dolphin SurfBYD Dolphin SurfBYD Dolphin SurfBYD Dolphin SurfBYD Dolphin SurfBYD Dolphin SurfBYD Dolphin SurfBYD Dolphin SurfBYD Dolphin SurfBYD Dolphin SurfBYD Dolphin Surf

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (25)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.