Seat Ibiza
- Maurice de Boevère
- Eerste rijtest
Het bestverkochte type van Seat gaat al weer zeventien jaar mee. Met de vijfde generatie nemen de Spanjaarden afscheid van het idee dat de Ibiza primair vervoer van a. naar b. moet bieden. Het mag allemaal met wat meer lol, wat opwindender. Onderhuids deelt de nieuwe Seat veel met de VW Polo en de Skoda Fabia, uiterlijk gaat 'ie echter volkomen z'n eigen weg. Hij presenteert zich als een warmbloedige zuid-Europeaan. De looks van de Ibiza zijn ontsproten aan het brein van Walter de Silva, die in het verleden bij Alfa Romeo zoveel mooie dingen gedaan heeft en nu Seat tot een begeerlijk merk mag maken. Het is flauw een link te leggen tussen de nieuwe Ibiza en de 147 van Alfa, maar je ontkomt er bijna niet aan, dus doen we 't toch. Een vergelijking tussen beide is tenslotte ook een enorm compliment aan de Ibiza; met name aan de achterzijde vertonen beide modellen overduidelijk overeenkomsten. Kijk alleen al naar de hoog geplaatste gestileerde achterlichtunits. Aan de voorkant is met enige fantasie eveneens iets Alfa-achtigs te herkennen. De grill waaiert vanuit het centrum naar beide kanten uit over de neus en doet aan snorharen van een kat denken. De koplampunits zijn op een fraaie manier in de grille opgenomen. Van achter helder glas kijken de koplampen (dubbel in de duurdere uitvoeringen) je aan. Ze zijn - heel trendy - net als de vier lampen in de achterlichtunits als sieraden in een vitrine geplaatst.
En profile leeft de vorige Ibiza nog het meest in de nieuwe voort. Met dien verstande dat 'ie van opzij nu stoerder, dikker oogt door de hoge taillelijn en de bollingen in de voor- en achterspatboorden. Het ontwerp doet de Seat compacter overkomen dan hij in werkelijkheid is. Aan alle kanten is 'ie gegroeid - hoe kan het ook anders. In de lengte meet de Spanjaard 77 mm meer, in de breedte 58 mm en hij steekt 19 mm meer de lucht in. Met de nieuwe maten doen vooral de achterpassagiers, die in de vorige Ibiza al niet beroerd zaten, hun voordeel. Het interieur is niet alleen breder en hoger geworden, achterin is er ook meer beenruimte. Dit blijkt uit wat men de 'comfortmaat' noemt, ofwel de ruimte tussen de pedalen en de rugleuning van de achterbank. Die is met 56 mm toegenomen ten opzichte van het vorige model. De kofferruimte profiteert mee van de Ibiza's groeistuipen; die heeft met 267 liter 17 liter meer te vergeven dan voorheen.
Ondenkbaar
Het binnenste van de Ibiza maakt behalve een verzorgde ook een complete indruk. De instapper, de Stella, beschikt al over zaken als twee airbags - die van de passagier is uitschakelbaar en kunstig weggewerkt in het dashboard - een in delen neerklapbare achterbank met twee hoofdsteunen én een stuurwiel dat niet alleen in hoogte, maar tevens axiaal te verstellen is. Ook de Access Plus-functie van de voorstoel aan passagierszijde (op het 3-deurs model) verdient vermelding; bij het naar voren klappen van de rugleuning komt de zitting eveneens omhoog en schuift mee naar voren waardoor de gang naar de achterbank vergemakkelijkt wordt.
Zoals gezegd de Stella vormt de basis. Wie meer sportiviteit of luxe wenst, kan kiezen voor respectievelijk de Sport of de Signo. Uitrustingsstukken die op voorgaande edities van de Ibiza ondenkbaar waren, zoals een automatische airco, een navigatiesysteem, sidebags en een zelfdimmende binnenspiegel zijn ofwel standaard op de Sport of Signo ofwel ze staan op de optielijst; de Ibiza kan er in ieder geval mee worden uitgerust.
ABS, tractiecontrole en ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma) zijn alle leverbaar op de Sport en Signo - ABS is zelfs standaard - en Ibiza's met 100 pk of meer onder de kap hebben rondom schijven. En dat zijn er drie. De 1,4-liter zestienkleps benzinemotor en de 1,9 liter TDi komen op exact 100 pk's. De krachtigste motor die Seat levert in de Ibiza is een 130 pk sterke 1,9-liter turbodiesel. Eveneens TDi genaamd, maar achter op de auto zijn zowel de D als de i ter onderscheiding van z'n zwakkere broertje voorzien van een lik rode verf; de 100 pk-variant verraadt zich door louter een rode i op de kofferklep (benzine-Ibiza's zijn overigens herkenbaar aan het ontbreken van een typeaanduiding).
Techniek
Het motorenpalet van de nieuwe Ibiza omvat straks zeven motoren. De 130 pk TDI troeft alle andere probleemloos af. Dat leidt tot de opmerkelijke conclusie dat de sportiefste Ibiza van dit moment een diesel is. In de streek rond het Spaanse Sevilla toont de Ibiza TDi (130 pk) zich waarlijk een sportieve metgezel. Een 0-100 km/h-sprint neemt 9,4 seconden in beslag en een topsnelheid van ruim 200 kilometer per uur is eenvoudig haalbaar. Qua top komt slechts de 1,4-liter 16V in de buurt met 191 km/h en bij vol accelereren houdt alleen de 100 pk sterke 1,9-liter TDi het enigszins bij; die heeft 10,8 seconden nodig om de 100 km/h te bereiken. Hoe groot het gat tussen de sterkste diesel en de overige motoren is, ontdekken we als we in een 1,4-liter plaatsnemen en proberen een collega in een TDi bij te houden. Die rijdt eenvoudig bij ons weg, hoe hard we ook op het gaspedaal gaan staan. De Ibiza TDi is eigenlijk een eigentijdse GTI. Je rijdt opvallend gemakkelijk heel hard met de TDi. Het motorgeluid blijft zo op de achtergrond en de Ibiza blijft zo stabiel op de weg liggen, dat je begint te twijfelen aan de accuratesse van de snelheidsmeter. Fysiek kost het ook nauwelijks moeite om de Seat te laten draven. De kunst is om optimaal gebruik te maken van het enorme koppel van 310 Nm. Die trekkracht komt al vrij bij 1.900 toeren. Het heeft dus geen zin om in alle verzetten van de zesversnellingsbak die standaard aan de 130 pk-motor gekoppeld is, door te halen.
Seat heeft veel werk gemaakt van de stuurbekrachtiging op de Ibiza. Standaard wordt 'ie uitgerust met een elektro-hydraulische stuurhulp. Het systeem maakt gebruik van een elektrische, variabele drukpomp, die zorgt dat de mate van bekrachtiging afneemt naarmate de snelheid stijgt. Het systeem werkt in de praktijk heel bevredigend en geeft voldoende respons aan de bestuurder.
In Nederland mogen we de Ibiza in April begroeten. Seat voegt in mei een 75 pk sterke 3-cilinderturbodiesel toe aan het motorenprogramma. De importeur verwacht dat de vanafprijs tussen de f 28.000 en f 29.000 zal liggen. Een aantal automobilisten dat niets meer of minder dan vervoer zoekt, zal de Ibiza voortaan links laten liggen. Maar een veel grotere groep veeleisende automobilisten wil ongetwijfeld nader kennismaken met Seats jongste.