Test: Seat Ateca (2016)

Ruim te laat

78 reacties

Video
AutoWeek 12 2016
AutoWeek 12 2016

Je leest het in AutoWeek 12 2016

Hij komt pas in september op de markt, maar gisteren reden wij als een van de allereersten wereldwijd met de Seat Ateca. Dit zijn onze bevindingen.

Een early adopter is Seat voor wat betreft de middelgrote SUV in elk geval niet. Jarenlang lieten ze dit segment links liggen, maar de nieuwe topman Luca de Meo onderkent het belang van deze tak van sport en heeft inmiddels een heel offensief aangekondigd. Binnen niet al te lange termijn mogen we een Renault Captur-tegenhanger verwachten, maar eerst is het tijd voor de C-segment SUV uit Spanje en die heet Ateca, naar goed Seat-gebruik genoemd naar een plaats op het Iberische schiereiland.

Eigenlijk is het heel verwonderlijk dat Seat zo lang gewacht heeft met een model in deze klasse. De techniek hebben ze immers voor het oprapen bij moedertje Volkswagen. Maar goed, beter laat dan nooit en al is de Ateca aan de late kant, wij zijn er extreem vroeg bij, want de productie moet nog worden opgestart. Niettemin konden we afgelopen week vast een stukje op pad met een voorserie-exemplaar. We hoopten op de 1.0 TSI, omdat we al sinds de onthulling heel benieuwd zijn hoe zo'n lichte motor zich in een vrij grote auto weet te manifesteren. Helaas stond die nog niet klaar, dus kregen we een uitvoering van de andere kant van het spectrum mee, een tweeliter TDI met 190 pk, de nieuwe 7-traps DSG en vierwielaandrijving.

Om te zien is de Ateca een tamelijk behoudende, voorzichtige auto geworden. Hij is volgens Seat-traditie met strakke, scherpe lijnen getekend en is voorzien van de typische Seat-neus, maar verrast eigenlijk nergens. Of je moet het zoeken in details zoals de richtingaanwijzers voor, die volledig geïntegreerd zijn in de op zich al opvallend gevormde dagrijlampen. Verder is het vooral een vrij hoog en robuust ogende SUV in een wereld waar andere merken juist meer richting crossover beginnen te neigen.

Ruim

Dat klassieke silhouet heeft natuurlijk zijn voordelen; vanbinnen valt meteen op hoe ruim de Ateca is. Dat is voorin het geval, maar op de achterbank nog veel meer. Met name de beenruimte is vorstelijk. Ook de kofferruimte is met zijn 510 liter fors (neem je een 4x4, blijft daar 485 liter van over). De achterklep is met een voetveeg te openen en ook weer te sluiten (afhankelijk van de uitvoering). Het dashboard is een feest van herkenning voor de doorgewinterde Leon-rijder, met die typische trapeziumvormige lijst rond het infotainment. Het ziet er strak uit en is mooi naar de bestuurder gericht, maar we vragen ons af of dit er over enkele jaren niet gedateerd uit zal zien. Verder krijg je lekker stevige stoelen met veel zijdelingse steun en leuke gadgets zoals sfeerverlichting met zelf instelbare kleuren. Opvallend is ook dat je de stoelen erg laag kunt zetten voor een sportievere zit.

En die positie is er niet voor niets. Al is het onderstel dan van Volkswagen geleend, de parameters zijn wel degelijk door de Spaanse ingenieurs gefinetuned om de auto optimaal af te stemmen op het Seat-DNA, verzekert een van die ingenieurs ons. Zeker is dat de Ateca vrij stug en dus sportief geveerd is. Omdat Seat nog heel terughoudend is met dit pre-productie-exemplaar mogen we alleen door dunbevolkte buitengebieden rijden en het asfalt is daar vaak niet al te best. Toch weet het onderstel daar prima raad mee. De Ateca laat zich mooi secuur door bochten sturen en nu het wegdek nat is, kun je zelfs de systemen kortstondig voor de gek houden, zodat je heel even van overstuur kunt opwekken. Verder is de auto mooi neutraal en veilig. Ook de nieuwe 7-traps DSG voldoet aan de verwachtingen en schakelt razendsnel en secuur. Middels een draaiknop kun je de systemen in zes verschillende standen zetten, maar de demping blijft altijd gelijk en dus aan de sportieve kant.

Het is misschien niet zo relevant voor ons land, maar omdat de gelegenheid er was, zijn we toch ook even offroad gegaan. Dat gebeurde uiteraard wel met aangepaste banden, maar het viel op dat de Ateca daar behoorlijk goed uit de voeten kan voor een softroader. Een modderige afdaling van 70 procent was dankzij de hill descent control een eenvoudige opgave.

Cilinderuitschakeling

Wel relevant voor ons is de 1.4 TSI met cilinderuitschakeling en daar zijn we ook nog even een blokje mee om gegaan. Het is een prettige, soepele motor die bijna ongemerkt tussen 4 en 2 cilinders schakelt. De Seat Ateca komt in september naar ons land. Anders dan eerder werd gecommuniceerd komt er ook een benzine-uitvoering met 4x4 op onze prijslijsten te staan. Prijzen verwacht de importeur net na Pasen te kunnen geven.

Seat Ateca Intro
Seat AtecaSeat AtecaSeat AtecaSeat AtecaSeat AtecaSeat AtecaSeat AtecaSeat AtecaSeat Ateca

PRIVATE LEASE Seat Ateca

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (78) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum