Opel Grandland X - Seat Ateca

... dan doe je al gek genoeg

AutoWeek 32 2018
AutoWeek 32 2018
AutoWeek 32 2018

Je leest het in AutoWeek 32 2018

Modulaire bouwsystemen lijken tegenwoordig hét recept voor succes, maar daarmee ook voor eenheidsworst. Met de Grandland X op basis van Peugeot-platformtechniek en de Ateca met Volkswagen-genen kijken we hoe Opel en Seat zich proberen te onderscheiden.

Sinds kort hebben we een Opel Grandland X in de AutoWeek-duurtestvloot. Hij staat er bij als royaal uitgeruste Business Executive met onder de motorkap een 1,2-liter driecilinder benzinemotor. Om een idee te krijgen waar we deze auto moeten plaatsen, zetten we hem naast een andere midi-SUV waarvan de prijslijst begint bij een driecilinder: de Seat Ateca 1.0 EcoTSI. En die staat er keurig bij in z'n Style Business Intense-uitmonstering. Naast het cilinderaantal hebben beide auto's met elkaar gemeen dat ze onderhuids veel delen met de andere midi-SUV's die in de concerns worden gebouwd. De Grandland X staat op hetzelfde schaalbare platform dat onder meer voor de Peugeot 3008 wordt gebruikt en de Seat is een heel nauwe verwant van bijvoorbeeld de Volkswagen T-Roc en de Skoda Karoq. De Ateca en de Karoq lopen zelfs gebroederlijk van dezelfde productieband in het Tsjechische Kvasiny, net als de Grandland X en de 3008 dat doen in het Franse Sochaux. De Grandland X hebben we met 130 pk en de Ateca met 115 pk, dichter bij elkaar kunnen we de motoren niet krijgen. Het alternatief dat Seat biedt, is een 150 pk 1,4-liter viercilinder, maar dat is in dit geval weer te veel van het goede. Nu hebben we in elk geval in beide auto's een driecilinder. In dit vergelijk worden de extra pk's van de Opel trouwens weer enigszins rechtgetrokken door zijn grotere massa; hij is 90 kg zwaarder dan de Ateca (wat zorgt voor een hoger mrb-tarief). Maar goed, op papier lijken de twee verder behoorlijk aan elkaar gewaagd, wat nog eens wordt onderstreept door de verbruikscijfers die beide fabrikanten voor de auto's opgeven: allebei 1 op 19,2.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum