Test: Porsche 911 Carrera S (2015)

Downsizing als upgrade

61 reacties

Video
AutoWeek 47 2015
AutoWeek 47 2015

Je leest het in AutoWeek 47 2015

De dag waarvan iedereen wist dat hij zou komen: een turbomotor in de Porsche 911 Carrera en Carrera S. Zoals we ooit ook afscheid hebben genomen van de luchtgekoelde boxer. Maar van een merk als Porsche, dat juist met de 911 al meer dan 50 jaar trouw is aan haar belangrijkste kernwaarden, verwachten we niets anders dan een stap voorwaarts.

Typisch eigenlijk: de Turbo vormde voor de liefhebbers toch altijd zo ongeveer het summum op het gebied van de 911 en nu Porsche de zescilinderboxer van de Carrera heeft voorzien van twee uitlaatgascompressoren klinken er ineens kritische geluiden. Voor de liefhebbers van het echte toerenwerk is er natuurlijk al sinds lange tijd de GT3 (en de GT3 RS) met zijn atmosferische motor en een daarop aangepaste versnellingsbak. Maar neem nu de 996 Turbo (2000-2006), die met zijn 420 pk precies hetzelfde vermogen heeft als de nieuwe Carrera S waarmee wij gaan rijden en die destijds echt véél duurder was dan de huidige Carrera S en ook nog eens 100 kg zwaarder. Dat lijkt ons toch een win-winsituatie! Naast de nieuwe drielitermotor met twee turbo's werd het uiterlijk van de 911 hier en daar wat aangepast. De bumpers zijn iets anders van vorm, net als de lichtunits. Het meest in het oog springende detail is misschien wel de grille met verticale lamellen op het motordeksel. Dat oogt niet alleen mooi klassiek, maar heeft ook een functie, namelijk om de benodigde lucht voor de intercooler naar binnen te kunnen zuigen. Via twee grote gaten onder in de achterbumper kan de 911 vervolgens weer uitademen. En we hadden het net al even over het gewicht van de auto; de komst van de twee turbo's en de intercooler maken de motor van de 911 Carrera 20 kg zwaarder.

Altijd stuwkracht

We kunnen het kort houden: die nieuwe motor is fantastisch! Hij maakt van de 911 een nóg fijnere auto dan hij al was, om de doodeenvoudige reden dat er nu zo goed als op elk moment veel koppel beschikbaar is. En stuwkracht is toch wat je wilt in een sportwagen? Het is dé reden dat zoveel mensen graag diesel rijden: vanwege die trekkracht. Goed, het is wat oneerbiedig om de zescilinderboxer te vergelijken met een dieseltje, maar het dient slechts ter illustratie. Volgens de specificaties zou de 500 Nm koppel van de Carrera S al vanaf 1.700 toeren beschikbaar moeten zijn en inderdaad, zodra de naald van de toerenteller in de buurt van de tweeduizend komt, spurt de 911 voorwaarts als Dafne Schippers die op weg is naar goud. Waanzinnig snel. En dit is geen turbomotor die kortstondig piekt en met het stijgen van het toerental inzakt als een plumpudding, maar eentje die tot aan de toerenbegrenzer vitaal blijft, ook al gaat het koppel vanaf 5.000 tpm geleidelijk wat omlaag. In vergelijking met de huidige Carrera S (3,8-liter, 460 Nm bij 5.600 tpm) is de nieuwe stukken levendiger en reageert hij veel spontaner op het gas. Het geluid van de zescilinderboxer is door de jaren heen wel steeds milder geworden, dat is een feit. Het hese, metaalachtige en luide gekrijs van de oude luchtgekoelde machines is uitgegroeid tot een gecultiveerde, beschaafde grom. De optionele sportuitlaat maakt het wat wilder en ook in het interieur is het motorgeluid goed te horen, zonder tussenkomst van elektronische hulpmiddelen.

Lofzang

Niet alleen de motor is subliem, ook de PDK-transmissie is ontzettend goed en voor de Nederlandse markt is die versie goedkoper, dankzij de lagere CO₂-uitstoot. Omdat er altijd mensen zullen blijven die liever een handbak hebben, levert Porsche die uiteraard wel en eerlijk gezegd geniet die ook bij mij de voorkeur. Over de transmissie gesproken: vanwege de veranderde motorkarakteristiek zijn de overbrengingsverhoudingen van de derde, vierde, vijfde en zesde versnelling aangepast, net als de eindreductie. Die laatste is bij de gewone Carrera zelfs nog ietsje langer dan bij de S. In elk geval haal je in beide versies ruim 110 km/h in de tweede versnelling en in drie zit je in het toerenbereik van 3.500 tot 7.500 tussen de 80 en 170 km/h. En de lofzang gaat verder met het omschrijven van het onderstel. De grip is fenomenaal en de directheid en precisie van de besturing zijn van ongekend hoog niveau. Daar komt bij dat het exemplaar dat wij rijden, is voorzien van een bestuurbare achteras, waardoor het allemaal nog weer een tandje gemakkelijker gaat. De 911 is tot krankzinnige bochtsnelheden in staat en verschaft zijn bestuurder echt vrachtladingen rijplezier. Ja, hij mag ten opzichte van een Aston Martin of Ferrari misschien wat gewoontjes zijn, de graad van perfectie is indrukwekkend. De nieuwe Carrera wordt standaard geleverd met PASM (Porsche Active Suspension Management), met een iets verbeterde respons van de schokdempers. Na de eerste testkilometers kunnen we alleen maar concluderen dat de vernieuwde 911 de perfectie nog weer dichter benadert dan zijn voorganger. De vraag is nu hoe de rest van het modellenprogramma eruit gaat zien. Bevestigen wilde men nog niets bij Porsche, maar wij vermoeden een GTS met een krachtiger variant van de 3,0-liter turbomotor uit de Carrera (om en nabij de 450 pk) en een GT3 met een atmosferische, hoogtoerige motor. De echte 911 Turbo zal hoogstwaarschijnlijk een kleine 550 pk krijgen. De Carrera en Carrera S zijn beide goedkoper geworden (respectievelijk 1.000 en 5.000 euro voor de versie met PDK) dankzij de lagere C0₂-uitstoot. Dus ook op dat front pakt de downsizing goed uit.

Porsche 911 Carrera S
Porsche 911Porsche 911Porsche 911Porsche 911Porsche 911Porsche 911Porsche 911Porsche 911Porsche 911Porsche 911

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (61) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum