Test: Jaguar XKR-S (2011)
Roken baat de gezondheid
49 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Met de Jaguar XKR-S op het circuit is alsof je in een pretpark bent beland. Niet zo gek, met 550 pk en 680 Nm op de achterwielen. Maar ook op straat is het feest. Waar de bruut klinkende Brit zich het beste thuis voelt? Dat zoeken we uit!
Wanneer we de Jaguar XKR-S tijdens de introductie over het circuit jagen, is het alsof ik in een pretpark ben beland. Kwam een paar weken de BMW 1-serie M Coupé nog met stip op één binnen op mijn lijstje met favoriete gumauto's, de Jaguar doet er op dit specifieke onderdeel niet voor onder. Ten opzichte van de XKR ligt de S een centimeter lager bij het asfalt, is de vering zo'n dertig procent harder geworden en is de wielgeometrie aangepast. Resultaat: met name de neus is bijteriger geworden, waardoor deze snelste productie-Jag ooit (de XJ220 even buiten beschouwing gelaten, dat was een gelimiteerde oplage) met lekker veel precisie de bocht in is te dirigeren. Dat niet alleen, dankzij die grip van de voorwielen kun je de achterkant fantastisch met het gaspedaal bespelen. Met je rechtervoet stuur je maximaal 550 pk (da's 40 meer dan de gewone XKR) en 680 Nm (+55) naar de achterwielen. Daarmee knal je niet alleen in 4,4 seconden naar de 100 km/h, je hebt zoveel kracht ter beschikking dat je de mate van de drifthoek bepaalt met een centimeter meer of minder gas. Dat gaat overigens gepaard met een fantastische, zwaar hamerende uitlaatbrul. De gewone XKR klinkt al bruut, de speciale S-uitlaat doet er nog flink wat decibellen bovenop.
Veel controle
Over bruut gesproken, zo ziet-ie er ook uit, de XKR-S. Zeker in de kleur blauw waarin we 'm rijden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar die dikke neus met die twee grote, van honingraat voorziene koelopeningen plus een koolstofvezel splitter, de bredere dorpels, het speciale twintig inch lichtmetaal en de koolstofvezel achtervleugel plus diffusor; kreeg de 'gewone' XKR in 2009 al een flinke update, deze S doet daar dus nog een flinke portie spektakel bovenop. Zowel qua uiterlijk, als rijden.
De bewegingen van de carrosserie wordt door de speciaal voor de XKR-S geherkalibreerde Adaptive Dynamics liefst honderd keer per seconde gecontroleerd en de dempers passen zich, afhankelijk van parameters als de snelheid en de stuur- en gasinput, razendsnel aan. Het systeem werkt zeer progressief, hoe harder het gaat, des te overtuigender de Brit in het asfalt bijt. De rolbewegingen van de koets worden prachtig onder controle gehouden, wat voor een fantastische balans en beheersing zorgt. Zeker in de sportmodus, waarin de gaspedaalrespons wordt gemaximaliseerd en de dempers nog een fractie harder en alerter worden. Tel hierbij nog het elektronisch aangestuurde, actieve differentieel dat tien procent meer sperwerking heeft gekregen en Jaguar heeft een indrukwekkend evenwichtig sturende auto weten te creëren. Hij is met een geweldige precisie te plaatsen en correcties zijn met grote delicatesse uit te voeren. Alleen de stuurinrichting zou, met name rond de middenstand, een fractie transparanter kunnen, al neemt de feedback toe als de auto in de bocht 'hangt'.
Met een aparte knop kun je de DSC in Trac-modus te zetten. Van remingrepen is dan nauwelijks sprake meer, wel wordt de motor bij het uitaccelereren van de bochten flink geknepen. Iets té rigoureus naar mijn smaak; wanneer de kont uitstapt, wordt het vermogen zo erg afgeknepen dat de auto haast 'doodvalt'.
Banden roken of een sigaartje
Maar goed, de gemiddelde Jaguar-koper komt niet dagelijks op een circuit. Laat staan dat hij elke rotonde met maximale tegenstuurhoek rondt en iedere week bij de garage staat voor een setje nieuwe achterbanden. Nee, in plaats van rubber wil een Jaguar-rijder ook wel eens een sigaartje roken. Daarom gaat sportiviteit bij het Britse merk hand in hand met comfort en luxe, dat is eigenlijk al zo vanaf de legendarische E-type, die dit jaar z'n vijftigste verjaardag viert.
Daarom staan, in tegenstelling tot Porsche, de letters R en S niet voor een uitgeklede lichtgewicht. Binnenin ontbreekt het een heer op stand namelijk aan helemaal niets, van een uitgebreid infotainment systeem tot en met een volledig lederen aankleding, het zit er allemaal op een aan. Sommige materialen en sticksels zijn licht aangepast voor de S, maar heel groot is het verschil niet met de gewone XKR. Wel is de S voorzien van een stel fantastische sportzetels.
Ook qua stuurgedrag is rekening gehouden met de traditionele Jaguar-mix. Hoe feestelijk de auto op het circuit ook is, het onderstel is zeker niet op maximale scherpte afgesteld. Vooral op straat pluk je daar de vruchten, in het wild is deze roofkat écht in z'n element. Het beetje behoudendheid dat er nog in zit, geeft enorm veel vertrouwen als je een bergpas over scheurt. Omdat er zoveel rust en controle in de koets zit, kun je haast ongemerkt ongelofelijk hard. De conventionele automaat - een van de fijnere en sportievere uit z'n soort - draagt eveneens bij aan het raffinement, net als het elektronisch sperrende differentieel, dat subtieler, behoudender werkt dan een mechanisch sper.
Doorsparen!
Kortom, de Jaguar XKR-S een ware gentlemanracer, hij zit 'n beetje in de league van bijvoorbeeld een Aston Martin Virage. Afhankelijk van je bui rijd je 'm van soepel tot ruig, komt de rook van je sigaar of van je banden. Met een prijs van € 182.000 euro is-ie bijna 25 mille duurder dan de gewone XKR. Voor wie in dit segment shopt lijkt dat geen onoverkomelijk gat. Je krijgt er namelijk wel een veel bijzonderder auto voor terug. Laat ik het zo zeggen: als ik mijn zinnen had gezet op een XK, zou ik net zo lang doorsparen tot ik genoeg had voor de S.
Lezersreacties (49) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.