Renault Laguna Coupé (2008) - Test

Ambitieuze smaakmaker

1 reacties

Video
AutoWeek 45 2008
AutoWeek 45 2008

Je leest het in AutoWeek 45 2008

De Renault Laguna Coupé is klaar voor de grote boze wereld. AutoWeek reed de eerste kilometers om te ondervinden of hij de wereld aan kan.

Het bestaan van de Renault Laguna is niet bepaald over rozen gegaan. Eerdere edities hadden te kampen met frequent voorkomende elektronicaproblemen. Bij de laatste Laguna's van de vorige generatie leek Renault de boel eindelijk onder controle te hebben, waardoor deze het overwegen waard zijn voor de occasionkoper. De huidige Laguna toont vooralsnog stukken betrouwbaarder. Hij zit ook veel beter in elkaar. Maar kritiek blijft ook deze versie niet bespaard. Ditmaal richt die zich vooral op het uiterlijk van de auto. Ongetwijfeld zal dat van de Laguna Coupé de criticasters de mond snoeren, want Renaults smaakmaker van de reeks, die half november bij de Nederlandse dealers staat, ziet er ontegenzeggelijk gelikt uit. En da's van doorslaggevend belang in het segment waarin hij gaat opereren.

Sensueel

Met sobere lijnen heeft Renault een coupé in traditionele stijl getekend. Het minst sterke punt van het elegante voorkomen van de Laguna Coupé is z'n neus. Die oogt weinig spectaculair en zelfs een beetje smalletjes. Renaults poging om het voorkomen van de coupé wat agressiever te maken door een grote, gapende luchtinlaat toe te passen, is maar gedeeltelijk geslaagd. Maar hoe meer je je blik richting de achterzijde van de auto richt, hoe meer hij groeit, en hoe geslaagder Renaults creatie eruitziet. De stuwende taillelijn golft sensueel over de brede achterste wielkasten, die de Coupé een lekker dik voorkomen verlenen. Aan de achterzijde wordt dit nog eens benadrukt door de schuine, taps toelopende achterruit. Wat ons betreft zijn de billen van de Renault het meest geslaagd. Het dak loopt vloeiend over in de opmerkelijk geklopte kofferklep die delen van de fraaie, langgerekte achterlichtunits herbergt. Van achteren heeft de Laguna heus meer dan een vleugje weg van een Aston Martin. Dat edele merk is verantwoordelijk voor niet de minste creaties, en Renault mag deze vergelijking dus beschouwen als een groot compliment.

Aan boord blijft het spektakel beperkt. Het dashboard oogt netjes, en is opgebouwd uit zacht ogende en aanvoelende materialen. De boel steekt bovendien goed in elkaar. Het dash is afkomstig uit de bestaande Laguna, en hoewel we dit uit kostenoogpunt kunnen begrijpen, vinden we het toch jammer. Temeer omdat Renault toch zo'n werk heeft gemaakt van de koets. De grootste verschillen met de hatchback en de Estate betreffen de vorm van de daklijn en de vormgeving van het zitmeubilair achterin. Van de dalende daklijn ondervind je voorin geen nadelen. Achterin is dit uiteraard anders. Geen achterbank, maar twee stoelen heten je er welkom. Die zijn iets dieper geplaatst dan de voorste zitplaatsen, maar desondanks schraap je al gauw met je kruin tegen het glas van de kofferklep, die al boven je hoofd begint. Het zij de Laguna vergeven, het is immers een coupé.

Snelheidsbeleving

Renault pakt aardig uit op motorengebied. Het palet voor de Coupé omvat maar liefst zeven krachtbronnen; drie benzinemotoren en vier diesels. De minst krachtige benzinemotor perst er al 170 pk uit. Deze tweeliter turbomotor koppelt Renault aan een zestraps automatische versnellingsbak. Er is ook een 205 pk sterke variant van deze krachtbron leverbaar, en deze heeft een handgeschakelde zesbak. Top of the bill op benzinegebied is de 3,5-liter V6, die maar liefst 240 pk ophoest. Ook de zespitter heeft een automaat. Opmerkelijk is dat Renault bij zo'n sportieve auto als de Laguna Coupé ervoor kiest het zwaartepunt op dieselmotoren te leggen. De van Renault bekende 2,0-liter dCi-krachtbron is er voor de Laguna Coupé in drie varianten: met 150, 175 en 180 pk. Ze zijn alle voorzien van een zesbak. Voor de Dynamique-uitvoering van de 150 pk sterke versie van de tweeliter dCi hebben de Fransen tevens een automatische transmissie te bieden. Gloednieuw is de 3,0-liter dCi. Deze V6 ontwikkelt een vermogen van 235 pk en heeft een maximumkoppel van 450 Nm, dat beschikbaar is tussen 1.300 en 4.300 tpm. Tijdens onze kennismaking met de krachtbron ervaren we dat-ie soepel loopt en zich beslist vlot toont. Maar van 235 pk verwacht je gevoelsmatig toch wat meer. De relatieve stilte waarin de dieselmotor z'n werk doet en de adequate geluidsisolatie maken dat de snelheidsbeleving niet enorm is. Jammer, want in een sportieve auto wil je toch voelen dat het hard gaat. Toch ben je een stuk sneller uit de startblokken dan je denkt; Renault claimt dat de Coupé met 3,0-literdiesel in slechts 7,3 seconden van 0 naar 100 km/h sprint. Deze waarde zal best wat aan de optimistische kant zijn, maar geeft wel aan dat de Laguna 3.0 dCi een rappe jongen is.

Vierwielbesturing

Renault rust alle GT- en Initiale-versies van de Laguna Coupé uit met het zogenaamde 4Control-chassis. We kennen het van de Laguna GT waarmee we afgelopen voorjaar kennismaakten. Renault noemde het toen nog Active Drive, maar met de herdoop van het systeem voor de Laguna Coupé is niets nieuws onder de zon. 4Control staat voor vierwielbesturing, een concept dat niet gloednieuw is. Enkele merken, waaronder Honda, hadden in de jaren tachtig van de vorige eeuw immers al modellen met meesturende achterwielen in het gamma, maar meestal kwam het vierwielbesturingsconcept niet verder dan de experimentele fase. Renault pakt het anders aan en gaat bovendien een stapje verder met het systeem. Want twintig jaar geleden draaiden de achterwielen in een vaste relatie tot de voorwielen mee, ongeacht de omstandigheden. Inmiddels heeft de auto-industrie allerhande systemen ontwikkeld die zich met de besturing bemoeien. Daarvan maakt Renault dankbaar gebruik. Bij het 4Control-chassis draaien de achterwielen tegenovergesteld aan de voorwielen tot een snelheid van 60 km/h. Boven dit tempo gaan ze snelheidsafhankelijk gelijdelijk meedraaien. Het effect valt vooral bij lage snelheden waar te nemen. Je hoeft minder aan het stuur te draaien om een koerswijziging te realiseren, wat het gedrag van de auto in stadsverkeer ten goede komt, en de draaicirkel wordt aanzienlijk kleiner. In het begin is het even wennen, want je voelt de achterzijde van de auto meesturen, en de eerste kilometers stuur je ongewild te sterk in waardoor de stoep of berm aan de binnenzijde van de bocht angstig dichtbij komt. Maar al snel maak je je de vierwielbesturing eigen en gaat het allemaal van een leien dakje. Op hoge snelheid reageert de Laguna door het bijzondere onderstel verbazend neutraal. Het is alsof je op rails rijdt. Scherp, wendbaar en trefzeker voelt de Fransoos aan, alsof je in een veel lichtere auto rijdt. 4Control is gekoppeld aan het ESP, waardoor de achterwielbesturing zonodig ook corrigerend optreedt. Je moet wel heel ver over de schreef gaan om de fraaie coupé 'kwijt te raken'.

Op de Laguna Coupé biedt Reanult drie uitrustingsvarianten aan: Dynamique, GT en Initiale. De V6'en komen overigens alleen als Initiale beschikbaar. Renault heeft de vanafprijs onder de veertig mille weten te houden; de instapdiesel, de 2.0 dCi (150 pk) staat voor € 39.500 in de boeken en de minst vermogende benzineversie, de 2.0 16V T (170 pk) verwisselt voor € 37.800 van eigenaar.

Renault Laguna Coupe
Renault Laguna CoupéRenault Laguna CoupéRenault Laguna CoupéRenault Laguna CoupéRenault Laguna Coupé

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.