Renault Kangoo (2003) - Test

Hoog, handig en hip

Renault Kangoo
AutoWeek 2003 nummer 13
AutoWeek 2003 nummer 13

Je leest het in AutoWeek 2003 nummer 13

Het voorzetje kregen we in september vorig jaar met de conceptcar Break Up en nu konden we dan eindelijk de eerste meters maken met de opgefriste Renault Kangoo, oftewel de Phase deux.

Renault heeft met de Kangoo een belangrijke speler in het zogenaamde 'ludospace'-segment, oftewel de categorie 'hoog en handig'. Met 40% van de verkopen op geel kenteken is 'ie in dit segment zelfs de onbetwiste koploper. De grootste concurrenten, de Peugeot Partner en de Citroën Berlingo, kregen onlangs een verjongingskuur en dus ging ook de Kangoo tijdelijk terug naar de tekentafel. Het resultaat is voornamelijk terug te vinden in de vlotter ogende frontpartij. We zien een meer gewelfde motorkap, druppelvormige koplampen, een andere grille en een gewijzigde bumper in carrosseriekleur. Aan de achterkant vallen de nieuwe achterlichtunits op en treffen we ook daar een meegespoten bumper aan. Het dashboard onderging een paar kleine veranderingen: het dashboardkastje heeft nu een klep en achter de pook bevinden zich twee bekerhouders waar naar believen een ronde asbak in is te plaatsen. Minder opvallend zijn de met nieuwe materialen overtrokken stoelen, die meer zijdelingse steun bieden dan voorheen. Ze zijn lekker stevig maar van die extra steun merken we vrij weinig. Renault claimt dat het binnenin stiller is geworden met dank aan stevigere motorsteunen die minder trillingen doorgeven en extra isolatiemateriaal bij het schutbord en in de zijschuifdeuren. Het viel ons tijdens het rijden op dat het geluidsniveau in het interieur inderdaad aangenaam laag is. Bij 130 km/h schijnt het 3 dB te schelen met de vorige Kangoo en dat nemen we dan voorlopig maar even aan.

Alert op 't gaspedaal
De meeste kilometers hebben we gemaakt per 82 pk sterke 1.5 dCi, een common rail-diesel die zeer goed tot z'n recht komt in de Kangoo. De motor is alert op het gaspedaal, wel wat rauw en rumoerig bij accelereren maar op snelheid zoals gezegd prettig stil en lekker bij de les. Zonder al te veel problemen haalden we 175 km/h op de teller, hoewel de pijp officieel bij 155 km/h leeg zou moeten zijn. Kortom, je kunt met die dCi 80 prima opschieten. Nieuw voor de Kangoo is de pro-actieve automaat, die is gekoppeld aan de 1.6 16V-krachtbron (was 1.4). Deze werkt met fuzzy logic; hij 'herkent' de rijstijl van de bestuurder en de staat van het wegdek en past het schakelprogramma daarop aan. Dat werkt bij de eerste kennismaking prima, hoewel de rit te kort was om de bak eens goed in de war te brengen. De bak-motor-combinatie is in ieder geval een prettige en redelijk vlotte, hoewel de bijkomende investering van bijna € 2.000 een forse is en een extra nachtje nadenken rechtvaardigt. De instapprijzen van de Kangoo zijn ten opzichte van de Berlingo en de Partner scherp te noemen. Voor de grijsrijder (Kangoo Express, vanaf € 9.633) is er overigens nog een 1.5 dCi met 57 pk en een 1.4 benzine met 75 beschikbaar. De Kangoo 4x4 gaat voorlopig nog als Phase 1 door het leven.

Praat verder op het forum