Praktijkervaring Kia EV3: Zo bevalt Nederlands populairste auto bij dagelijks gebruik

Eigenaren beoordelen

Kia EV3

De Kia EV3 is momenteel de populairste auto van ons land. Niet een beetje, nee, de eerste vier maanden van dit jaar werden er al 4.878 exemplaren aan de man gebracht. De op een na bestverkochte auto, ook een Kia, volgt met ‘slechts’ 2.638 stuks. Aan de hand van gebruikersreviews proberen we het geheim van dit succes te ontrafelen. 

De Kia EV3 werd eind vorig jaar geïntroduceerd, maar pas dit jaar komen de leveringen echt op gang. Het lijkt dan ook de Volvo EX30 van 2025 te zijn – van dat model verkocht Volvo vorig jaar vanuit het niets 10.809 stuks. De Kia is een auto volgens hetzelfde recept, een compacte volledig elektrische SUV. Technisch komt hij in twee smaken, de Standard-range met 58,3 kWh en tot 436 kilometer bereik en een Long-range, die met zijn 81,4-kWh batterij tot 605 kilometer moet kunnen afleggen. 

Kia EV3

Gebruiksgemak Kia EV3 

De eigenaar van een EV3 met die grote batterij bijt het spits af. “De auto voelt, oogt en is ruim voorin”, is de eerste bevinding. “Ik heb overal voldoende arm- en beenslag en een en ander voelt en is aangenaam. De armsteun zit op een fijne hoogte en is lekker zacht.” Dan volgt een minpunt voor het gebruiksgemak. “Maar waarom kan ik deze wel opklappen om eronder helemaal niets aan te treffen? Leuk dat ik de steun als een plankje kan uittrekken, maar er is voldoende ruimte over om er ook een afgesloten bergvak(je) bij te monteren.” Die laatste klacht lezen we vaker. 

Middenarmsteun Kia EV3

Een andere EV3 81,4 kWh-rijder geeft inzicht in de ruimte voor passagiers. “Achterin zit je goed, ik kan ruim achter mezelf zitten. Ik durf wel te zeggen dat je hier met 4 (lange) volwassenen goed kunt zitten om een heel eind te rijden. De 5e persoon zit in het midden wat krapper, maar is te doen. Hoofdruimte is achterin ook prima en beenruimte is zelfs zeer ruim.” Nog iets opvallends: “Bijzonder vind ik ook dat je niet een hoge vloer hebt achterin, die typische EV-vloer.” 

Kia EV3

Ook de bagageruimte blijft niet onbenoemd. “Onder de motorkap is een frunk waar de laadkabel goed in past”, aldus de eigenaar van een Kia EV3 81,4 kWh Plus Advancedv. “De kofferruimte is ruim en handig ingedeeld: er is een laadvloer die op 2 posities kan en daaronder zit nog een opbergruimte verdeeld in vakken. Werkt lekker.” Wel uit hij kritiek op de afdekking van de bagageruimte. “Wat ik dan weer jammer vind is dat het scherm niet aansluit op de achterstoelen, hier is een accessoire voor te krijgen, maar ik snap niet waarom het niet standaard aansluit.” 

Kia EV3

Lange rijders stoten knie 

De ruimte voor passagiers hebben we al even aangestipt, maar de eigenaar van een EV3 in Plus-uitvoering heeft nog wel een kanttekening. “De hoofdruimte is wat beperkt, met als gevolg dat onze zoon van 1,94 meter achterin een beetje klem komt te zitten.” Voorin is dat niet het geval, maar is er wel een klein kritiekpunt. “Als bestuurder stoot ik toch vaak tegen het eiland met de aan/uitknop en automaatbediening onder het stuur. Als ik met mijn knieën rechtop wil zitten kom ik er tegenaan met mijn bovenbeen. Elke rit is het daardoor even zoeken naar de juiste houding.” 

Ook een andere langere eigenaar loopt tegen die beperking aan. “Het kan net. Met 1,92 meter had de e-Niro meer hoofdruimte te bieden. Helaas snoept het panoramadak een centimeter of wat weg, als het te kiezen was geweest had ik dat niet gekozen. Zit nog te zoeken naar een positie waarbij ik niet met mijn knie tegen de versnellingspook aan de stuurkolom kom.” 

Kia EV3

Een derde lange bestuurder heeft over de zit geen klachten. “Ik ben met 1,95 meter relatief lang en ik zit gewoon goed in de Kia”, schrijft hij, waarna de uitgebreide verstelmogelijkheden van de stoel een extra compliment ontvangen. Ook goed: “Ik heb bij veel auto’s last van een wat beperkt zicht naar voren door een te laag hangende binnenspiegel, maar bij de Kia kijk ik daar mooi onderdoor.” Toch klinkt ook hier enige kritiek. “Wat tegenvalt is dat ik qua zicht naar achteren niet boven de horizon kan kijken omdat de achterruit hiervoor te laag is.” 

Je zou inmiddels bijna denken dat de EV3 enkel door lange mensen wordt gekocht, want hier hebben we er nog een. Deze bestuurder is wat kritischer: “De bestuurdersstoel is met mijn lengte (193 cm) niet ideaal. De zitting is te kort om met de EV3 eens lekker een paar uur op stap te gaan.” 

Kia EV3

Infotainment en bediening 

Over de bediening van de Kia komt minder commentaar. “Op het infotainmentsysteem heb ik weinig aan te merken”, schrijft de eigenaar van een EV3 81,4 kWh in de uitvoering Plus Advanced. “De schermen zijn mooi, het geheel is logisch ingedeeld in menu’s. Het werkt vlot. En tot slot ben ik erg blij met alle fysieke knoppen.”  

Minder blij is de bestuurder van een EV3 GT-PlusLine: “De schermen zijn supergroot, wat uitstekend is, en de 360⁰ camera is uitstekend, maar het navigatiesysteem kan wat mij betreft een stuk beter”, luidt de kritiek. “Ik vind sowieso de kaarten heel erg lelijk; de navigatie in mijn vorige auto, een Renault Clio, had een hele set aan kleuren die je kon instellen. De kaart in de EV3 heeft alles in het grijs, en groene lijnen voor de wegen. Ik snap dat niet, want in oudere systemen van Kia zaten wél meer kleuren, en was de kaart dus veel beter te lezen.” 

Kia EV3

Zo rijdt de Kia EV3 

Hoe een auto rijdt lijkt steeds minder belangrijk, slechts weinig eigenaren laten zich daar specifiek over uit. De rijders die dat wel doen zijn overwegend positief. “De wegligging is wat strakker, maar dat vind ik wel prettig”, schrijft de bestuurder van een EV3 58,3 kWh in Plus Advanced-trim. “Hij rijdt verder mooi soepel en helt weinig over in de bochten. Hij lijkt een stuk lichter dan hij is. Hij pakt snel op en recupereert goed. Eigenlijk precies wat je van een elektrische Kia kunt verwachten. Het sturen gaat mij wel wat te licht en enigszins gevoelloos. Het wordt wel heel erg karten zo.” Stiekem zijn we nu wel benieuwd naar wat voor karts deze bestuurder gereden heeft. 

Ook de eigenaar van een vergelijkbaar uitgevoerde EV3, maar dan met grotere batterij, is over het weggedrag te spreken. “Het overstijgt zelfs mijn verwachting”, klinkt het. “De auto is echt heel lekker geveerd en tegelijkertijd rijd je mooi strak (zonder overhellen) de bocht om. Het enige minpuntje vind ik het sturen, dit voelt ietwat indirect, maar dat went. Het hogere gewicht en de hoogte van de auto merk je met dagelijks rijden bijna niet.” 

Dat ‘bijna niet’ iets anders is dan ‘helemaal niet’ legt een EV3 81,4 kWh Plus-rijder uit. “Het weggedrag op hobbels vond ik wat opmerkelijk. Verkeersdrempels werkt de auto goed weg, nog beter dan mijn vorige auto, een Toyota Corolla, die daar echt goed in was. Maar de hobbels op de ietwat verzakte A4 langs Leiden gaven een deining alsof we op een bootje voeren. Daar wreekt zich het gewicht.” 

Kia EV3 details

Regenereren met flippers.

Hulpsystemen irritant maar gemakkelijk uit 

Meer geluid maken bestuurders over de verplichte hulpsystemen aan boord, die op hun beurt deze rijders ergeren met hun aanwezigheid. Gelukkig heeft de fabrikant gewerkt aan sneltoetsen om deze systemen mee te beteugelen. De volgende geïrriteerde rijder geeft inzicht: “Je moet een knop drie seconden indrukken om de snelheidswaarschuwing te deactiveren. Noodzakelijk, omdat regelmatig de getoonde toegestane snelheid niet klopt en er ook geen marge op zit”. Deze knop blijkt de audio mute-knop op het stuur te zijn. Een tweede tip: “Je kunt via een favoriet-knop die je zelf configureert snel bij het menu komen op de Driver Attention Warning uit te schakelen. Ook dit moet, want als je ook maar even wegkijkt om op je dashboard te kijken of de radio aan te zetten begint het kreng te piepen.” 

Niet elke rijder vindt de pieptonen ergerlijk, Kia blijkt ze best verfijnd te hebben uitgevoerd. “Er is inmiddels veel gezegd en geschreven over die piepjes van de EV3”, concludeert de eigenaar van een EV3 in Plus-uitvoering. “Wij storen ons er allebei niet aan en laten ze dus gewoon aan. Als je harder rijdt dan de aangegeven snelheid geeft hij eenmalig vier wat lagere toontjes, dat is goed te doen en het houdt je dus alert.” Ook de rijstrookassistent krijgt een pluim. “In cruisecontrol hoef ik het stuur amper aan te raken terwijl de auto keurig midden op de rijstrook blijft rijden en met de bochten meedraait.” Wat we ook in meerdere reviews lezen is kritiek op de functie waarmee je de rijmodus selecteert, die moet je na elke start opnieuw instellen. 

Kia EV3 details

Actieradius in de praktijk 

Over de actieradius zijn de meeste rijders tevreden, vooral mensen met de 81,4-kWh batterij komen in de praktijk vrij gemakkelijk zo’n 400 kilometer ver. Fijn, maar dat is natuurlijk iets anders dan de beloofde 600 kilometer. Volgens de eigenaar van een EV3 81,4 kWh GT-line is de Kia onzuiniger dan zijn vorige auto. “Het verbruik is beduidend hoger (tussen 18 en 20 kWh per 100 km) dan van mijn vorige EV, de Hyundai Kona (tussen 14 en 16 kWh per 100 km).” 

De volgende rijder is in eerste instantie ook niet erg tevreden met het verbruik van gemiddeld rond de 20 kWh/100 km. “Met de stijgende temperaturen merk ik dat het verbruik daalt. Gemiddeld over de laatste 3.000 km nu 17,5 kWh/100 km. Op rustige ritten is onder de 15 kWh/100 km ook prima mogelijk.” De Kia is dus, net als elke EV, gevoelig voor kou. Met een verbruik van 15 kWh/100 kilometer moet je maximaal zo’n 540 kilometer kunnen afleggen, maar dan is je auto wel zo goed als leeg. 

Onderhoud en storingsgevoeligheid 

De storingsgevoeligheid van jonge elektrische auto’s is zo nu en dan een pijnpunt, dat zagen we bij onder meer de Volvo EX30 en Volkswagen ID3. De Kia EV3 lijkt deze ongemakkelijke dans vooralsnog te ontspringen, al is niet elk exemplaar helemaal vrij van problemen. Hoe dan ook raken bepaalde euvels zeker niet iedereen en daardoor lijken ze niet structureel. Een probleem scharen we onder de categorie ‘klein leed’: “Het 220V-stopcontact onder de achterbank is defect geraakt. Een zwak onderdeel/productiefout wellicht, want het is slechts twee keer gebruikt.” 

De volgende rijder kreeg te maken met twee problemen. Eenmaal gaf de auto een kritieke foutmelding die net zo snel verdween als hij kwam, een tweede probleem betrof een niet-werkende airco. Wat het probleem was vermeldt de schrijver niet, maar wel dat het is opgelost. Tot slot ontgrendelenden bij een onfortuinlijke rijder de deuren niet meer, dat bleek veroorzaakt door een compleet leeggetrokken 12V-boordaccu. Een probleem dat vaker optreedt bij elektrische en hybride auto’s. De oorzaak werd niet gevonden, maar omdat er sinds februari geen update van de review is geplaatst rekenen we erop dat het euvel sindsdien niet meer is teruggekomen. 

De Kia EV3 lijkt dus met recht een schot in de roos. Hij biedt voor de meeste rijders voldoende ruimte, features en rijcomfort terwijl het met de betrouwbaarheid ook wel snor lijkt te zitten. Daar staat tegenover dat de auto meer stroom lijkt te verbruiken dan men verwacht, al compenseert de 81,4-kWh variant dat met een riante batterijcapaciteit. Daardoor valt de actieradius soms wat tegen, maar is die in de praktijk nog altijd voldoende. 

Kia EV3- Kia Niro EV-Kia EV6

Duurtest-Kia EV3: naast Niro EV en EV6 63 kWh

Bij AutoWeek rijden we al een paar maanden met een Kia EV3 81,4 kWh. Binnenkort lees je hoe die duurtester zich verhoudt tot een Niro EV en een EV6 met het kleinste accupakket. Dat doen we omdat Kia voor de elektrische rijder in het prijssegment €35.000-€45.000 maar liefst drie EV's aanbiedt. De EV3-duurtester mag ook snel aan de bak tegen een Skoda Elroq.

We waarderen het als je wilt bijdragen door het bijhouden van de AutoWeek Verbruiksmonitor of door een gebruikersreview te schrijven waarin je jouw ervaringen met de auto deelt. Daarmee help je potentiële kopers echt vooruit!

 

 

 

 

PRIVATE LEASE Kia EV3

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (28)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.