Praktijkervaring Jeep Avenger: Auto van het Jaar-waardig?

Elektrische en hybride Avenger beschreven door gebruikers

Jeep Avenger

De Jeep Avenger werd gekroond tot Auto van het Jaar 2023 en is sindsdien de op een na populairste Jeep ooit in ons land. Of het compacte model ook in de praktijk ‘auto van het jaar’-waardig presteert? Daar slaan we de gebruikersreviews eens op na. 

Met de Avenger rondt Jeep het gamma naar beneden af. De inmiddels alweer tien jaar oude Renegade blijft onverminderd leverbaar. De Avenger had maar drie jaar nodig om de verkoopcijfers van deze toch niet impopulaire compacte SUV in te halen, waarbij het waarschijnlijk helpt dat de Avenger er ook met volledig elektrische aandrijflijn is. Veruit het grootste deel van de achtergelaten gebruikersreviews heeft betrekking op deze variant, twee rijders kozen voor de Avenger 1.2 e-Hybrid.   

Jeep Avenger

Is kleinste Jeep ruim? 

Hoewel de Avenger bijna 22 centimeter korter is dan de Peugeot 2008 waarmee hij zijn techniek deelt, valt het ruimteaanbod de volgende rijder niet tegen. “Hij wordt omschreven als klein, maar dat valt in de praktijk mee”, aldus de eigenaar van een Jeep Avenger e-Hybrid Altitude in zijn beknopte review. Ook het materiaalgebruik, dat in sommige reviews kritiek krijgt, ervaart deze rijder niet als negatief. “Ik zie of merk oprecht geen verschil met het premium plastic van de Mercedes van de buurman.”  

Een andere hybride-rijder is kritischer. “De bagageruimte valt me wat tegen”, schrijft hij. “Op papier moet de inhoud net zo groot zijn als in mijn laatste Audi A3, maar het lijkt minder.” Ook vindt deze eigenaar het jammer dat er geen reservewiel aanwezig is. Ook de eigenaar van een elektrische Avenger mist wat ruimte in de kofferbak. “Jeep rept van een riante bagageruimte in de gehele auto”, las hij waarschijnlijk in de brochure. “Dit klopt, maar deze ruimte is verdeeld over allerhande vakken in het interieur. De vraag is dan ook of je je ondergoed en sokken in de fraai gevormde sleuf in het dashboard stopt omdat de bagageruimte achterin niet uitblinkt door grootte.” Kortom, veel opbergruimte voor kleine spullen, maar de kofferruimte valt niet mee.

De volgende eigenaar is ook niet wild enthousiast over de geboden ruimte en meet hem zelfs na. “De bagageruimte is praktisch van vorm, maar lijkt in eerste instantie niet overdadig. Uit de losse pols meet ik ongeveer 280 liter. De rest van de in totaal 355 liter gaat verscholen onder een dubbele bodem.” 

Jeep Avenger

Avenger ook voor lange bestuurders 

Wat wel meevalt, is de zitpositie, in elk geval voor de volgende Avenger-eigenaar. “Ik was even huiverig voor de stoel, maar na een rit van meer dan 180 km stap ik fris uit en heb geen last van de bovenbenen”, schrijft een 1,90 meter lange bestuurder. “De stoelen zijn stevig, comfortabel en de zitting is lang genoeg.” Een tweede rijder is het niet helemaal eens met die laatste constatering: “De zitting van stoel had langer gemogen. De benen krijgen zo minder rust.” 

De instap is voor een andere lange bestuurder even wennen. “De B-stijl staat nogal naar voren (voor mijn lengte), waardoor ik op een bepaalde manier een beetje moeizaam instap. Dit begint al aardig te wennen en zal na een tijdje geen probleem zijn.” Maar het belangrijkste: “Als ik eenmaal zit, is de zit meer dan prima.” 

Achterin is het zitcomfort volgens Avenger-rijders beperkt. “Met mijn 1,80 meter heb ik de stoel bijna in de achterste stand staan”, meldt de eigenaar van een elektrische Avenger. “Dan is het op de achterbank geen feest om te zitten. Mijn knieën moeten naast de voorstoel, maar dat is niet het grootste probleem. De voetenruimte is beperkt door de massieve accubak onder de achterbank.” Ook de eigenaar van 1,90 meter schrijft: “Met mijn lengte is er weinig ruimte voor de passagier op de achterbank.” Hier wreken de ten opzichte van de Peugeot ingeleverde centimeters zich. 

Jeep Avenger

Weggedrag 

De beperkte lengte lijkt het volwassen gevoel niet te ondermijnen. “Het rijden met de Jeep Avenger bevalt goed”, vat de eigenaar van een elektrische Avenger zijn ervaring samen. “Het is een fijne, comfortabele auto, die dankzij het gewicht van de batterij als een blok op de weg ligt. De Avenger gaat strak genoeg door bochten en soepel genoeg over verkeersdrempels.” Ook de besturing bevalt: “In veel rijtests wordt geklaagd over de lichte besturing in normale stand. Het klopt dat de besturing erg licht gaat, maar de respons is voldoende direct waardoor het zeker niet rijdt als een zwabberschuit.” 

Een andere rijder deelt dezelfde ervaring in minder woorden. “De rijkwaliteiten zijn goed. De besturing voelt wat licht aan, maar het is niet storend.” Ook een derde rijder vindt de besturing van zijn elektrische Avenger fijn. “De auto rijdt strak en ligt goed op de weg Het ‘lichte sturen’ waarover ik overal lees, kan ik zelf totaal niet plaatsen. Hij stuurt erg direct en eerder aan de – voor mij prettige – zware kant.”  

Het onderstel van de elektrische variant valt ook bij een andere rijder in de smaak. “De auto rijdt als een zonnetje”, schrijft de bestuurder van een Avenger 1st Edition. “Het onderstel is niet te bokkerig en ook niet te zacht. Je komt lekker over drempels en door kuilen heen zonder een halve hernia op te lopen.” De eigenaar van een hybride Avenger heeft daar een andere ervaring mee. “Snelheidsdrempels neemt hij als een theatrale Italiaanse puber.” 

Jeep Avenger

Aandrijflijn & verbruik 

Nu de aandacht toch op de hybride variant en zijn eigenaar ligt: hoe bevalt de aandrijflijn? “De motor heeft op papier weinig puf, maar is in de praktijk erg soepel en stil”, constateert de tevreden eigenaar. “Invoegen of inhalen is geen enkel punt en op vakantie met het gezin en bagage erin over de Duitse snelwegen en bergen klimt hij probleemloos naar boven.” 

Onze tweede hybride-rijder haakte in eerste instantie af na een proefrit in een niet-hybride Avenger. Het extra elektrokoppel trok hem later alsnog over de streep. “De Avenger e-Hybrid heeft een 100 pk 1,2-liter turbobenzinemotor met een hybride-hulp, hetgeen de auto extra vermogen geeft van 28 pk. Daarmee heeft de auto voldoende koppel en doet hij zijn werk vlot en stil.” Ook het motorgeluid stoorde hem in eerste instantie, maar ook dat lijkt bij de hybride beter onder controle. “Alleen bij het starten hoor je de driecilindermotor even. Bij lage snelheden in 30 km-zones – en dat zijn er steeds meer – rijdt de Jeep volledig elektrisch.” 

De elektrische aandrijflijn lijkt de eigenaren goed te bevallen. Ze besteden er namelijk weinig woorden aan, wat ons goed nieuws lijkt. Wel haakt een eigenaar in op het verbruik en de bijbehorende actieradius. “Het verbruik van de auto in Nederland is prima”, begint hij. “Ik heb nu een winter en een koud en nat voorjaar gereden en heb zo rond de 17 kWh/100 km verbruikt. De reden dat het niet lager is, is omdat ik een paar keer een rit van 1.000 km naar Frankrijk heb gemaakt.” Daar wringt dan ook de schoen: “Het verbruik schiet omhoog als je boven de 110 km/u gaat rijden. Uitschieters naar 22 kWh/100 km zijn geen uitzondering, en dan sta je wel vaak te laden onderweg.” Inderdaad, met netto 51 kWh batterijcapaciteit kom je met een dergelijk verbruik maximaal 231 kilometer ver. Bij het gemiddelde verbruik van 17 kWh is dat precies 300 km.  

Jeep Avenger

Irritaties & storingen 

De actieradius op snelwegtempo valt dus wat tegen, maar hoe gedraagt de Avenger zich op technisch vlak? De bouwkwaliteit zou beter kunnen, ervaart een kritische rijder: “Elke hobbel levert wel een kraakje op.” Deze afwerking is voor een andere rijder zelfs de reden om een review te schrijven. “Daags na aankoop zie ik vocht in beide achterlichten en ook kraakt het dashboard. Als klap op de vuurpijl zie ik tijdens een van de vele regenbuien van de laatste tijd nu en dan een druppel op mijn arm vallen. Deze komt uit het raamrubber vallen.” 

Ook krijgt deze rijder na een update te maken met elektronische eigenaardigheden: “Nadien is het dashboard slechts voor een deel zichtbaar. Knoppen werken niet meer en het beeldscherm valt weg. Zo geeft het instrumentarium niet meer aan hoeveel procent er nog in de batterij zit.” Ook een andere rijder is niet helemaal te spreken over de elektronica: “De elektrische achterklep doet het vaak niet als het buiten nat is.” Tot slot wordt ook de elektrische Jeep Avenger geplaagd door problemen met de boordlader, merkt een eigenaar bij wie de auto na 8.000 kilometer niet meer laadt. Nadat dit probleem is verholpen, functioneert de Avenger weer probleemloos. 

Jeep Avenger

Samengevat is de op één na populairste Jeep van Nederland voor de meeste eigenaren een fijne metgezel. Dat geldt voor zowel de elektrische als de hybride variant. Het zitcomfort bevalt goed, zolang je tenminste voorin plaatsneemt. De ruimte achterin valt veel gebruikers toch tegen; zowel voor passagiers als bagage houdt de ruimte niet over. Technisch blijkt de Avenger vooralsnog goed te presteren, los van het bekende boordladerprobleem, al is er op het gebied van afwerking ruimte voor verbetering. Een prima auto dus, maar geen uitblinker. Op basis van de gebruikerservaringen wordt in elk geval niet duidelijk waarom het model tot Auto van het Jaar 2023 werd gekroond. 

PRIVATE LEASE Jeep Avenger

Lezersreacties (10)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.