Peugeot 806 STdt 2.1 (1998)

Voor zware klussen

Peugeot 806 STdt 2.1
Hoewel we niet echt te klagen hadden over de 1,9-liter turbodiesel in de 806, heeft Peugeot ook een zwaardere 2,1-liter krachtbron. We bekeken in een uitgebreide test de meerwaarde van deze versie.

In eerste instantie werd de 806 alleen geleverd met tweeliter benzinemotoren, met of zonder turbo. Een half jaar later kwam de dieselversie met achtkleps 1,9-liter krachtbron op de markt. Voor de duurdere modellen neemt sinds enige tijd een twaalfkleps 2,1-liter vierpitter de plaats van zijn kleinere broer in. De eenvoudiger varianten SR en ST bieden keus uit beide diesels.
De moderne twaalfkleps diesel legt een grote souplesse aan de dag. De maximale trekkracht van 250 Nm is al bij 2000 toeren klaar voor actie. Vanaf dat toerental trekt hij er stevig aan, maar bij 1600 toeren zijn de eerste sporen van veel trekkracht al voelbaar. Des te opvallender is dat de motor in de vijfde versnelling nog behoorlijk wat toeren draait; het kost kennelijk flink wat kracht om het grote frontale oppervlak door de rijwind te duwen.
Een bijzonder prettige eigenschap van Peugeot-diesels is de mooie loop, waarop deze 806 geen uitzondering vormt. Het voorgloeien duurt voor een moderne diesel vrij lang, maar de koude start is relatief beschaafd. Stationair draaiend zijn er vrijwel geen trillingen voelbaar en eenmaal rijdend merk je nauwelijks dat er een diesel aan het werk is. De 2.1 produceert weinig geluid, zelfs nog minder dan de ook al niet rumoerige 1.9. De krachtiger motor kan ook zwaardere aanhangers trekken.
Wie van een beetje doorrijden houdt, heeft aan de grote diesel een prima maatje. In zo"n 13,5 tellen snelt de 806 naar de 100 km/h en een top van 175 km/h is eveneens ruim voldoende. De tussensprintjes werkt hij ook rapper af dan zijn kleinere broer. Bij een vlotte rijstijl blijft het verbruik nog aardig binnen de perken. Elke 10,2 kilometer verdwijnt er een liter diesel uit het ruim 80 liter metende reservoir. Met wat rust in de rechtervoet is 1:11 makkelijk haalbaar.

Rijcomfort

Voor de pittige rijder is het prettig als het onderstel is opgewassen tegen zijn rijstijl. De 806 laat zich met groot gemak snel door bochten sturen, maar helt daarbij wel duidelijk over. Dat is de tol die je nu eenmaal moet betalen voor de aangenaam soepele vering die de Fransoos aan een voortreffelijk rijcomfort helpt. Pas als de ruimtelijke Peugeot érg hard gaat, steekt een voorzichtig onderstuur de kop op. De besturing bezit genoeg communicatieve vaardigheden om de chauffeur niet in het ongewisse te laten over het krachtenspel tussen band en wegdek. Remmen doet de 806 prima, al ruik je na een aantal paniekstops de blokken wel een beetje.
De commandopost van de 806 is overzichtelijk vormgegeven. De klokken zijn goed afleesbaar en het automatisch werkende klimaatbeheersingssysteem met ingebouwde airco functioneert volstrekt ongemerkt en dus goed. Bergruimte is er voldoende voorhanden, al is het dashboardkastje krap uitgevallen.
Alle 806-en hebben standaard twee airbags en airco. Op deze ST-versie komt daar onder andere nog bij: elektrische bediening voor de spiegels, de zijruiten, de uistelbare achter-zijruiten, draaibare voorstoelen, klimaatsysteem en velours bekleding. Voor ABS moet echter worden bijbetaald.
De stoelen van de 806 voelen zacht aan, maar bieden op lange ritten adequate ondersteuning. Daar draagt de goede rijpositie aan bij, die mede mogelijk is door de hoogteverstelling van stoel en stuur. Een lendensteun voorkomt het doorzakken van de rug. Het handige pookje van de vijfbak schakelt goed en staat onder direct handbereik. De positie aan de dashboardrand houdt de doorloop naar achteren vrij.
We constateerden al bij eerdere tests van de 806 dat de Peugeot-ontwerpers binnen vrij compacte buitenafmetingen erg veel binnenruimte hebben weten te cre"ren. Een beetje uitproberen met de stand van het losse meubilair en je kunt heel fatsoenlijk zeven volwassenen onderbrengen, tenminste als je de derde zitrij als extra bestelt. Wel is de hoofdruimte helemaal achterin aan de krappe kant. Over bagageruimte moet je dan niet te veel meer zeuren: die is volstrekt ontoereikend met zeven m/v aan boord.
De 2,1-liter turbodiesel maakt van de 806 een vlotte, maar heel ontspannen kilometervreter, die de concurrentie duidelijk aftroeft.

Signalement

Merk Peugeot
Model 806 STdt 2.1
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 31.515

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.088 cc
Maximaal vermogen 81 kW / 110 pk bij 4.300 tpm
Maximaal koppel 250 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 80 l
Lengte / breedte / hoogte 4.454 mm / 1.834 mm / 1.714 mm
Wielbasis 2.824 mm
Massa leeg 1.578 kg
Laadvermogen 807 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.300 kg / 750 kg
Banden205/65HR15Prijzen
Topsnelheid 175 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,4 s (fabrieksopgave: 14,1 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 11,0 s / 14,6 s
Brandstofverbruik 8,2 l/100km