Peugeot 508 SW PHEV – Skoda Superb Combi iV - Dubbeltest

Was het maar 2013 …

Peugeot 508 Skoda Superb station plug-in PHEV
AutoWeek 22 2020
AutoWeek 22 2020

Je leest het in AutoWeek 22 2020

De plug-inhybrides op deze pagina’s zouden in 2013 zonder twijfel zijn uitgegroeid tot absolute verkooptoppers. Bijtellingsvoordeel is echter niet meer te halen, terwijl ook de zakelijke rijder de SUV inmiddels boven de grote stationwagen verkiest. Zijn de Peugeot 508 Hybrid en Skoda Superb iV daarmee mosterd na de maaltijd?

De plug-in hybride is momenteel met een opmars bezig. Dat het ene na het andere merk met een stekkerhybride komt, is voor een groot deel te danken aan de Europese eisen op het gebied van CO2-uitstoot. Ook PSA grijpt enthousiast naar dit middel. Zo verschenen in 2019 achtereenvolgens plug-ins op basis van de Citroën C5 Aircross, de Opel Grandland X, de DS 7 Crossback en de Peugeots 5008 en 508. Een 1.6-PureTech-benzinemotor is in alle gevallen het uitgangspunt, al levert het blok in de SUV’s van DS, Opel en Peugeot meer vermogen dan in de 508. Hierin komt de vierpitter tot 180 pk, wat een totaalvermogen van 225 pk oplevert. Daarmee is de Hybrid even krachtig als de krachtigste benzineversie, die daarom meteen maar van de prijslijst is gehaald. Een accupakket van 11,5 kWh zorgt voor een theoretisch elektrisch bereik van 54 km, waarna de auto in 3,5 uur weer kan worden volgeladen. Optioneel is er een 7,4 kW-boordlader beschikbaar, waarmee de laadtijd bij een 32 ampère-wallbox kan worden gehalveerd. Deze optie is bij Skoda niet beschikbaar.

De Superb iV deelt zijn techniek uiteraard met de laatste editie van de Volkswagen Passat GTE. Een 1.4 TSI-benzinemotor dient hier nog altijd als basis en zorgt samen met de elektrokracht voor een totaalvermogen van 217 pk, terwijl het koppel met 400 Nm juist wat hoger uitvalt dan bij Peugeot. Met 13 kWh is het accupakket wat groter dan dat van de 508, wat op papier niet meer dan één kilometer winst oplevert als het gaat om het elektrische bereik. In de praktijk blijkt dat verschil wat groter. Bij helder, zonnig weer en met 100 km/h op de snelweg kwamen we met de 508 niet verder dan een kilometer of 32, waar de Skoda gedurende exact dezelfde rit 8 km verder komt op een acculading. Volledig opladen neemt ook met de Skoda zo’n 3,5 uur in beslag. Wel is het daarbij jammer dat de laadpoort zich in de grille bevindt. Het ‘luik’ is daardoor nagenoeg onzichtbaar, maar deze positie dwingt de Superb-rijder wel om vooruit in te parkeren. Bij de 508 zit de laadopening linksachter, wat ons beter bevalt. Het klepje heeft dezelfde vorm als de tankklep aan de rechterkant, zodat ook hier nauwelijks opvalt dat de auto een extra opening heeft.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum