Opel Movano

Ambitieus

Opel Movano
AutoWeek 14/2010
AutoWeek 14/2010

Je leest het in AutoWeek 14/2010

Zoals de namen van Opels personenwagens alweer jaren eindigen op een A, zo is bij de bedrijfswagendivisie de O de uitverkoren klinker. Van de kleine Combo, via de Vivaro naar de Movano, en die laatste is helemaal vernieuwd. Wij reden met deze grote bedrijfswagen, die voor Opel erg belangrijk is.

Al jaren roept Opel dat ze willen gaan scoren in het segment van de lichte bedrijfswagens, maar tot echt grote resultaten heeft dat nog niet geleidt. Zeker in de klasse tot 4,5 ton GVW weet de Movano nog niet de aantallen te scoren die Opel graag zou zien, mede door het succes van de Renault Master, die onderhuids nagenoeg hetzelfde is. Maar met de nieuwe Movano heeft Opel wederom hoog ingezet en dat heeft geleid tot een auto waar het aan veelzijdigheid in ieder geval niet ontbreekt. De Movano is namelijk verkrijgbaar met vier verschillende lengtes, drie verschillende hoogtes en zowel vóór- als achterwielaandrijving, zodat de Movano aan de wensen van elke consument moet kunnen voldoen. Volgens Opel is op dit moment 57% van de auto's in dit segment van achterwielaandrijving, dus Opel boort met deze zet een nieuwe, potentieel belangrijke markt aan.

Motorkeuze blijft beperkt tot een drietal variaties van een nieuwe 2,3-liter viercilinder CDTi motor, een doorontwikkeling van de tweeliter motor in de Vivaro. Bij de lichtere varianten levert het blok 100 pk en 285 Nm koppel. Zelf verwacht Opel echter dat het grootste deel van de Movano's wordt verkocht met de middelste vermogensvariant: 125 pk en 310 Nm. Voor het echt zware werk is er dan ook nog een 146 pk en 350 Nm sterke uitvoering. Wij reden met de middelste variant en die levert genoeg kracht om soepel met het verkeer mee te kunnen rijden, ook in beladen toestand. Standaard is de motor in Nederland voorzien van een roetfilter, zodat de Movano altijd aan de Euro-5 Norm voldoet. De transmissie is een zwaar, maar niet onprettig schakelende zesbak, later wordt ook de gerobotiseerde Tecshift versnellingsbak leverbaar. Ook staat er nog een extra zuinige Ecoflex versie op het programma, die komt in de tweede helft van dit jaar.

Veelzijdig
Zelf is Opel vooral trots op het interieur van de Movano. Dat moet volgens de Duitsers kunnen functioneren als rijdend kantoor, en om die reden levert Opel voor €695 het Business Pack. Daarmee worden een aantal zaken zoals een afsluitbaar vak voor een laptop, een veelheid aan bakjes en vakjes en een draaiplateau aan het interieur toegevoegd, voor de ondernemer die graag al rijdend bezig is met z'n werk.
Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om wat je allemaal achterin mee kan nemen, en daar is eveneens genoeg mogelijkheid tot individualisatie. Van latbetimmering en sleepogen tot rails en bagagenetten, voor elke transportbehoefte is er wel een optie beschikbaar, waarmee de Movano voor veel doeleinden inzetbaar is. Maar ook over de toegang tot de laadruimte is nagedacht, een Europallet kan zo door de zijdeur worden geschoven en ook tussen de wielkasten past zo'n pallet met gemak. Ook zet Opel voor de nieuwe markt in op ombouwvoorzieningen, waarmee ook ondernemers die met de standaard Movano niet uit de voeten kunnen, de auto aan hun specifieke wensen aan kan gaan passen.

Prijzen voor de nieuwe Movano beginnen bij €18.995 exclusief BTW en BPM en dan krijgt u van Opel een Movano L1H1 2.3 CDTI 100 pk met een GVW van 2,8 ton mee. Standaard is die altijd voorzien van airconditioning en radio/CD speler. Voor de liefhebbers van luxe is er het €1.295 kostende Business pakket, dat een hydraulische bestuurdersstoel, cruise control en boordcomputer, parkeersensoren en regen- en lichtsensor toevoegt. Sinds mei is de Movano bij de dealers te bewonderen.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (42) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum