Opel Meriva (2014) - Test

Terug naar de top?

Opel Meriva
Opel MerivaOpel MerivaOpel MerivaOpel MerivaOpel MerivaOpel MerivaOpel MerivaOpel MerivaOpel Meriva
AutoWeek 9 2014
AutoWeek 9 2014

Je leest het in AutoWeek 9 2014

De eerste generatie van de Opel Meriva heeft de compacte MPV in het B-segment op de kaart gezet. De tweede wist het succes met een innovatief deurconcept te continueren, maar sinds enige tijd moet hij de Ford B-Max voor zich dulden. Is de gefacelifte Meriva met nieuwe dieselmotor mans genoeg om weer goud te pakken?

De olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen' gaat zeker niet op in de auto-industrie. In elk segment wordt verwoed gestreden om het marktleiderschap, en dat is bij de compacte MPV's niet anders. Opel kwam, zag en overwon met de eerste Meriva, maar de concurrentie had snel een antwoord.

Toen met name de Koreaanse merken de kleine Opel onder vuur namen, bracht het Duitse merk de tweede generatie Meriva met suicide doors in stelling. Ook nu had Opel het rijk echter niet lang alleen: Ford kwam als alternatief met schuifdeuren, zonder B-stijlen, en sindsdien is de B-Max de nummer 1 in het segment. Tijd dus voor een update van de Meriva.

Aan de voorkant zien we een nieuwe bumper, een grille met wat meer chroom en een andere indeling van de koplamppartij. Verder zit er onder de zijramen een verchroomde strip en ogen de achterlichten frisser. Onderhuids is meer gewijzigd. Opel had met name op dieselgebied een forse achterstand, maar daar gaat in de loop van het jaar verandering in komen. Dan lost de uit aluminium vervaardigde 1,6-liter dieselmotor de 1.3 CDTI en de stokoude, lawaaiige 1.7 CDTI af. De specs van de nieuweling: 110 pk, 3,8 l/100 km, 99 g/km. Daarmee is de Meriva 1.6 CDTI goed voor 20 procent bijtelling.

Soepel en krachtig

Er is ook nog een 136 pk-versie van de nieuwe dieselmotor, maar die komt niet naar ons land. Die variant wordt namelijk niet geleverd met het Ecoflex-pakket dat onder meer een verlaagd onderstel behelst, waardoor de CO2-uitstoot ongunstig uitvalt. Helaas is de 110 pk sterke 1.6 CDTI die binnenkort wél in Nederland leverbaar is nog niet beschikbaar bij de internationale persintroductie. Onze eerste indrukken doen we dus op met de 136 pk-uitvoering. We kunnen wat de vermogensafgifte van de 110 pk-motor dus nog geen uitspraken doen. De sterkste variant is in elk geval heerlijk soepel en voelt krachtig aan over een breed toerenbereik. Net boven de 1.000 tpm gaat hij al enthousiast aan de slag. Een enorm verschil met zijn 1,7 liter grote voorganger, die juist een erg smalle powerband had en met name bij lage toerentallen weinig in huis had. Ook is bij de nieuwe motor veel aandacht besteed aan de geluidsproductie en de motorloop, Opel rept zelfs van een 'fluisterdiesel'. Hoewel het gezien de tot op heden geleverde zelfontbranders van het merk logisch is dat het de nieuwe 1,6-liter als zodanig bestempelt, is het nu ook weer niet zo dat de motor op dit vlak de concurrentie het schaamrood op de kaken bezorgt. Laten we het erop houden dat de Rüsselsheimers de aansluiting weer hebben gevonden op (diesel)motorengebied. Eveneens een flinke verbetering is de nieuw ontwikkelde, handgeschakelde zesversnellingsbak waarvan onze testauto is voorzien. Waar handbakken van Opel tot voor kort als hakerig en onnauwkeurig te boek stonden, laat de pook van deze transmissie zich soepel en snel door de verzetten loodsen. Daarnaast is er ook een nieuwe automatische transmissie leverbaar voor de 1.4T-benzinemotor, waarbij de interne wrijving eveneens werd verminderd.

Comfortabel rijgedrag

Aan het onderstel van de Meriva veranderde bij de opfrisbeurt niet veel. Dat was eigenlijk ook niet nodig. Wat rijdynamiek betreft wordt de Opel voorbijgestreefd door de Ford B-Max, maar je kunt je afvragen hoe belangrijk dat is bij familieauto's als deze. Gelukkig probeert het merk voor de verandering eens niet krampachtig een jeugdig imago te creëren voor de Meriva. Volgens de pr-afdeling zijn naast 'babymakers' (echt waar!) ook babybóómers een belangrijke doelgroep.

De comfortabele onderstelafstelling is wat dat betreft helemaal niet zo gek gekozen. Wel valt bij grote oneffenheden op dat de demping wat straffer had gemogen; er is dan net iets te veel onrust in de auto. Ook zijn band- en windgeruis behoorlijk aanwezig. Over het algemeen kenmerkt de auto zich echter door een comfortabel rijgedrag. Tel daar de prettig hoge zitpositie en het uitstekende zicht rondom bij op en we kunnen stellen dat dit een prima auto is om je dagelijkse kilometers mee te maken.

De optionele, ergonomisch zeer verantwoorde comfortstoelen zijn een aanrader. Ze zitten subliem, bieden voldoende zijdelingse steun en dankzij de uitschuifbare zittingen worden ook de bovenbenen van langere personen goed ondersteund. De elektromechanische besturing is direct genoeg, maar biedt praktisch geen gevoel, waardoor je niet echt een idee hebt wat de voorwielen aan het doen zijn.

Ruimte valt tegen

De naar achteren toen scharnierende achterportieren zijn een opvallende feature van de Meriva. Ze zorgen voor een zeer comfortabele instap, maar eenmaal op de achterbank valt de ruimte tegen. Met 1,93 meter zit je er niet comfortabel, zelfs niet met de verschuifbare bank in de achterste stand. Wel heeft de middelste passagier voortaan wat meer beenruimte omdat de centrale rail waarop zaken als bekerhouders vastgeklikt kunnen worden, is ingekort. Of de 'FlexDoors' nou écht het ei van Columbus zijn, betwijfelen we, want in tegenstelling tot met schuifdeuren heb je behoorlijk wat ruimte naast de auto nodig om de suicide doors te openen. En dat is niet handig in krappe parkeervakken.
Bij de update werd het interieur grotendeels ongemoeid gelaten.

Nieuw is alleen het derde generatie IntelliLink-infotainmentsysteem met een 7 inch groot display, dat een eenvoudige integratie van smartphones mogelijk maakt. Daarnaast is voortaan een achteruitrijcamera leverbaar. Opel heeft helaas niets gedaan aan de stortvloed aan knoppen op de middenconsole, die in de Insignia wél werden vervangen door een touchscreen. Ook op het gebied van afwerking laat de Meriva wat punten liggen.

Met name op de deurpanelen en het lagere gedeelte van het dashboard is knetterhard, goedkoop aandoend plastic gebruikt. Daarnaast viel ons in de testauto's op dat de naden tussen de verschillende plasticdelen rond de versnellingspook niet altijd even breed waren, maar dat heeft wellicht (hopelijk!) met het vroege productiestadium van deze auto's te maken.

De opgefriste Meriva staat per direct bij de dealers, maar het is nog niet exact bekend wanneer de 1.6 CDTI leverbaar wordt en wat die gaat kosten. De basisuitvoering met de 100 pk sterke 1,4-liter benzinemotor is in elk geval € 1.000 goedkoper geworden.

Lezersreacties (39) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.