Nissan Primera
Computermuis
- Arno Böckling
- Eerste rijtest
Op de Nissan Primera zoals hij nu nog in de showroom van de dealer staat, valt heel weinig aan te merken. Maar met voorbeeldige braafheid kom je er niet. In de verkoopstatistieken bezet de onopvallende middenklasser van Nissan bepaald geen positie om over naar huis te schrijven. Als het aan Nissan ligt, gaat dat volgend jaar veranderen. Want dan komt de nieuwe Primera op de markt. Eind maart 2002 gaan de Sedan en de Estate in de verkoop en een paar maanden later krijgen die twee gezelschap van een hatchback. Omdat de nieuwe Primera natuurlijk het 'familiegezicht' moest krijgen, vertoont het front - met grote neusgaten - duidelijke overeenkomsten met vooral dat van de Almera zoals we hem sinds begin 2000 kennen. Maar de Primera is ook duidelijk aan te zien dat we op designgebied intussen weer een stap verder zijn. Nissan bedacht voor de vormgeving van het nieuwe model - zonder scherpe afscheiding tussen neus, passagierscompartiment en achtersteven - de naam 'monosilhouette'. Doet die naam een beetje denken aan 'monospace'; de term die de Fransen gebruiken voor auto's ontworpen volgens het ruimtewagenconcept? Dat kan haast geen toeval zijn, want in het ontwerp van de Primera zit een vleugje MPV. De wagen is hoger geworden. Het dak reikt tot 1,48 m boven het wegdek; het model dat nu 'uitloopt' komt tot 1,41 m. Ook in andere richtingen groeide de Primera; de wielbasis kreeg er 8 cm bij, de lengte nam zo'n anderhalve decimeter toe en ook in de breedte kwam er een paar centimeter bij. Hoe dan ook; welke kleur de nieuwe Primera ook heeft, een grijze muis is het in ieder geval niet.
Computertafel
Je ziet het niet meteen aan de Primera nieuwe stijl, dat hij vrij hoog is uitgevallen, maar als je ingestapt bent, merk je het wel. Ook al zet je de voorstoelen in hun laagste stand; de zit blijft aan de hoge kant. Achterin de sedan maakt de aflopende daklijn dat de hoofdruimte tegenvalt. Met de beenruimte is het prima in orde; is ook niet zo moeilijk bij een wielbasis van 2,68 m. De hoge zit is zeker niet het eerste wat opvalt als je achter het stuur plaatsneemt. Andere dingen trekken veel meer de aandacht. De Primera heeft wel heel gewone - ronde - instrumenten, maar ze zitten niet recht voor de bestuurder, maar boven de middenconsole. Die middenconsole is ook een geval apart. Het lijkt wel een soort computertafel, met bovenaan een beeldscherm en daaronder een toetstenbord. Nissan noemt het een N-FORM controlepaneel. Via het controlepaneel kun je verschillende functies bedienen. De volautomatische airconditioning bijvoorbeeld, het audiosysteem, de boordcomputer, het navigatie systeem - als dat als optie is besteld - en het 'Plug en Go' integratiesysteem voor de mobiele telefoon. Je bedient die functies met dezelfde set toetsen. En daar is het Nissan om begonnen; minder toetsen. Hoewel; aan de ene kant gaan er toetsen af en aan de andere kant komen er weer bij. Alle toetsen van je mobiele telefoon bijvoorbeeld, wanneer je het 'Plug en Go' systeem gebruikt dat duurdere versies van de Primera standaard meekrijgen. Eigenlijk is het een raadsel waarom het zo lang geduurd heeft voor er een fabrikant kwam met een handig systeem om de mobiele telefoon in de auto te gebruiken zonder hem in de hand te houden. Het is zo simpel. Je klikt het mobieltje vast in de daar voor bestemde ruimte naast de handrem. Het staat dan in verbinding met het beeldscherm en het audiosysteem. Het nummer dat je intoetst verschijnt op het grote display boven aan de middenconsole. Je hoort degene met wie je spreekt via de speakers van het audiosysteem en wat je zelf zegt wordt opgevangen door een microfoontje in het N-FORM controlepaneel. Nog een in wezen simpel, maar voor ons toch nieuw elektronisch snufje is de achteruitrij-camera; een piepklein cameraatjes pal boven de kentekenplaat. Als je de achteruit versnelling inschakelt, verschijnt er op het display een beeld van de situatie achter de auto en kun je dingen zien die buiten het blikveld van de spiegels vallen. Heel handig. Ook een handig stukje elektronica is ICC (Intelligente Cruise Control). Het is intelligent omdat het met behulp van laser kan 'aanhaken' bij een voorligger. Heb je het systeem ingeschakeld, dan blijft de Primera de voorligger op een vaste afstand volgen. Remt die af, dan remt de Nissan ook af; versnelt hij, dan doet de Primera hetzelfde. Wil je passeren? Dan stuur je naar een vrije baan en de wagen zal optrekken tot de snelheid is bereikt die je eerder met de cruise control hebt ingesteld.
Vernieuwde diesel
De Primera reed al heel goed, en dat doet hij nog steeds. Er kwam een nieuwe multi-link wielophanging vóór en de multi-link ophanging achter werd verbeterd. Bovendien is de nieuwe carrosserie stijver dan de oude. Resultaat; de middenklasser van Nissan voelt heel solide aan en ligt ook zo op de weg. Z'n rijkarakter is duidelijk Europees; vering en demping hebben een behoorlijk straffe afstemming, die het overhellen van de koets tegengaat. Met de zeker niet licht werkende besturing heb je de wagen prima in de hand. En de versnellingsbak schakelt voorbeeldig; soepel en heel trefzeker. Versies met 1,6 en 1,8 liter motor hebben een vijfbak; een zesversnellingsbak is standaard in combinatie met de 2,0 liter benzinemotor en de 2,2 liter CDi diesel. Die diesel is nieuw. Dat wil zeggen; de krachtbron bestond al maar kreeg z'n brandstof nog direct ingespoten door een ouderwetse rotatiepomp. Nu is die pomp vervangen door een common rail. Dat levert wel meer vermogen en vooral meer koppel op, maar toch kon de machine ons niet echt overtuigen. Er moet echt een beetje op de toerenteller gelet worden, want bij lage toeren gaat de fut er helemaal uit en dan heeft de zelfontbrander moeite uit de 'kelder' naar boven te komen. Ook zijn er nog wel wat dieselgeluiden te horen als alles uit de kast moet komen. De 2,0 liter benzinemotor wekt niet de indruk voor veel vlottere prestaties te zorgen dan de 1,8 liter. Toch zeggen de cijfers dat de 2,0 liter de Primera een stuk sneller van nul naar honderd laat optrekken. Levendig doet de 2,0 liter in combinatie met zestraps CVT-automaat aan. Kan ook iets te maken hebben met het 'enthousiaste' CVT-geluid als het gas er vol op gaat. Wil je liever het heft in eigen hand nemen? Kan ook met de CVT-M6.