Nissan Maxima QX

Daar gaan we weer

Nissan Maxima QX
AutoWeek 2000 week 20
AutoWeek 2000 week 20

Je leest het in AutoWeek 2000 week 20

Nissan geeft niet op. Met een verse Maxima QX (slagje groter, sneller, luxer en veiliger) bestookt het Japanse merk vanaf nu opnieuw het topklasse-zakensedan-segment. De fabrikant hoopt op meer succes, maar kiest wederom voor anoniem, behoudend en bescheiden. Als dat maar goed gaat...

Ai, ai, ai! Wat een teleurstelling als we in de duurste aller Maxima"s stappen, de 3.0 V6 automaat Elegance. Voor f 81.000 krijg je een interieur dat bestaat uit een samenraapsel van een beetje chroom, een beetje titanium, veel donker plastic en een snufje glimmend hout. Geen geheel. Geen lijn. Waar is de stap vooruit? Is dit de nieuwe Maxima? Is dit wat ze ervan gemaakt hebben? Leren ze "t dan nooit?

Tuurlijk, de nieuwe Nissan Maxima QX is, net als de vorige, een no nonsense rechttoe rechtaan zakensedan die het altijd doet, bescheiden tot anoniem is vormgegeven en "t de bestuurder gemakkelijk en comfortabel maakt. Maar mag "t iets gezelliger, vrolijker en sprekender binnenin? Voor deze hoop geld? Laat maar, we krijgen "t die Japanners toch niet aan het verstand gepeuterd.
We zijn nog niet eens begonnen en hebben al een beetje de pé in. "n Beetje. Want we weten dat de aandrijflijn van de vorige Maxima een hele beste was. Daar hopen we nu weer op en... bingo! Topmotorisering; de 3-liter V6 met automaat (is ook met handbak verkrijgbaar) doet z"n werk zijdezacht. Wat een mooi, geraffineerd snorrende krachtbron is dit zeg. Ook de bak schakelt keurig op en terug. Trap "m door de vloer en de kracht is er helemaal. Maar alleen als je dat uitdrukkelijk vraagt, toont de Maxima zich duivels. Tot die tijd is ze gewoon scherp en bij de les.
Net als de top-Jap van Toyota, de Camry, die ook zo"n sublieme aandrijflijn heeft, liet de Maxima tot nu toe qua onderstel steekjes vallen: even te stoterig op slecht wegdek voor zo"n grote reis-zakenlimousine. Onze eerste indruk is dat deze Maxima dat even wat beter doet. Verwerkt ribbels een tikkeltje beter.

Pas op je afro-kapsel

Nissans nieuwe Maxima is een serieus grote auto. Vijf centimeter groei levert nu een maximale lengte op van 4,92 meter. Daarvan zie je heus wat terug in het interieur (genoeg beenruimte) en in de kofferbak. Met 520 liter (was 440) is het daar ook gerust riant te noemen. Maar de Maxima QX II schiet tekort als het gaat over hoofdruimte achterin, dus let op je afro-kapsel.
De nieuwe QX is een fijne auto om mee onderweg te zijn. We rijden zowel de 3-liter (200 pk) automaat superdeluxe als de instapper 2.0 met handbak (140 pk). De bediening is heerlijk soepeltjes. De afwerking komt in beide versies, ook de basis, zeer gedegen over. En de scherpte en gretigheid is zeer zeker ook bij de 2-literversie present. Eerste indruk: die 2-liter is mans genoeg voor de nieuwe Maxima.

Niet de enige

Over het uiterlijk van de nieuwe Maxima kunnen we lang of kort praten. Nissan heeft bewust gekozen voor iets kloeker, iets forser, iets zwaarder gebouwd. Zonder daarbij te overdrijven of trendsettend te zijn. Niet te gek, niet te speels, behoorlijk zakelijk, best bescheiden en toch serieus: zo staat die nieuwe top-zakensedan van Nissan er.
Maar hij is niet alleen. De auto krijgt af te rekenen met concurrenten als de top-Galants van Mitsubishi (moet "ie kunnen hebben), iets als een Sonata van Hyundai (wint "ie vast) en die bikkel van Toyota, de Camry (wordt spannend).

'n Beste beginprijs

Fijn is dat de instapper, de 2.0 V6 Luxury, f 59.995 kost. Maar vijfhonderd gulden meer dan de vorige Maxima. Terwijl hij luxer, groter en sneller is geworden. Wat krijg je voor dat geld? Een heuse V6-snor (ook al is het "maar" een 2-litermotor), een airco, airbags voor (2) en opzij (ook 2), ABS met EBD (Elektronische remkrachtverdeling) en Brake Assist (helpt maximaal te remmen) en elektrisch bedienbare ramen en spiegels. Verder ziet de Maxima-lijn er als volgt uit:

  • 2.0 Elegance f 67.200
  • 2.0 Elegance aut. f 71.800
  • 3.0 Elegance f 76.400
  • 3.0 Elegance aut. f 81.000

Een Elegance-uitvoering heeft o.a. lichtmetalen wielen, Xenon-koplampen, mistlampen, strookjes hout binnenin, met leer bekleed stuurwiel, climate control en een boordcomputer. De 3.0 Elegance heeft ook nog cruise control en, alleen op de handbakversie, een limited slipdifferentieel.